Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Takajednalaseczka

Chce zostawic chlopaka ale mieszkamy razem za granica

Polecane posty

Go艣膰 Po studiach a pusta jak but
Powiem Ci tylko tyle ze Ty te studia napewno nie zdalas przez inteligencje, bo do inteligentnej osoby jest Ci BAAAAARDZO daleko :)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 gosc gosc gosc
Szkoda mi Twojej matki ze takiego debila na swiat wydala i widac ze kariera tez byla jej priorytetem w zyciu bo niczego ciebie nie nauczyla , ani kultury, ani skromnisci niczego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosc gosc gosc
A przede wszystkim nie nauczyla Ciebie SZACUNKU !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 La Florinetti
Hey, niedawno milam podobna sytuacje. Skonczylam licencjat, pare kurs贸w po agnielsku w Polsce przed wyjazdem i tez mi rodzina obiecywala prace, mialam niby nagrana prace jako opiekunka do dzieci Au Pair, ale niestety gwiazda przede mn膮 jednak nie zrezygnowa艂a . I musialam czegos szukac sama, na poczatku sprzatalam u Angielskich Madam ...Potem wykladalam towar i sprzedawalam wedline, tak !!! Moim szefem byl koles po zawod贸wce. Niestety , jadac do UK wyobrazamy sobie zbyt wiele. Znam agielski komunikatywnie, ale rodowici Anglicy ( szok ) .Ciezko ich zrozumiec. Ja wrocilam do Polski, moze i skromniej zyje, ale na innym stanowisku ;) i u siebie. 3-maj sie dzielnie i zmykam do Job Center ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Po studiach a pusta jak but
La Florinetti To wrocials do Pl czy idziesz do Job Centre bo sie chyba pomyslilas :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dotknieta przez rasizm
Po studiach a pusta ja but- masz duzo racji ... a autorka to tepak niesamowity.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a ja nie rozumiem czepialstwa. przeciez po to ludzie sie ucza aby miec wygodna prace. dlaczego autorka ma robic rzeczy jaki robi czlowiek nawet bez matury? sama uczylam sie po to aby robic to co robie i nie wyobrazam sobie takiego finalu jak praca na najnizszym poziomie. czlowiek niewyksztalcony nieceniacy siebie, bo pewnie i nie majacy za co cenic, tego nie zrozumie. jezyk za granica jest bardzo wazny, to prawda i to jest punktem dyskwalifikujacym ale od tego ma tam chlopaka. co mialo na celu tego chlopaka oderwanie jej od dobrej dla niej pracy w polsce i posadzeniu przy robieniu kanapek? nie wiem ktory chlopak swojej dziewczynie by cos takiego proponowal. a obiecywal cuda. typowy facet niestety...........................................................................................................................................

Udost臋pnij ten post

To by艂 jej wyb贸r i miej pretensje do systemu, 偶e nie uznaje wykszta艂cenia z innego kraju przy braku j臋zyka i jakichkolwiek angielskich kwalifikacji.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Masz racje po to sie uczyla aby miec lepsze zycie i prace - ale jezeli jest w obcym kraju to z systemem czy bez to bez jezyka gowno moze pod siebie zrobic. Nie zna jezyka to niech za ten czas czepi sie byle jakiej pracy albo niech wraca do Polski i nie narzeka, bo tylko d*pe temu chlopakowi zawraca.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
oczywi艣cie 偶e uznaj膮 kwalifikacje z polski chyba 偶e kto艣 studiowa艂 w wy偶szej szkole lansu i baunsu. politechniki s膮 uznawane jak najbardziej i wiem, bo tak dosta艂em tu prac臋 - przeniesiono mnie z filii w polsce tylko bo mam dyplom, a o szko艂ach technicznych tu by艂a mowa wi臋c laska nie reprezentuje sob膮 takie "nic" a napisa艂a wyra藕nie 偶e z j臋zykiem ma problem tylko w kwestii rozumienia mowy. zale偶y jeszcze od regionu Anglii, jest tak samo jak u nas ze 艣l膮zakami czy g贸ralami - inny polak ma problem z ich zrozumieniem a co dopiero obcokrajowiec. poza tym chyba ma艂o kto z przyjezdnych do anglii od razu ich rozumie. ja nie zaczyna艂em w anglii tylko kontynuowa艂em w niej prac臋 podj臋t膮 w polsce. ale wcale a偶 tak nie trzeba spika膰 偶eby mie膰 fajn膮 prac臋. chyba 偶e ktos chce pracowac w call centre ale zwyczajna praca wymaga zwyczajnej komunikacji wi臋c kto艣 kto zaczyna od zera musia艂 rzeczywi艣cie by膰 tym zerem. nie doradzajcie lasce pokory bo ona odstaje od was i to pozytywnie. wiem co mowie bo wielu polakow w anglii spotkalem to nieuki albo ludzie z dyplomami poziomem z hogwartu dziwiacy sie ze po politologii jeszcze prezydentami nie sa. inzynieria to co innego. laska ucz sie jezyka i bedzie ok. z kazdym dniem lepiej bedziesz go rozumiec ale nie rezygnuj pozdro

