Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy 6latka powinna myc sie sama?

Polecane posty

Gość gość

Prosze o rozsadne odpowiedzi. Moja corka ma 6 lat i juz od okolo 2 lat myje sie sama ale jednak mimo wszystko musze to jej mycie poprawic bo zapomina o uszach, szyi czy miejscach miedzy palcami. W losow nie potrafi umyc wcale ma je dlugie i wymaga pomocy. Zastanawiam sie czy to normalne? Z tego co pamietam mama tez mi w tym okresie jeszcze pomagala w kapieli a wlosy mi myla do 12 roku zycia bo mialam dlugie do kolan a potem scielam i mylam sama. Wedlug mojej matki to zupelnie ok bo dziecko po calym dniu zabawy w piachu, trawie, podczas upalow kiedy sie poci trzeba wymyc porzadnie, poprawic po dzieciecym bylejakim myciu, skontrolowac. Ja sie zastanawiam do kiedy taka pomoc jest konieczna a kiedy trzeba dac dziecku pelna swobode w lazience?

Gość gość
mysle ze nic jej sie nie stanie ani tobie jesli pomozesz, szesciolatka jednak sie jeszcze porzadnie nie domyje po calodziennych zabawach i Twoja mama ma racje

Gość gość
poza tym nie boj, jeszcze zatesknisz zeby zrobic cos przy dziecku, niedlugo samo powie nie

Gość gość
Oj ja ja lubie myc, czesac, ubierac i nie przeszkadza mi to wcale tylko rozmawialam z kolezanka i ona byla zniesmaczona za ja wchodze do lazienki kiedy moja corka sie myje bo ona do syna nie wchodzi od kiedy skonczyl 3 lata.

Gość gość
Zwłaszcza z włosami to normalne że pomagasz, ja w tym wieku miałam po tyłek i zawsze mama pomagała myć, suszyć i czesać. A co do reszty- jak się martwisz że jest mało samodzielna (chociaż moim zdaniem ok) to możesz usiąść obok i przypominać co jeszcze do umycia zostało, niech to zrobi pod twoim okiem.

Gość gość
no sorry w wieku trzech lat juz widze jak sie dziecko porzadnie myje W dzisiejszych czadsach wsyzstkim matkom sie spieszy do tego zeby dziecki byly mozliwie jak najszybciej w pelni samodzielne A czy to zle jak dziecku pomozesz? nikt ci nobla nie da bo ci dziecko sie samo myc zaczelo w wieku dwoch lat :P

Gość gość
ja przestałam pomagać córce kiedy miała jakieś 9 lat, ale nadal jej myję włosy (teraz ma 10) bo ma długie. Zazwyczaj tez ją po kąpieli wycieram - głownie z powodu włosów, ale hurtem ja wycieram całą choć potrafi to sama, bo chodzi na basen ze szkoły wiec siła rzeczy musiała się nauczyć obsługiwać sama, ale tak jak wspomniałam stało się to gdzieś w wieku 8 lat.

Gość gość
Moja na 5,5 i sama się dokładnie nie umyje , myślę że jak bym pozwalała żeby myla się sama to by miała rzepe.

Gość gość
mój siedmioletni syn myje się sam, z tym że muszę mu przypominać żeby umyl się dokładnie, no i oczywiście wlosy pomimo że ma krótkie sam nie umyje a raczej nie spłuka bo boi się jak woda do oczu leci, a co jest w tym złego, że wchodzisz do łazienki, przyjdzie czas gdy sama zacznie się wstydzić, i nie pozwoli ci wejść.

Gość gość
Ucz jej samodzielności ,pomóc bardziej wydaje mi się co do umycia włosków