Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tabletki anty daylette

Polecane posty

Gość gość

ile płacicie za 3 opakowania. Widziałam cenę 39 za jedno i mnie przeraziła. Za jedno opakowanie cilestu płaciłam ze 21 zł góra Za 3 wychodziło mi 50 zł. A tu????

Gość gość
za jedno opakowanie 26 zł

Gość gość
na doz.pl za 32 z hakiem

Gość gość
W Warszawie w aptece przy Świętokrzyskiej (chyba róg ul. Bagno) w zeszłym roku płaciłam 22zł. Myślę, że cena jakoś drastycznie nie wzrosła. Tam generalnie mają tanie tabletki.

Gość gość
Musisz pochodzić po aptekach, najlepiej w większym mieście. Zawsze możesz gdzieś taniej kupić ale cena to bd 25 minimum do 39 max. Możesz też poprosić o tańszy zamiennik ale...

Gość gość
To Daylette jest tanszym zamiennikiem.

Gość gość
Nie do końca. Daylette jest tańszym zamiennikiem yazu, który to z kolei albo spokrewniony składnikowo z jeszcze innymi tabletkami yasminale chyba lub jest ich zaminniekiem - dokładnie nie pamiętam jak to leciało. A zamiennikiem daylette jest np VIBIN a czy coś jeszcze to nie wiem. W sumie można spokojnie powiedzieć też że yaz ma zamiennik daylette i tańszy vibin.

Gość gość
Nie plec bzdur. Vibin jest zamiennikiem Yasmin. Vibin mini jest zamiennikiem Yasminelle. Vibin i Yasmin różnią się od Yazu i Daylette składem i sposobem dawkowania. Yasminelle i Vibin mini różnią się od Yazu i Daylette sposobem dawkowania. Póki co Daylette jest jedynym zamiennikiem Yazu.

Gość gość
Sama nie pleć po pojęcie masz ho ho i jeszcze mniej. Sama dostałam ZAMIENNIK daylette w aptece nieznacznie tańszy. Co potwierdziłam u lekarza. Na każdej stronie internetowej pisze ci PREPARAT podobny do daylette ( chodzi o vibin mini) żaden zamiennik nigdy nie jest identyczny!!! Sam yaz ma w zamiennikach jedynie: Lesiplus i Naraya_Plus. w rzeczywistości jest ich znacznie więcej np Daylette czy Lesinelle. W ich przypadku spokojnie poleca się Vibin mini. Zajrzyj do apteki.

Gość gość
Matko, jaka jestes tępa. Zamiennik to lek o dokładnie takim samym składzie i dokładnie takim samym sposobie dawkowania. A nawet uwalniania się do organizmu. Te tabletki, ktore wymienilas sa do Yazu podobne, ale nie są jego zamiennikami. Yaz i Daylette maja po 24 tabletki aktywne i 4 placebo. Te, ktore wymieniłaś maja TYLKO 21 tabletek aktywnych. Tego nie ma na opakowaniu, jest tylko informacja, ze zawierają 28 tabletek w sumie. Farmaceuci nie maja o tym pojecia. O kompetencji lekarza nie wspomnę.

Gość gość
Dokładnie, osoba wyżej ma rację - Daylette nie mają tańszego zamiennika, same są zamiennikiem do Yazu. Ja płacę za Daylette max. 30 zł, warto pochodzić (albo podzwonić) po aptekach i popytać o ceny.

Gość gość
Wielokrotnie sama uswiadamialam farmaceutow z apteki, kiedy przychodzilam z recepta na 84 tabletki, a oni chcieli mi wydać 4 opakowania Yazu. Ja im na to, ze 3, bo w opakowaniu jest 28 tabletek, a oni, ale 7 to placebo. W sumie zabawny widok to ich zaskoczenie jak mowilam, ze maja tylko 4 tabletki placebo.

Gość gość
Jezeli ktos przychodzi do apteki z recepta na Yaz to farmaceuta ma prawo wydac tylko Daylette.

Gość gość
Nieprawda. Zamiennik to lek o takim samym głównym składzie ale nigdy nie ma 2 takich samych leków bo różnią się substancjami pomocniczymi. Takie to trudne? Możesz skakać i tupać nóżkami ale tak jest, ze są uznawane za ZAMIENNIKI. Im bardziej podobne tym lepiej ale i TYM MNIEJSZY WYBÓR! No jasne lekarz niekompetentny, farmaceuta też nie TYLKO ty pani z forum wiesz lepiej.

Gość gość
Boże, jak grochem o ścianę :) Te tabletki, które wymieniłaś różnią się od Yazu i Daylette nie tylko substancjami pomocniczymi. Mają też zupełnie inny schemat przyjmowania (TYLKO Yaz i Daylette mają 24+4). Przeczytaj jeszcze raz wypowiedzi powyżej, może za którymś razem zrozumiesz.

Gość gość
I jest mnóstwo leków o dokładnie takim samym składzie, różnią się jedynie nazwa handlowa.

Gość gość
Z tabletkami antykoncepcyjnymi jest tak, ze dana firma farmaceutyczna wymysla dane tabletki. Np Bayer wymyślił Yaz. Po wymyśleniu tabletki takie są opatentowane i są objęte ochrona patentowa. Oznacza to, ze przez ileś lat (nie pamiętam teraz czy 2 czy 5 czy ile) żadna inna firma nie moze tych tabletek skopiować. I w tym czasie nie ma żadnych tańszych zamienników. Dopiero po skończeniu okresu ochrony patentowej inne firmy mogą skopiować skład (dokładnie) i wtedy pojawiają się tańsze zamienniki. Yasmim i Yasminelle są starsze, dlatego maja więcej zamienników. Ochrona patentowa Yazu skończyła się stosunkowo niedawno, wiec moze z czasem pojawi się wiecej zamienników.