Udost臋pnij ten post

go艣膰 - my艣l臋, 偶e zosta膰 przeniesionym to inna bajka ni偶 przyjecha膰 i szuka膰 pracy. Z prostej przyczyny, ludzie czytaj膮cy CV wol膮 mie膰 jakie takie poj臋cie co maj膮 przed oczami. Wtedy dyplom wsparty jakimi艣 angielskimi kwalifikacjami jak najbardziej si臋 liczy, ale pomy艣l tylko. Widzisz na papierze, 偶e kto艣 ko艅czy艂 jakie艣 studia techniczne w jakim艣 dalekim kraju. Tak naprawd臋 nie masz poj臋cia jak wygl膮daj膮 studia w tamtym kraju i co ta osoba potrafi. We藕 pod uwag臋, 偶e CV czyta zwyk艂y cz艂owiek kt贸ry b臋dzie wola艂 kogo艣 kto ma studia angielskie, kursy angielskie i histori臋 pracy w Anglii. Laska ma podobn膮 sytuacj臋 jak m贸j ojciec kiedy tu przyjecha艂. Zaczyna艂 za minimaln膮 w ma艂ej firmie graficznej i nie ba艂 si臋 zaakceptowa膰 faktu, 偶e jego in偶. sam w sobie nie posadzi go na wysokim sto艂ku, 偶e trzeba pr贸bowa膰 wype艂ni膰 CV angielskimi papierami.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Moorland ale twoj tato probowal i nie wymyslal a ona tak

