Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ann70000

US zajął mi rachunek bankowy

Polecane posty

Gość ann70000

Sprawa wygląda tak. 30.04.2013 dostałam mandat od policji na kwotę 200zł, którego nie zapłaciłam. Dziś otrzymałam pismo: ''zawiadomienie o zajęciu prawa majątkowego stanowiącego wierzytelność z rachunku bankowego u dłużnika zajętej wierzytelności będącej bankiem.'' W piątek tj. 12.07.2013 otrzymam swoją wypłatę w kwocie 1200zł. Proszę o informację, czy kwota otrzymana na konto będzie od razu w piątek pomniejszona o te 200zł? Czy jest możliwość wypłaty w okienku całej kwoty wynagrodzenia? I czy zapłacić mogę sama w sierpniu? Na tym piśmie jest jeszcze jedna informacja: ''bank ma bezzwłocznie przekazać zajętą kwotę organowi egzekucyjnemu.'' Jestem zielona w tych sprawach i bardzo proszę o pomoc.

Gość ann70000
niech ktoś pomoże :(

Gość gość
no jak napisane jest niezwłocznie to raczej od razu zabiorą ci z konta pieniądze, ale ile to nie wiem ,może jeszcze jakieś odsetki

Gość ann70000
łączna kwota to 212zł. dzwoniłam do babki z mojego banku i powiedziała, że będę miała nadal 1200 i mam sama wyplacic i iść zapłacić tam gdzie trzeba. Z tym, że nie wiem czy jej wierzyc, bo wyczułam, że bardzo się spieszy i chce mnie zbyć...

Czemu kombinujesz? Bank sam pobierze, zapłaci i masz z głowy. Tworzysz sobie problem nr 3 z jednego zdarzenia. Masz już 2 problemy: - mandat - zaległość i wezwanie Po co tworzysz sobie kolejny? Lubisz problemy? Wypłać tak aby zostało na mandat.

Gość gość
oni sami pobiora. takie same pismo dostal bank.

Gość ann70000
Chodzi o to, że chciałabym, aby pobrane zostało w sierpniu. I bardzo proszę o pomoc, jeżeli się Pan na tym zna, jeżeli nie - to proszę nie odpowiadać w taki sposób.

Gość ann70000
To mam wierzyć tej pani z banku czy nie?

Gość 23523342
Mandaty można płacić na raty, ale teraz to już po ptokach. :D

Gość ann70000
Przepraszam, że truje... ale w takim razie otrzymam o 200zł mniej tak?

Gość ann70000
??

Gość gość
TAK, otrzymasz mniej :p jak nie chcesz otrzymać mniej, to szoruj do innego banku, załóż szybko konto i podaj nowy numer w firmie, w której pracujesz....wtedy dostaniesz całą wypłate, a nowe konto zamkniesz sobie kiedy będzie Ci wygodnie. kapujesz?

Jeśli już doradzacie to mówicie 100% prawdy. Odwlekanie spłaty wygeneruje ODSETKI. Mandat jest należnością której nie należy odwlekać - bo to wygeneruje kolejne kłopoty. Np. komornik może napisać coś do zakładu pracy! I będzie wstyd. Naprawdę, ja bym zastawił TV w lombardzie aby zapłacić jak najszybciej i mieć z głowy.

Gość 23523342
Od mandatów karnych nie ma odsetek! :O

Gość gość
dokladnie jak ktos wyzej napisal. zmien konto, pdoaj pracodawcy i tyle, znaczy bank zmien. ale ja nie widze sensu,oni i tak cie znajda, chyba,ze podasz nr konta innej osoby. wtedy zabrac nic nie moga. trzeba bylo na raty rozlozyc. teraz trzeba placic. nie wierz babie z banku, powiedziala,co chcialas uslyszec na odczepnego. pobiora z konta tyle ile sie nalezy. znaczy z wyplaty.

Przepraszam, chodziło mi o koszty. Jeśli przeciągasz sprawę - wzrastają ci koszty. Mandat był 200 a już jest 212. Jak będziesz odwlekać - na pewno wzrośnie. A jak sprawę przejmie komornik to on weźmie swoje koszty - bo będzie chciał zarobić. Brniesz w coraz większe błoto i nie wiem po co ... Jak przyjdzie pismo do zakładu pracy to dopiero będzie fajnie.

Gość gość
koszty od mandatów nie rosną lawinowo, o jakieś grosze tylko, nie strasz dziewczyny :o

Gość gość
Istnieje cos takiego jak kwota wolna od zajec - to ok.11 tys zl wiec kobieta w banku miala racje:-) mozesz wyplacic cala kwote wynagrodzenia i tak az do przekroczenia kwoty wolnej od zajec wiec mandat mozesz zaplacic nawet w grudniu . Jedyny minus to to , ze do czasu zaplaty w US konto bedziesz miala zblokowane co oznacza, ze wyplaty mozesz robic tylko w okienku - internet i karta nie dzialaja:-)