Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tabletki anty daylette

Polecane posty

Gość gość
do zmian nie namawiam.

Gość gość
Ale po co ta agresja, nie potrafisz normalnie dyskutować? Fakt, że ktoś ma inne zdanie aż tak wytrąca cię z równowagi?

Gość gość
30 zł na miesiąc to mała kwota. No jak miałam 18 lat to dla mnie na miesiąc przy innych wydatkach to było dużo. Dla biednych kobiet to też wiele. A kto uprawia seks codziennie he he.

Gość gość
A skąd ma wiedzieć skoro ma podana tylko informacje o tym, ze w opakowaniu jest 28 tabletek? Jak tabletki są za drogie to się idzie do lekarza i prosi się o receptę na tańsze tabletki. Tak samo przy skutkach ubocznych. Wtedy po prostu dostaje sie inne tabletki, a nie zamiennik. Natomiast zamiennik to lek, ktory mozna stosowac zamiennie, np. z powodu brakow w hurtowni w jednym miesiącu Yaz w kolejnym Daylette. Koncze z Toba dyskusje, bo nie ma ona najmniejszego sensu. I pani z forum moze mieć wieksza wiedze w waskiej dziedzinie niż farmaceuta,a czasami nawet lekarz ignorant.

Gość gość
No jeśli kogoś nie stać, zawsze może poprosić lekarza o tańsze tabletki lub stosować inną antykoncepcję. Poza tym ta kwota jakby nie było rozkłada się jednak na DWIE osoby, a przynajmniej powinna, jeśli dla kobiety to za duży koszt, aby ponosić go samodzielnie.

Gość gość
Ale dlaczego mi agresję zarzucasz? Napisać mi nie można swojego zdania opartego na DOŚWIADCZENIU? To nie ja wyzywam ludzi od tępoli - farmaceutów i rozmówcę nie określam mianem: ale jesteś tępa. Jak tak to gdzie?

Gość gość
"A kto uprawia seks codziennie he he. " Ja nawet kilka razy dziennie od 8 lat, z krotka polroczna przerwa jak mieszkalismy w różnych miastach. Wtedy bylo tylko w weekendy, ale w sumie średnia i tak wychodziła co najmniej raz dziennie.

Gość gość
alez ejstescie glupie baby , placicie za smierc dużą kasę. trzeba miec zle pod kopułą by płacić za niszczenie zdrowia a wystarczy tylko nie rozkladac rozklapiochy

Gość gość
Bo piszesz w agresywny sposób. To, że farmaceuta sprzedał Ci inne tabletki nie oznacza, że są one zamiennikiem. Farmaceuci często działają niekoniecznie tak, jak powinni (patrz - sprzedawanie bez recepty leków na receptę, realizacja przeterminowanych recept) i to nie dowodzi słuszności ich postępowania. Ja piszę cały czas o tym, jak to wygląda od strony formalnej, nie praktycznej. Poza tym zgadzam się z tym, co wyjaśniła CI już nie raz koleżanka powyżej, nie będę więc się po raz kolejny powtarzac.

Gość gość
"A skąd ma wiedzieć skoro ma podana tylko informacje o tym, ze w opakowaniu jest 28 tabletek?" Ty się serio pytasz???? Bo nie wierzę. Farmaceuta powinien znać nie takie szczegóły. Ludzie. Ty myślisz że farmaceuta jest jak pani ze spożywczaka? Bez obrazy ale nie. Na nasze pacjentów szczęście. Osobiście pani z apteki poradziła mi przy furaginum aby witaminę C zażywać bo wypłukuje witaminę C o czym lekarz się nie zająkną. Na opakowaniu nie pisało. "Jak tabletki są za drogie to się idzie do lekarza i prosi się o receptę na tańsze tabletki. " No tak bo ludziom się sytuacja życiowa nie zmienia. A gdzie tam. Jakby nie patrzeć daylette są tańszymi tabletkami - Yaz jest droższy. A cilest o którym mowa w poście głównym wycofany. A każda ma znać ceny wszystkich tabletek. "Tak samo przy skutkach ubocznych. Wtedy po prostu dostaje sie inne tabletki, a nie zamiennik. " Niekoniecznie. Poczytaj sobie na ten temat skoro kończysz dzieki niebiosom. "Natomiast zamiennik to lek, ktory mozna stosowac zamiennie, np. z powodu brakow w hurtowni w jednym miesiącu Yaz w kolejnym Daylette. " W przypadku zmiany CHWILOWEJ i w takiej sytuacji to chyba logiczne, ze dostaniesz coś najbliższego. Ameryki nie odkrywasz. Jasne w końcu siedzenie na kafe zastąpi 6 lat nauki na medycynie czy 5 na farmacji.

Gość gość
"Bo piszesz w agresywny sposób. " Aha pisze w agresywny sposób bo tobie się tak wydaje bo tobie jest tak wygodnie stwierdzić. Laska obok wyzywa mnie od tepych mnie i farmaceutę ale to jest ok. I absolutnie nie jest agresywne. To nawet miłe jest nie? "To, że farmaceuta sprzedał Ci inne tabletki nie oznacza, że są one zamiennikiem. " Inaczej nie mógłby mi go sprzedać. W innym wypadku równie dobrze mogłabym dostać wszystkie inne. Dobrze to może inaczej. Proszę zacytować mi wpis gdzie piszę WYRAŹNIE że farmaceuta od strony formalnej nie może mi sprzedać zamiast daylette zamiennika vibin. Czekam. Ja dostałam w 4 aptekach bez problemu.