Udost臋pnij ten post

Ona te偶 by mog艂a, ale z tego co widz臋 to jest po prostu leniwa. Naj艂atwiej jest nic nie robi膰 i zwala膰 win臋 na innych.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Autorko Chyba myslisz,ze posiadlas wiedze absolutna i wszystkie dostepne tytuly.jestes inz jednym z miliona, do tego bez sily przebicia, nieudacznikiem. Kompletnie nie potrafisz sie odnalezc na nowym terenie. Co do twojego jezyka, to smiem podejrzewac, ze znajomosc jego jest znikoma. Bo po pierwszym osluchu osoba znajaca go, rozroznia i zaczyna rozumiec akcent i przekaz. Jestes tam pare tyg i nic tylko biadolisz,nawet ogloszen nie rozumiesz,sama nie wysylasz nic. Pojechalas jak glupek,bo nim jestes. Twoja wina, nie faceta,bo moglas chociaz, wiedzac,iz wyjezdzac przygotowac super cv angielskie, juz bedac w polsce rozsylac..a noz widelec. Ale ty tylko siedzisz i pachniesz i czekasz,az ci bedzie podane na tacy. Ludzie maja wspaniale zawody, znaja jezyk, ale i tak zaczynaja od niskich stanowisk, trzeba zdobyc doswiadczenie, miec referencje z uk, nieprzygotowanej do zycia glizny nikt nie przyjmie. I zgadzam sie,ze prezentujesz postawe roszczeniowa. Pozjadalas rozum, ktorego chyba nie masz :) Gdybys miala, nie rzucilabys tak dobrej pracy i poleciala jak pierwsza naiwna do bajki funtami plynacej. Jak na inzyniera zupelny brak logiki i umiejetnosci analizowania.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A czym tu zajmuje sie twoj chlopak? Co robi?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jakbym czyta艂a o sobie autorko :) Moorland nie masz racji. Anglicy cz臋sto wykorzystuj膮 fakt, 偶e Polacy to b臋d膮 pracowa膰 za ka偶d膮 kas臋 i na ka偶dym stanowisku wi臋c cz臋sto proponuje im si臋 gorsze stawki i stanowiska za tak膮 sam膮 prac臋 jak Anglicy za adekwatn膮 prac臋. Papiery przegl膮da rekruter, kt贸ry wie co i jak, zna realia, wie co si臋 dzieje poza granicami Anglii. M贸j m膮偶 swoje CV zamie艣ci艂 2,5 roku temu na odpowiedniej stronie dla in偶ynier贸w i nie zgadniesz! Sami zacz臋li do niego wydzwania膰 z job centr贸w a cud贸w w CV nie mia艂, wszystko z Polski, 偶adnych dodatkowych kwalifikacji i do艣wiadczenie w jednej firmie ale popularnej na 艣wiecie, 偶adnym wyj膮tkowym specjalist膮 te偶 nie by艂, przyjecha艂 na rozmow臋 do Anglii i... nie dosta艂 pracy ale dosta艂 kolejn膮 :). Przylecieli艣my razem. Ja przez jaki艣 czas szuka艂am pracy bo jedyne jakie by艂y to w艂a艣nie zmywak, praca w opiece nad starszymi lub niepe艂nosprawnymi lud藕mi, sprz膮tanie. Serce mi si臋 kraja艂o bo nie uczy艂am si臋 w Polsce 5 lat aby tak膮 mie膰 prac臋 a podobnie jak autorka zostawili艣my prac臋 w Polsce, sprzedali艣my dom i wszystko postawili艣my na jedn膮 kart臋. My艣la艂am, 偶e jak jemu si臋 uda艂o to i mi si臋 uda. Na szcz臋艣cie m贸j m膮偶 by艂 podobnego zdania co do pracy dla mnie a 偶e wyjechali艣my g艂贸wnie z jego powodu mi, niedo艣wiadczonej i 艣rednio znaj膮cej angielski ca艂y czas pomaga艂 w szukaniu. Moja pierwsza praca to by艂a praca biurowa, sortowa艂am dokumenty, wykonywa艂am drobne administracyjne prace w excelu i powoli uczy艂am si臋 angielskiego a nigdy przenigdy w swojej pracy w Polsce go nie u偶ywa艂am, a autorka owszem, wi臋c zna艂a go lepiej ni偶 ja. Uwa偶am, 偶e podobnie jak w moim przypadku i Tobie autorko te偶 ch艂opak, kt贸ry Ci臋 tam 艣ci膮gn膮艂 powinien pom贸c nie tylko daj膮c dach nad g艂ow膮 ale powinien zadba膰 o Twoje poczucie bezpiecze艅stwa w obcym dla Ciebie kraju gdzie ci臋偶ko Ci si臋 odnale藕膰 i za艂atwi膰 Ci jak膮艣 prac臋. Uwa偶am, 偶e to 藕le o nim 艣wiadczy, 偶e w og贸le Ci jeszcze 偶adnej godnej pracy nie za艂atwi艂. Wydaje mi si臋, 偶e ludzie s膮dz膮, 偶e ka偶dy powinien zaczyna膰 tak samo czyli od zmywaka, lecz nie ka偶dy jedzie tam z takim samym zapleczem intelektualnym, do艣wiadczeniem, znajomo艣ciami i czymkolwiek, co mo偶e si臋 przyda膰 w szukaniu pracy. Nie ka偶dy jedzie na zarobek z planem powrotu do kraju. Niekt贸rzy chc膮 tu 偶y膰 i nie musz膮 albo nie chc膮 zaczyna膰 od zera. Rozumiem autork臋 doskonale bo mog艂o mnie spotka膰 to samo tylko 偶e m贸j m膮偶 nigdy by nie pozwoli艂 abym podj臋艂a tak膮 prac臋 i podkre艣lam, 偶e wcale dobrze angielskiego nie zna艂am a wr臋cz kaleczy艂am na zasadzie kali pi膰, kali spa膰. I to wystarczy艂o. Osoby, kt贸re wyjecha艂y aby zarobi膰 a nie pracowa膰 w swoim zawodzie mog膮 tego nie zrozumie膰...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Michalas anty anglikas
ja nie ogarniam innej rzecyz, 偶e Autorko tw贸j facet pracuje za biurkiem, a tobie ka偶e pracowa膰 w jakim艣 barze gdzie robi膰 masz kanapki. mi jako facetowi wstyd by si臋 by艂o przyzna膰, 偶e sci膮gn膮艂em za granic臋 swoj膮 kobiet臋 gdzie odpowiada艂o jej 偶ycie w polsce a teraz ma robi膰 kanapki. co艣 tu nie gra. jak sobie nie radzisz to on jako偶e ci臋 tam 艣ci膮gn膮艂 (na pewno nie dos艂ownie ale pojecha艂a艣 tam za nim przecie偶) powinien ci zapewni膰 偶ycie co najmniej na poziomie jak w polsce a nie gorsze bo inaczej po co wyje偶d偶a膰 za granic臋? 偶eby by艂o gorzej ni偶 wcze艣niej? z tego co widz臋 on w艂a艣nie to ci oferuje. spali艂bym si臋 ze wstydu na jego miejscu jakby mnie rodzina pyta艂a, co robi i gdzie pracuje moja kobieta i wszyscy by wiedzieli, ze robi to z mojego powodu. cz艂owiek ma si臋 rozwija膰 a nie cofa膰 w rozwoju, patologia

