Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mimo wszystko zaradna

Polska naród dziadów i minimalistów

Polecane posty

Gość mimo wszystko zaradna

Wczoraj w necie przeczytalam ze jestem niezaradna gdyz narzekam majác po odliczeniu oplat za rachunki i za rate kredytu ok 2,5 tys zl na rodzine 7 osobowa.Porownano mnie do kobiet ktore maja jeszcze mniej a ja uwazam ze po tym wszystkim co przeszlam i tak niezle daje sobie rade i ze takie porownywanie mnie do tych co maja jeszcze mniej jest tlumaczeniem nieudolnosci naszego rzadu i polityki ,ktora godzi w interesy rodzin wielodzietnych i zwyklego ciezko pracujacego obywatela.Moja kuzynka twierdzi ze nie moze sobie poradzic majac na utrzymaniu dwoje dzieci i dysponujac kwota 15 tys miesiecznie,mi musi starczyc 500-600 zl tygodniowo dla 5 dzieci,Oczywiscie ze sa skarjne przypadki ale dlaczego w Polsce jest tendencja do tego zeby patrzec i porownywac ludzi z tymi ktorzy majá tragiczna sytuacje.Oczywiscie idac takim tokiem myslenia mozemy powiedziec ze i tak mam super bo w Afryce kobietom musi wystarczyc to co przyniesie do domu ich mezczyzna,to co zdola upolowac a przeicez nie maja takich luskusow jak my Europejki.Czy to jest powodem do dumy dla polityków i rzadzacych ze ludzie musza sie utzrymywacv za takie pieniadze ,ze sa jeszcze biedneijsze kraje w ktorych ludzi nie stac na nic i jakos musza zyc?Czy w ten sposob mozna uspokoic swoje sumienie i niechec do niesienia pomocy tym niby mniej zaradnym wychodzac z zalozenia ze inni maja jescze gorzej i jakos sobie radza?dlaczego w innych krajach ludzie maja przyzwoite zasilki na dzieci i nie wyzywa ich sie jakos od niezaradnych zyciowo i pasozytów a u nas rodzina wielodzietna ktora ma na zycie 2 czy 3 tys zl uznawana jest za normalniei zarabiajáca rodzine oczywiscie w porownaniu do tych najbiedniejszych i dlaczego oczekuje sie od ludzi majacych tyle pieniedzy na utrzymanie kilkorga dzieci ze jakos musza sobie radzic a jesli sobie nie radza znaczy ze sá niezaradni i patologiczni.

W kraju bieda nie da się ukryć i będzie jeszcze większa.Premier namawia do rodzenia dzieci,ale socjal na najniżyszym poziomie!

Gość gość
najgorzej ze księża tez w tej kwestii pozostali na etapie sredniowiecza mimo ze widzą jak sytuacja w kraju,a przeciez Polska jest krajem katolickim...jak dla mnie to głupota i bezdusznosc namawiac ludzi do rodzenia wiedzac ze brak warunkow do utrzymania dziecka,to ludzie ktorzy mają na celu wlasne interesy a nie dobro innych

Gość gość
Państwo bachorów ci narobiło, że chcesz zasiłki. A państwo skąd ma wziąć, z naszych podatków tak? Ja przepraszam, ale ja nie będę robić na nie swoje dzieci, trzeba była myśleć wcześniej

Gość gość
Gość no wszystko super , nie będziesz robi na nie swoje dzieci , Jest jedno ale .To co Ty wpłacasz do zusu teraz na swoja emeryturę jest przewalane na bieżąco . Więc właśnie te obce dzieci będą pracować na Twoja emeryturę. Oczywiście też nie rozumiem rodzin które robią dzieci jak króliki nie zastanawiając się w ogóle nad tym że utrzymać i dobrze wykształcić jedno jest na dzisiejsze czasy bardzo ciężkie.

Gość gość
nie wiem czy dzieci z takich rodzin będą coś robiły czy nie, w większości pójdą rodzinną tradycją i będą tylko czekać na zasiłki i pomoc państwa

Gość gość
tak, zgadzam się , ale nie trzeba generalizować . Znam kilka osób w mojej firmie chociażby którzy pochodzą właśnie z biednych rodzin , dzieciatych - i jak mówią jedynym ich marzeniem było wyrwać się z biedy , dojść w życiu do czegoś , odciąć się . Pewnie gdzie patologia , pijaństwo, złodziejstwo to i wyrośnie część z nich na klony rodziców , nie znając innego życia - smutne

Gość gość
Ja wiem jedno, że czasy są ciężkie, wychowanie dzieci , wykształcenie, zapewnienie godziwego startu, to są kolosalne wydatki. Ja mam dwoje dzieci i na więcej mnie po prostu nie stać. Nie sztuką jest naklepanie dzieci i przelewanie swoich żali na państwo, bo nie płaci, nie pomaga. Obowiązek wychowania i finansowania dzieci obciąża tylko i wyłącznie rodziców. Amen Trzeba myśleć na przyszłość, a nie wyłącznie dniem dzisiejszym