Gość gość
Dziewczyno, ochłoń. Jak się uspokoisz, to wróć, wtedy możemy dalej dyskutować.

Gość gość
Sama ochłoń a raczej przestań wmawiać ludziom nieistniejące rzeczy. Widze że argumentów zabrakło. Doceniam jednak że od tępoli mnie nie wyzywasz aczkolwiek to podobno miłe jest nie?

Gość gość
Ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Farmaceuta moze wydać odpowiednik, jesli zostaną spełnione odpowiednie kryteria: -ta sama substancja chemiczna (skład) -wielkość opakowania (tyle samo tabletek) - i tu jest właśnie pies pogrzebany, bo vibin zawiera tylko 21 tabletek z hormonami, a Yaz 24. I zdecydowana wiekszosc farmaceutow tego nie wie.

Gość gość
A to ciekawe. Lek generyczny, lek odtwórczy, generyk – określenie leku będącego zamiennikiem leku oryginalnego, zawierającym tę samą substancje czynną. Leki generyczne, aby mogły być wprowadzone do obrotu, muszą mieć udowodniony : ten sam skład, muszą zawierać tę samą ilość substancji aktywnej. Mogą zawierać jednak inne substancje pomocnicze, pod warunkiem, że nie zmieniają one właściwości leku i nie wpływają na skuteczność. tę samą postać, tę samą dostępność biologiczną (biodostępność) takie samo działanie farmakologiczne Stronę poproszę. W życiu zawsze upominam się o zamienniki i dostawałam zamiast wielu za 50 zł coś za 8, góra 15 zł. A tabletek wcale nie było tyle samo. Bo o skuteczność chodzi a nie o wielkość opakowania.

Gość farmaceutka_aldona
Hmm lek generyczny to kopia leku wyprodukowana przez innego producenta, który może różnić się w 20 % od oryginału, co oznacza że dwa odpowiedniki będące generykami mogą być bardzo odmiennymi lekami wiec z tej prostej przyczyny żaden farmaceuta ci nie zaproponuje zamiennika antykoncepcji, co najwyżej import równoległy (czyli ten sam lek ale z dniami tygodnia po portugalsku albo angielsku, bo w tych krajach jest taniej). Co do antyków to ginekolodzy polecają Nuvaring (http://www.doz.pl/apteka/s0_0-Szukaj?value=nuvaring) >> w Superpharmie kosztuje ok 39 zł:)

Gość gość
Tyle, ze tabletki antykoncepcyjne mama pewien ściśle określony schemat przyjmowania i to je różni od innych, ktore przyjmuje się codziennie albo w przypadku wystąpienia pewnych dolegliwości.

Gość gość
A jeżeli na recepcie jest okreslona ilość tabletek, a musi być okreslona to farmaceuta nie moze wydać ilości mniejszej. Wydajac vibin mini (vibin ma w ogole inny sklad) zamiast yazu musialby wydac wiecej opakowan niz opakowan yazu. Przykladowo 3 opakowania vibinu mini to tylko 63 tabletki z hormonami, 3 opakowania Yazu to 72 tabletki z hormonami.

Gość gość
Takie reguły to chyba tylko listy refundacyjnej sie mają trzymać.

Gość gość
Farmaceuta nie moze Ci wydać mniejszej ilości leku niż wskazał lekarz.

Gość gość
ubawiłam sie trochę czytając was. Szczerze to bardzo. Farmaceuta nie może, schemat ważny. to tylko w tym zaścianku. W uk sobie sama tabletki wybierasz, najwyżej farmaceuta ci radzi, sama sobie zmieniasz jak coś jest nie tak. Oczywiście ma się informację o skutkach tych zmian. Tylko w polsce każde pierdniecie w kwestii antykoncepcji to już sprawa dla lekarza. No i coś dla autorki. Cena nie gra roli. jesli tabletka ma ten sam skład to jaki macie problem, baby WTF? A tak w ogole współczuje wam, wywalacie tyle pieniędzy na lekarza a potem jeszcze na tabletki.

Gość happyflower
Dziewczyny a co myslicie o Lesineplus ? Ostatnio ginekolog przepisal mi takie tabletki i nie wiem co mam o nich myslec poniewaz nigdzie na ich temat nie pisze :( Z gory dziekuje :*

Gość gość
Nie masz o nich myśleć, tylko zapoznać się z ulotką i zacząć brać.

Gość happyflower
Bralam wczesniej Yasmin, ale zdecydeowalam sie na tansze tabletki. Lekarz przepisal mi wlasnie lesineplus. Chcialam sie popytac, poniewaz Yasmin mial tylko 21 tabletek bralam go przez pol roku. Teraz zaczynam brac nowy lek( Lesiplus) ktory ma 28 tabletek( 24 normalne i 4 placebo). Ginekolog zalecil mi wziac pierwsza tabletke lesiplus tak samo jakbym miala brac jak zawsze w 8 dzien przerwy kiedys bierzacych tabletek Yasmin. Czy tak ma byc?

Gość happyflower
Oczywiscie pozniej przy stosowaniu lesineplus nie robic zadnej przerwy.

Gość happyflower
Lesiplus, przepraszam :)