Udost臋pnij ten post

Sama przyzna艂a艣 - pierwszej pracy nie dosta艂, ale dosta艂 kolejn膮. I nie, wcale nie wiedz膮 co i jak. Nawet nie wiesz ile os贸b na "wa偶nych" stanowiskach sko艅czy艂o szko艂臋 w wieku 15-16 lat i po prostu wypracowali sobie pozycje. Bladego poj臋cia nie maj膮 co znacz膮 takie kwalifikacje, Mo偶na mie膰 szcz臋艣cie, ale jak si臋 go nie ma to nie mo偶na r膮k rozk艂ada膰 i na faceta narzeka膰. Jak on jej ma t膮 prac臋 za艂atwi膰, wyczarowa膰? Jak jest tak samo obrotny jak ona to najlepsze co mo偶e zrobi膰 to te og艂oszenia czyta膰. I nie, nie ka偶dy musi zaczyna膰 od zmywaka. Moi rodzice nie zaczynali, ale te偶 nie oczekiwali od razu pracy zwi膮zanej z ich wykszta艂ceniem (chocia偶 przyznam, 偶e z perspektywy czasu nie藕le zaczynali), tylko, 偶e to by艂o kup臋 lat temu kiedy o prac臋 mimo wszystko by艂o du偶o 艂atwiej ni偶 teraz. Ludzie po angielskich studiach maj膮 czasem problem z prac膮, a co dopiero Polka z kiepskim angielskim.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Moorland, m贸j m膮偶 nie dosta艂 pracy bo przyj臋to kandydata z 25-letnim do艣wiadczeniem, m膮偶 mia艂 tylko 5-letnie :) To by艂 jedyny pow贸d. I nie zgodz臋 si臋, rekruter dobrze wiedzia艂 kogo zaprasza艂 na rozmow臋 (a w艂a艣ciwie pracownik job centra). To, 偶e kto艣 ko艅czy edukacj臋 w wieku 15 czy 16 lat 艣wiadczy tylko o tym, 偶e ci ludzie si臋 tu nie ucz膮, nie kszta艂c膮 wi臋c osoby z wy偶szym wykszta艂ceniem s膮 bardziej cenione, wr臋cz 艣ci膮gane zza granicy jak m贸j m膮偶. Ci膮gle jest tu mowa o wykszta艂ceniu, ale wykszta艂cenia jednego cz艂owieka z wykszta艂ceniem innego cz臋sto nie ma sensu por贸wnywa膰. Nie ma tu bezrobotnego in偶yniera czy lekarza za to ca艂e mn贸stwo innych absolwent贸w z Polski kt贸rzy jak to okre艣lacie "zaczynaj膮 od zera" bo ich wykszta艂cenie nic nie znaczy. M膮偶 by nie zosta艂 zaproszony na 偶adn膮 rozmow臋 gdyby nie tytu艂 mgr in偶. Ja sko艅czy艂am Resocjalizacj臋 i do dzi艣 nie pracuj臋 w swoim zawodzie, moje wykszta艂cenie okaza艂o si臋 tu kompletnie zb臋dne i takich os贸b jest ca艂e mn贸stwo i w艂a艣nie tacy zaczynaj膮 od zera (cho膰 mnie to omin臋艂o :) ) ale in偶ynierowie do tej grupy os贸b nie nale偶膮. Sama bez m臋偶a te偶 bym sobie nie poradzi艂a z szukaniem pracy tutaj, wr臋cz czu艂am, 偶e ma mi obowi膮zek j膮 zapewni膰 skoro przylecia艂am tu z nim wspiera膰 jego karier臋. Dziecko mi p艂acze wi臋c dzi臋kuj臋 za rozmow臋 i 偶ycz臋 mi艂ego wieczoru :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Paniusie kuzwa :O zenujace, partner ma to, tamto, a wy od czego jetescie? Sila cie sciagnal? A ty wyzej, jestes mega zalosna w tym co piszesz, widac malo znasz uk, skoro takie poglady..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Czasy sie zmienily, nie potrzebuja juz jak kiedys. Jest pelno innych nacji a nie byle polka bez english

