Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zaadoptowalam wczoraj psa ze schroniska!

Polecane posty

Gość Starzec 1985
A śmierdzi jedynie gdy się zmoczy, ale da się przeżyć w windzie. :D

Gość słoneczkoooooo
po deszczu to ja rozumiem bo i moje Onki nie pachniały zbyt ładnie :) ale ten smrodzio mojego Abika jest okropny. Jakby ktoś skarpety nosił ze dwa tygodnie. Do weta z nim chodzę także zdrów jak ryba. Wet powiedział że taki jego urok i że często u goldków ten "urok" spotykany heheheh no cóż jakoś się przemęczę skoro już tyle wytrzymałam ;)

Gość gość
wszystkie goldeny są "amerykańskie". rasa wywodzi się z USA, więc czym niby ma się różnić golden z Polski, jeżeli jest czystej krwi i ma rodowód? chyba, że chodzi ci o brytyjskiego labradora retrievera, ale nazywanie tych psów "goldenami" jest błędne. jest golden retriever i labrador retriever- dwie różne rasy, choć mające wspólnych przodków. i dlaczego głupie? bo nie szczekają i są przyjazne dla wszystkich? to nie są psy stróżujące, a wręcz się do tego nie nadają. dobrze się dowiedzieć jakie typowe cechy ma pies danej rasy zamiast później mieć pretensje do garbatego.

Gość gość
nie balam sie :) czego tu sie bać? piesek jest przełagodny dla ludzi i wszelakich psiaków. i kotów. jednak póki go jeszcze dobrze nie poznam, to na wszelki wyprowadzam w kagńcu i na smyczy. puszczam go jedynie ze smyczy jak jestesmy gleboko w parku i nie ma w pobliżu zbyt wielu ludzi. x w schronisku bylam wczoraj i dlugo nie moglam sie zdecydowac.. tam bylo tyle psów! chodziłam i płakałam. spisalam kilka numerkow i chcialam sie isc do biura dowiedziec. w biurze byl właśnie "on" :) okazalo sie ze uciekl z klatki i sam tu przyszedl i wlasnie go na smycz zlapali i mieli odprowadzic do boxu... no i skradł moje serce. wszyscy mowili tylko, ze wiedzial kiedy uciec z boksu :)

Gość sdfsffas
Tak, jasne... Fotka psa z dzisiejszą gazetą w pysku albo w podskokach prowokatorko :D

Gość gość 6350265
Brawo, Autorko :) Widać był Ci pisany. Ja nawet nie wiedziałam, że goldeny to takie niezbyt mądre pieski. Mi sie nigdy nie podobały i tak. Za to mój kundelek, mieszaniec, misiak, jest najcudowniejszy na świecie! :D

Gość gość
retrievery mają niekiedy tendencję do zapalenia meszków włosowych i łojotoku, stąd smród- nie jest, to tajemnica i przeczytasz w każdej encyklopedii psów rasowych. trzeba się starannie przygotować do wyboru psa. jak lubisz owczarki, to wiesz, że mają tendencję do dysplazji, jamniki do otyłości i problemów z kręgosłupem itd. można się dowiedzieć, albo nie szukać bóg wie czego tylko trzymać rasy, które mieli rodzice, które się zna i lubi.

Gość słoenczkoooo
Matko droga jeśli Goldeny wywodzą się z Ameryki to ja jestem Chinką poczytaj pogooogluj w necie aż ci się rozjaśni :) Golden Retriever i Labrador Retriever Rasa pochodzi z Wielkiej Brytanii (Szkocja), została wyhodowana pod koniec XIX wieku. Goldeny zostały wyhodowane przez lorda Dudleya Mjoribanksa.

Gość gość
kundle w ogóle są najmądrzejsze i najzdrowsze. wiadomo, że te wszystkie rasy, to patologia i chów wsobny w ograniczonej puli genetycznej.

Gość gość
:)

Gość słoenczkoooo
otóż drogi gościu powyżej gdyby nie błędne informacje na temat tej rasy które uzyskałam właśnie z for internetowych nigdy bym się nie zdecydowała na tę rasę !!! teraz dopiero można doczytać ile to kłopotów z tymi psami ale 10 lat temu każdy pisał same ochy i achy obecnie można znaleźć bardziej wiarygodne info jak wówczas

Gość gość
To prawda, że kundelki są najzdrowsze. Ale niestety wiele osób kupuje psy, żeby się nimi pochwalić albo takie są akurat popularne. A potem oddają, bo nie potrafią się nimi zająć.

Gość gość
moja encyklopedia psów PWN podaje za kraj pochodzenia goldena Stany Zjednoczone.cóż z tego, że Dudley był Anglikiem? owszem- zapoczątkował hodowlę, ale dopiero po przywiezieniu goldena do USA zyskał popularność. na początku nawet nie nazywał się golden. zresztą jak się chcemy bawić w drobiazgową genealogię, to retrievery wywodzą się z Nowej Fundlandii. zresztą, to drugorzędne. pisałam o tym tylko dlatego, że ktoś wspomniał, że w Europie goldeny są inne. wg mnie zarówno te w Stanach, jak i Pl czy UK wyglądają tak samo i zachowują się podobnie, więc jak ktoś wygłasza tezy, że "amerykańskie" goldeny są inne, to może mu się mylą z innymi retrieverami. tak samo nie widzę różnic pomiędzy "polskimi" czy "amerykańskimi" jamnikami itd. może rzeczywiście ze względu na odległość tych kontynentów te geny się jakoś zróżnicowały, ale mieszkałam w Stanach i nie zauważyłam, żeby polskie goldeny się czymś różniły, były bardziej skretyniałe czy śmierdzące

Gość gość
nie piszę tego złośliwie, ale 10 letni pies dużej rasy jest już stary i bliski kresu życia, więc jakoś przecierpisz te max 2-3 lata

Gość gość
Golden retriever występuje w dwóch liniach hodowlanych, które różnią się od siebie pod względem wyglądu. Linia angielska (Europejska): psy z tej linii mają jasne kremowe umaszczenie lub jasno złote. Sierść ich jest prosta bądź falowana. Linia amerykańska: psy pochodzące z USA mają barwę od złotej aż po czekoladową, rzadko brązową, lecz nigdy nie mahoniową. Sierść może być prosta lub falowana. Budowa ich ciała jest znacznie delikatniejsza i smuklejsza od ich europejskich kuzynów i w Europie przez niewykwalifikowane oko bywają mylone z Seterami Irlandzkimi. Ameryka nigdy nie była krajem pochodzenia tej rasy ! Wzmianka jedynie jest o tym ,że zostały wyeksportowane do Kanady i USA i wielu innych krajów z Wielkiej Brytani. Jednakże za kraj ich pochodzenia w wyniku krzyżówek ras różnych psów ....uznaje się Wielką Brytanię. Co by nie napisał to i tak nie zmienia faktu że to psy flejowate strachliwe i jak baaardzo głupie :)

Gość gość
gość z 15:53 a skad jestes? moze ja bym wziela Twojego goldena? ile ma lat? nie chce brac psa ze schroniska, bo nie chce mi sie udokumentowywac dochodow (ktore mam) itp. i udawadniac,ze nie jestem rzeznikiem ;/ bedziesz mogla odwiedzac psa ;) zle mu u mnie nie bedzie