Gość gość
No właśnie jak grochem o ścianę. one nie muszą mieć tego samego schematu przyjmowania żeby mogły być zamiennikiem. Sama to sobie ubzdurałaś. Oczywiście farmaceutów obowiązują pewne granice ale jest mnóstwo zamienników leków dopuszczalnych które mają wszystko inne prócz substancji głównych - chodzi o większy wybór. i możesz sobie tupać i skakać do woli ale zamiast daylette jako zamiennik możesz dostać w aptece vibin mini. I to też nie jest " widzi mi się" farmaceuty. Dotarło?

Gość gość
Sposób dawkowania jest bardzo ważny i nie moge dostać jako zamiennika tabletek Vibin mini.

Gość PaulRsz
Hej , w zeszlym tygodniu bylam u gina profilaktycznie i okazalo sie ze mam na jajniku torbiel 3x4 cm przepisal mi na to te tab daylette na 3 ms zeby to wyleczyc , co o tym myslicie ?

Gość gość
Standardowe postepowanie przy torbieli. W zdecydowanej większości przypadków skuteczne.

Gość gość
Możesz. I to jest fakt. Ja dostałam. Co to znaczy bardzo ważny? Jeśli ja pójdę do lekarza i on mi da daylette czyli 24 i 4 palcebo ale mi nie podpasuje bo sie bd źle czuć to mi zmieni na inne czy to podobne czy to całkiem różne - mogą mieć taki sam schemat przyjmowania albo zupełnie różny. więc jaki bardzo ważny? Tabletki anty dobiera się na oko wiec i na oko dobierany jest siłą rzeczy schemat przyjmowania. Jeśli chcesz tańsze a nie ma IDENTYCZNEGO zamiennika dostaniesz podobne. I to jest cała filozofia.

Gość gość
Mi zeszła torbiel po 3 miesiącach hormonów...ale uważaj bo odstawieniu hormony szaleją i może ci się zrobić nowa. Efektu nigdy nie przewidzisz a bez hormonów czy to antykoncepcji czy innych hormonów typu d*phaston torbieli nie zwalczysz. Niby możesz liczyć ze sama się wchłonie ale..

Gość gość
Nie masz racji. Sposób dawkowania ma bardzo duże znaczenie w tym przypadku. ZAMIENNIKIEM Yazu jest Daylette, inne są co najwyżej podobne. I póki co, to chyba ty tutaj tupiesz i skaczesz, wyluzuj :)

Gość gość
Czego Ty nie potrafisz zrozumieć? Jak zmienia sie schemat przyjmowania to zmienia się cykl i w innym momencie pojawia się krwawienie. Dostałaś vibin, bo tępy farmaceuta pojecia nie mial, ze Daylette i Yaz maja inny schemat przyjmowania co juz wczesniej wyjasnilam.

Gość gość
Helołł ja tylko o cenę się pytałam. Przejrzałam fora i strony cenowe i strasznie drogie te piguły. Szczególnie jak mi pasuje kupić 3 opakowania od razu na zapas ( okoliczności hmm) Za swoje cilest płaciłam 50 zeta za 3 i wydawało mi się w miarę rozsądnie. Nawet za drogo :P A tu się okazuje, że to były te z tych najtańszych nie licząc tych po 8 złotych czy coś. Czytałam że tyle jakieś kosztują. W każdym razie antykoncepcja dla kogoś kto nie chce prezerwatyw czy spirali jest cholernie DROGA.

Gość gość
Zrzućcie się z facetem, wyjdzie po 15 zł na miesiąc ;)

Gość gość
Koszt jednej sztuki prezerwatywy to min 1zl. Przy seksie codziennie wychodzi na to samo, a kilka razy dziennie tabletki bardziej się opłacają. A komfort nieporównywalny.

Gość gość
Dokładnie, 30 zł miesiecznie to nie jest zawrotna kwota.

Gość gość
"Czego Ty nie potrafisz zrozumieć? Jak zmienia sie schemat przyjmowania to zmienia się cykl i w innym momencie pojawia się krwawienie. Dostałaś vibin, bo tępy farmaceuta pojecia nie mial, ze Daylette i Yaz maja inny schemat przyjmowania co juz" Ty chyba nie potrafisz zrozumieć. Ja przecież ciebie czy kogoś innego do zmian ale dziewczyny ZMIENIAJĄ czy to przez niewygodny skutek uboczny czy przez cenę. Jest to dla nich konieczność. I siłą rzeczy zmieni się cykl tak jak po odstawieniu ale nie co ty nikt tak nie robi..a gdzie tam..to się w ogolę nie zdarza. Krwawienie bez pigułek też zawsze w tym samym terminie przychodzi i normalnie umierasz jak nie przyjdzie. Tak samo z pigułkami umierasz jak krwawienie zmienia termin przez schemat. Dostałam vibin jako zamiennik bez recepty a raczej z receptą na daylette bez problemu w 4- 5 aptekach ( nie pamiętam dokładnie) w moim mieście. Tak w tylu bo chodziłam i pytałam o cenę. No ale zapomniałam, ze tylko ty jesteś najmądrzejsza, farmaceuci to ignoranci - wszyscy jak leci.Myśle, ze powinnaś sie hamować z wyciąganiem wniosków z księżyca o tępocie farmaceuty i o tym, ze nie wie.