Udost臋pnij ten post

Zawsze jest pow贸d dla kt贸rego pracy si臋 nie dosta艂o. I tak, s膮 bezrobotni in偶ynierowie. Mia艂am okazj臋 pozna膰 kilku co si臋 bez pracy (albo z pracami dorywczymi) kr臋ci艂o przez par臋 lat zanim co艣 znale藕li. Je偶eli masz obrotnego m臋偶a kt贸ry umie przekona膰 do siebie pracodawc臋 to super, naprawd臋 mu gratuluj臋, ale przyk艂ad autorki pokazuje, 偶e nie ka偶dy ma ten dar.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 KAth777
jestem facetem i nie kumam podejscia kobiet tutaj. jak ktoras wyjechala sama to niech sobie sama radzi ale jak ludzie maja to szczescie ze sa w zwiazku i jedna osoba wyjezdza ze wzgledu na druga rzucajac w miare stabilne zycie to raczej ciezko wymagac rownouprawnienia i totalnej samodzielnosci od osoby slabszej zwlaszcza jak jezykiem operuja na skrajnie roznych poziomach. facet sobie dobrze radzi, ustawil sie, zwerbowal tam swoja dziewczyne bo mu jej do kompletu zycia w sielance brakowalo i jeszcze od niej wymaga ze sama sie tam ustawi? piz*a a nie facet, buc jakis. mogl jej to powiedziec jak byla jeszcze w polsce a nie oczy mydlil

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rzabufka
Mnie glownie przeraza Twoj kompletny brak szacunku, czy wrecz pogarda, dla ludzi, ktorzy pracuja na nizszych fizycznych stanowiskach i nie maja wyksztalcenia. No i okropny rasizm. To dlatego nie chcesz z tymi ludzmi pracowac. Bo czujesz sie lepsza. Ale jak kiedys bedziesz stara i samotna osoba i ktos Ci bedzie musial d*pe podcierac to moze wtedy cos do Ciebie dojdzie, ale tez niekoniecznie. I zeby nie bylo - mam doktorat i pracuje na jednym z najleprzych uniwersytetow w UK (i tak - czasami w przerwie od pracy czytam kafeterie), ale nie czuje sie przez to lepsze i, gdybym musiala to bym nie miala problemow z podjeciem pracy fizycznej, bo by mi korona z glowy nie spadla.

