Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ziutaaa

Zachowek

Polecane posty

Gość Ziutaaa

Mam problem. Czy sąd słusznie wyliczył wysokość zachowku dla moich braci? Rodzice zmarli tata-2006 ,mama-2008.Mieszkanie darowali aktem notarialnym jeszcze za życia w 2006.Wartość mieszkania 160 tyś. Mam jeszcze dwie siostry. Sąd część po tacie podzielił na czterech -ja,dwie siostry i mama czyli na każdego po tacie przypadała część warta 20 tyś z tego to 10 tyś to zachowek.Tu jest wszystko ok ,ale mam dylemat co do wyliczenia po mamie.Sąd przyjął że poza 1/2 mieszkania mamie należało się jeszcze 1/4 po tacie czyli 1/8 z całości spadku co sąd wyliczył jako 5/8 i z tak otrzymanego działu zrobiła się 100 tyś podzielona na trójkę dzieci co daje 33,3 tyś i z tego 1/2 to zachowek po mamie czyli 16,65 tyś. Czy słusznie sąd przyjął takie wyliczenie???? Czy tak samo się wylicza przy dziedziczeniu testamentowym (tata wszystko przekazuje na mamę).Ale gdzie tu logika,przecież nic już nie posiadali??? Pozdrawiam Ziuta

Gość gość
nie tu , wejdz sobie na forumprawne.org znajdź odpowiedni dział , tam udzielają odpowiedzi ludzie kompetentni

Gość Ale to już było
Coś się tutaj nie zgadza.Skoro rodzice dokonali darowiznę za życia to skąd wzięły się te kwoty? Zachowek rozumiem dla pozostałych ale spłata - dlaczego/? Darowizna, to darowizna! Jakieś porypane jest!

Gość gość
Jezeli rodzice przepisali za zycia swoja wlasnosc to nie mogli pozniej spisac osobnego testamentu,bo nie byli juz wlascicielami i po takim zapisie w/m nie mozna ubiegac sie o zachowek!Trzeba poczytac w necie na forum prawnym lub isc i spytac notariusza.........