Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moje dziecko marzy o psie-czy dobrze zrobiłam?

Polecane posty

Gość gość

Mój synek ma 6 lat. Od pół roku marzy o psie. Ja oczywiście jestem sceptycznie nastawiona do tego pomysłu ale sama jak bylam mala bardzo chciałam mieć kota. Wymyśliłam więc że kupimy złotą rybke i zobaczymy czy syn się będzie nią zajmowal-karmił 2 razy dziennie mył akcesoria z akwarium itp. Powiedzialam mu o tym pomyśle a on w ryk i że rybka to nie pies... Powinnam postawić na swoim czy odpuścić? Mąż tez jest tego zdania ze najpierw powinna być rybka bo syn nigdy nie miał żadnego zwierzątka... Co myślicie?

bardzo slusznie. Wiadomo-dziecko chce, ale musi tez sie uczyc odpowiedzialnosci. pies to nie jest zabawka...wiadomo ze 6latek nie wychodzilby poki co sam z pieskiem raczej na spacery, wiec na waszej glowie to by bylo, tym niemniej dziecko uczyc sie pewnych rzeczy musi. Dobrze postepujecie

Gość gość
Zwierze kupuje się dla rodziny nie dla dziecka, obojętnie czy to rybka czy pies. Ponadto rybka szybko się znudzi i to będzie tylko Twój obowiązek lub zarośnie glonami (mój mąż jest pasjonatem akwarystycznym a sam nie miał czasu na akwarium i je zlikwidowaliśmy). Pies jest bardziej kontaktowy, ale i tak większość obowiązków i tak będzie na twojej głowie bo tak to już z dziećmi jest. Tak właśnie myślę ;)

Gość gość
nauczysz rybkę szczekać i będzie git, synek szczęśliwy :)

Gość wwweee
pies to nie zabawka, a 6 latek jest za mały, by tak na prawdę opiekować się zwierzęciem..cała robota spadnie na ciebie...psy żyją kilkanaście lat więc zastanów się czy chcesz mieć dodatkowe obowiązki przez tak długi czas...

Gość gość
Pomysł z rybką beznadziejny. Uważasz, że dziecko będzie się nią opiekowało skoro w ogóle jej nie chce i na samą myśl płacze? Mogłaś zwyczajnie kupić mu maskotkę - psa. Codziennie budzić go o 7 i kazać z tą maskotką zejść na dół, na spacer. To samo popołudniu czy w innych porach dnia. Myślę, że miesiąc by wystarczył, aby się przekonać czy syn sumiennie wypełniałby swoje obowiązki i czy nie znudziłoby mu się wychodzenie na spacer, zwłaszcza rano, kiedy chce się spać.

Gość gość
skoro masz takie dylematy, to NIE powinnaś mieć żadnego zwierzaka oprócz much i komarów. Ludzie, którzy kochają zwierzęta mają je przez całe życie, nie pozbywają się ich z powodu alergii jak urodzi się bobasek :P

Gość gość
My mieszkamy w domu...i piesek tez by na dworze mieszkał. Chyba się zgodze. Oddanie zwierzaka nie wchodzi w gre! Sama całe zycie miałam zwierzęta, psy koty świnki morskie chomiki i rybki nawet gołębia na balkonie. Z resztą ja bardzo lubie zwierzaki, chciałabym tylko aby syn np. czesał go ,czy karmił. Chyba się zgodze bez tej rybki. Ktos dobrze napisał ze rybka na mojej głowie będzie bo synowi chodzi o psa tylko. Ma upatrzonego golden retrievera wiec chyba zaczniemy się rozgladac.

Gość kartka z kalendarza
Kazde male dziecko chce miec zwierzatko w domu, ale zadko ktore dziecko ma na mysli wypelnianie tych nieprzyjemnych obowiazkow, chodzi tylko o zabawe. Jesli Wy jako rodzice nie chcecie zwierzat w domu, bo nie chcecie sie nimi opiekowac, nie macie na to czasu, warunkow itp, to nie ma co ustepowac. Przy rybkach tez jest sporo pracy, a do tego moim zdaniem mniej przyjemnosci. Dziecku sie szybko znudzi, a Wam zostanie czyszczenie akwarium. Moze lepiej jakis gryzon na poczatek? Taki ktory zyje max kilka lat? Ale i tak ze swiadomoscia, ze to Wy bedziecie wykonywac wiekszosc pracy przy zwierzeciu.

Dobrze ktoś napisał, że zwierzę kupuje się dla rodziny. Jeśli ani Ty ani mąż nie chcecie mieć psa, to nieporozumieniem jest kupować go tylko dlatego, że dziecko chce. Zwierzak to obowiązki - wyprowadzanie, karmienie, weterynarz, szczeniak wyje w nocy, sika gdzie popadnie i wszystko gryzie. Nie warto spełniać takiej zachcianki, jeśli Wy - dorośli nie jesteście do tego przekonani.

Gość detelinka
pies to spory obowizek, nawet jak bedzie mieszkal na dworze musisz nuczyc go kilku podstwowych zasd to nie takie latwe. 6 latek nie jest w stanie opiekowac sie psem. Przez okolo 2 miesiace sika wszedzie, do okolo 5 miesecy dopuki nie zmieni zebow gryzie rece, meble, buty, nogi. Musisz kupic psa sobie a dziecko bedzie sie z nim tylko bawic.Chyba ze doroslego lubiecego dzieci ulozonego psa. Dla dziecka polecam swinke morska albo kota.