Udost臋pnij ten post

On 藕le zrobi艂, 偶e nie przyzna艂 na czym b臋dzie polega膰 jego pomoc w szukaniu pracy, ona 藕le zrobi艂a, 偶e pojecha艂a kompletnie zielona w temacie i zamiast ruszy膰 d**臋 to narzeka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A mnie zastanawia inny fakt. Ot贸偶 zr贸b sobie kole偶anko test z angielskiego, bo skoro jeste艣 na poziomie B2 i nie radzisz sobie w prostych rozmowach to chyba poziomy ci si臋 pomylily albo masz du偶e braki. 艢miesza mnie osoby, kt贸re maja w miar臋 jako taka prace w Pl (ale oczywi艣cie KARIERY robi膮) jako tako znaj膮 j臋zyk i oczywi艣cie maja mgr/ inz. I my艣l膮, ze s膮 super k膮skiem dla pracodawc贸w w Polsce i ofc na 艣wiecie, a tak naprawd臋 po sko艅czeniu 艣rednich w poziomie studi贸w nie robi膮 ze sob膮 nic. Zrozum dziewczyno, ze studia mia艂as wykorzysta膰 maksymalnie - zrobi膰 dyplom i kursy, kt贸re bed膮 si臋 liczy艂y chocia偶 w UE, opanowa膰 j臋zyk i zdoby膰 do艣wiadczenie - zawodowe, j臋zykowe i 偶yciowe. Bylas w og贸le kiedy艣 za granica? Musia艂as sobie kiedy艣 sama radzi膰? Podrozowalas gdzie艣 poza wycieczki ale inclusive? Ja tu widz臋 dwie opcje: albo ch艂opak ci臋 wspomo偶e, da troch臋 pieni臋dzy i wracaj do Pl, znajd藕 prace i u艂o偶y膰 sobie 偶ycie raz jeszcze, albo zapisz si臋 na konserwacje przez skype, 偶eby艣 nie musia艂a doje偶d偶a膰 je艣li masz z tym taki problem, daj sobie miesi膮c, dwa i id藕 do jakiiejsc pracy np.kelnerka. Poznasz ludzi, j臋zyk a w tym samym czasie szukaj pracy w swoim zawodOe, albo odwied藕 si臋 chocia偶 o jakie艣 kursy, ratyfikacj臋 dyplomu itp. Pami臋taj, ze 偶eby co艣 osi膮gn膮膰 u nas w kraju trzeba duuuuzo pracy a za granica dwa albo trzy razy tyle. Ale g艂owa do g贸ry -pomysl tylko co teraz i do dzia艂ania.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
podaj email, postaram ci sie co艣 doradzic, bez pustej gadaniny i dziwnych obietnic

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Marrrrrrr0
Tak czytam ten watek. Przeciez ona pisala ze nie chce pracowac jako inzynier a moze np na pracowac na poczatku w jakims sklepie czy na zapleczu. Nie dziwie sie ze nie chce przekrawac bagietek na akord po kilkanascie godzin dziennie czy jezdzic po domach i sprzatac. Jak ktos musi to tak pracuje, ale ona nie musi. Tez kiedy wyjechalam do Anglii bo przerwalam studia, ale wrocilam bo mialam podobne perspektywy jak autorka, tylko ze ja popracowalam przez 3 miesiace, zarobilam i na tym sie moja przygoda z Anglia skonczyla. Moj angielski byl podobny, dogadywalam sie gdzies tam w Polsce bez problemu, pelen luz czy to w szkole czy na maturze (rozszerzona ustna zdalam na 100% bez pierdniecia a to jest poziom wlasnie B2). A w Anglii szok. Nie rozumialam nic, te ich tzw kluchy w ustach to byl szok, wiec rozumiem autorke. No ale po kilku tygodniach jakis przelom byl, mmowili troche wolniej i prostszymi slowami jak widzieli ze jestem obcokrajowcem. tylko nie siedz autorko w mieszkaniu bo tak to nie podlapiesz jezyka. A pani doktor tez zaczynala od zmywaka jak tu autorce ludzie polecaja i jeszcze ja szykanuja ze ma czelnosc gardzic zmywakiem? Zaloze sie, ze nie i ze na pewno by cie pania doktor serce zakulo gdyby w zyciu byl taki zwrot akcji ze nagle bys musiala kopac rowy bo tez pierwsza mysl jaka by przyszla ci do glowy to "po co ja sie tyle uczylam?". Podobnie jak ludzie tu uwazam ze inzynier to jest cos prestizowego i lepiej byc inzynierem czy mgr inz niz doktorem filologii czy tanca egzotycznego. Pracujesz na uniwersytcie to good for you ale na pewno nie zaczynalas od zmywaka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 by艂a emigrantka...
Twoj facet to zwyk艂y palant. Bo skoro chcia艂, 偶eby艣 do niego przyjecha艂a, to powinien teraz zasponsorowa膰 ci kurs j臋zykowy, a nawet przez kilka miesi臋cy Ci臋 utrzymywa膰, 偶eby艣 spokojnie si臋 poduczy艂a j臋zyka i np. poszuka艂a jakiego艣 bezp艂atnego stazu w zawodzie. A tak 艣ci膮gn膮艂 sobie darmowa d*pe, kuchar臋 i sprz膮taczk臋 i jeszcze ka偶e ci zapiernicza膰 fizycznie. My艣lisz, 偶e on by zrobi艂 to samo dla ciebie? Ot贸偶 NIE kochana, bo 偶adne facet nie jest taki g艂upi, jak my kobiety. Zacznij myslec o sobie, a na facet si臋 wypnij. I oto masz dwa wyjscie: ale niech ten d*pek daje ci kase na samolot do Polski i szukaj pracy od nowa w PL, albo drugie wyjscie daj sobie kilka miesi臋cy w tej Anglii i skup si臋 przede wszystkim na nauce j臋zyka i wtedy zdecydujesz czy tam zostajesz czy wracasz. Nawet jak wrocisz to jedyn膮 dobr膮 rzecz膮 b臋dzie to, 偶e podszkolisz j臋zyk i dzieki temu w Polsce b臋dzie te偶 艂atwiej co艣 Ci znale偶膰. Powodzenia i nie poswiecaj juz si臋 nigdy wiecej w ten sposob dla 偶adnego gada ;)

Udost臋pnij ten post

Nie czyta艂em tego ca艂ego be艂kotu bo nie warto, dla wszystkich jednak co s膮 zainteresowani podam 偶e w Anglii colege jezykowy czyli kursy ESOL dla os贸b niepracujacych s膮 bezp艂atne a dla pracujacych z prawem do 艣wiadcze艅 socjalnych typu working tax tredit p艂atny tylko po艂owe! Sa takze przer贸偶ne kursy majace nacelu nauczyc zawodu! Dla dudowlanc贸w, kierowc贸w , pielegniarek skonczywszy na fryzjerce i kazda ambicja nawet zawiedzionej licencjatki moze byc zaspokojona jesli chce sie oczywiscie spelniac zawodowo! Na wyspach Brytyjskich pomoc jest naprawde ogromna dla ka偶dego co sam cos robi! Dla kogos co nie robi nic takze ale tylko finansowa! hehe Mozna mie膰 偶al do partnera , mozna byc rozczarowanym i teskni膰 za krajem ale nie powinno oszukiwa膰 sie samej siebie bo to boli najbardziej! Pogadajcie i rozejdzcie sie skoro Wam 藕le a nie z kazdym dniem zatruwacie sobie 偶ycie! A wszystkim innym ch艂onnym wiedzy polecam strony LadekZdr贸j lub Londynczycy. Poza tym mozna wpisa膰 czym jest ESOL .Kiedys sam z tego korzysta艂em

Udost臋pnij ten post