Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czystosc przedmalzenska - czy jeszcze istnieje?

Polecane posty

Gość gość

Czy istnieja jeszcze pary, ktore czekaja ze wspolzyciem do slubu? Znacie kogos takiego?

Gość Juleczka99
Oczywiście, że istnieje :) Polecam razem z Lubym :) Gra warto świeczki :) A dlaczego pytasz? Bo pewnie nie z czystej ciekawości ? :P

Gość gość
O, czyli jednak. Ale czy udaje im sie rzeczywiscie wytrwac do dnia slubu, czy, powiedzmy po zareczynach, lamia sie i wspolzyja, mimo postanowienia zachowania czystosci? I czy ich czystosc polega tylko na powstrzymywaniu sie od wspolzycia jako takiego, czy rowniez od pieszczot, ktore w rozumieniu Kosciola rowniez sa grzechem?

Gość gość
No wlasnie, ze z ciekawosci tylko. Ja juz wszystko mam za soba. I wspolzycie przedmalzenskie (mimo szlachetnego postanowienia zachowania dziewictwa dla tego jedynego i tylko po slubie), i slub, i rozwod, i seks po rozwodzie.

Gość gość
Dobrze wiedziec, ze jeszcze nie wszyscy sa tak zepsuci jak ja (albo jeszcze bardziej)

Gość Juleczka99
mogę pisać o sobie- czekamy do ślubu i z pomocą Nieba ma to sens :D Polecamy

Gość gość
Dlaczego seks przedmałżeński nazywasz zepsuciem? Jesteś aseksualna, czy może wychowano Cię w przekonaniu, że seks to coś złego i niemoralnego? To już nie te czasy, keidy ślub brało się mając 18 lat, teraz ludzie czekają nierzadko do trzydziestki. Trudno, żeby przez tyle lat żyli bez seksu...:)

Gość gość
A jak para wytrzyma,ale po ślubie okaże się,ze maja inne temperamentu,ze jedno chce współżyć dwa razy dziennie,a drugiemu starczy raz na miesiąc?Albo w lozku bedzie niebardzo?Tylko nie piszcie ze seks nie jest najważniejszy,bo jest bardzo istotny w związku.

Gość gość
Zostalam wychowana w wierze katolickiej, a swoim zachowaniem nie stosuje sie do nauki Kosciola. Rozumiem jednak pary, ktore wspolzyja i nie potepiam ich. Szanuje tez bardzo tych, ktorzy potrafia wytrwac w czystosci.

Gość gość
No to wlasnie mowie, ze rozumiem. Sama dopiero po slubie, a wlasciwie to juz w trakcie rozwodu uswiadomilam sobie, jak wazny jest seks w zwiazku. Zapytalam z czystej ciekawosci

Gość gośćinnie
to najglupsze co mozna sobie zrobic czekac z sexem do slubu, a jak sie nie dopasujecie, jak bedzie calkiem do niczego ta relacja miedzy wami? co wtedy? rozwod? przeciez nie ukrywajmy ale to tez bardzo wazny aspekt naszego zycia

Gość Juleczka99
a ja znam parę, która z przyczyn zdrowotnych (okazało się po ślubie) nie może współżyć... Z punktu widzenia nawet KK ich małżeństwo jest niespełnione- nie zostało skonsumowane, ale mają się świetnie i się nie rozeszli, więc twierdzę, że seks to nie podstawa związku. Takie jest moje i Lubego zdanie :) Nie trafiają do mnie argumenty, że dopasowanie seksualne to podstawa... wybacz Autorko, przykro mi, że Wam się nie udało, ale to nie znaczy w ogóle, że innym się nie powiedzie :D

Gość Juleczka99
już nie wspomnę o białych małżeństwach. Naprawdę można- cholernie trudne, ale nie znaczy NIEWYKONALNE :)

Gość gość
my nie wspolzylismy kilka mcy przed slubem (wczesniej tak) bo moj partner musial sie wyspowiadac i tai byl warunek ksiedza ze da mu rozgrzeszenie jesli wstrzymamy sie do dnia slubu i dalismy rade, nie uwazam zeby bylo to jakies mega wyzwanie chociaz czasami sie chcialo

Gość gość
Jak najbardziej wierze w to, ze to moze (choc nie musi) sie udac. Tak samo jak wsrod par wspolzyjacych. Ale latwiej jest tego dokonac bedac naprawde mlodym, wierzacym w idealy. Ja niestety za duzo juz przezylam i jestem za stara. Ale Wam zycze powodzenia :)

Gość mobi bibi
jak mozna z kims byc i nie wiedziec co sie ma? a jak po slubie okaze sie ze do siebie nie pasujecie? no i kiszka

Gość Juleczka99
co to znaczy nie pasujemy? Nie pasuje za przeproszeniem penis do pochwy? No hello! To 1 przypadek na nie wiem ile. Reszta to kwestia przegadania, dopasowania, terapii itp Poza tym naprawde można żyć nawet bez seksu. Ludzie czym Wy myślicie?

Gość Juleczka99
co do wieku- zbliżamy się do 30-tki i naprawdę dajemy radę :) Przepraszam Was, ale nie jesteśmy zwierzaczkami, które w okresie rui na siebie skaczą... Mamy mózgi, serca itp :) Silna wola + motywacja :) polecamy

Gość mobi bibi
nie pasowac mozna pod wieloma wzgledami zyc bez seksu nie da sie w malzenstwie im lepiej jest w lozku tym lepiej para sie scala ktos kto uwaza ze zyc bez seksu sie do chyba jeszcze prawdziwej przyjemnosci nie zaznal

Gość opos z
Jeśli obydwoje jesteście Aseksualni,to można żyć bez seksu.Jeżeli nie,to niemożliwe jest takie życie.

Gość opos z
Juleczka-sory ale napisz po ślubie,czy nie zmieniała zdania.Nie pisze ze złośliwości,bo kiedyś dawno podobnie myślał am.Ale to utopia.Powtarzał,jeśli obydwoje macie podobne potrzeby to ok,ale tego jeszcze nie wiecie bonie wspolzyliscie. I nie porownuj seksu do czynności zwierzaczkow,bo obrazasz ludzi,dla których jest to wielki wyraz miłości.To seks i strefa uczuciowa dają pełnię związku.

Gość gość
Oj do jakiej frustracji prowadzi wyrzekanie sie naturalnej potrzeby, szczegolnie w wieku gdy hormony ukierubkowuja organizm na qspolzycie...Nierozladowane napiecie sexualne w sposob naturalny z pewnoacia na psychice odcisnie pietno

Gość gość
Dajcie spokój Juleczce :) Na pewno im się uda :) My z mężem też czekaliśmy, po ślubie było różnie, ale już się ze sobą dograliśmy. Teraz faktycznie jest taka mentalność- jak coś nam nie wychodzi, to szybko rozwód, który budzi w nas jeszcze większe frustracje.itp. Kiedyś czystość przedmałzeńśka była normą, więc pozostaje takiej parze okazać szacunek i życzyć dużo miłości. Uszanujecie ich decyzję, bo taka droga wcale nie jest łatwa. powodzenia Julka :)

Gość gość
No cóż... ja nigdy nie byłam osobą wierzącą, a do tego nie ciągnie mnie do unstytucji małżeńskiej więc nie miałam podobnych dylematów.Żyję w związku partnerskim od wielu lat i bardzo mi to odpowiada. A czystość przedmałżenska? Jak komuś to pasuje to ok. Zastanawia mnie tylko jak to wygląda w przypadku par z wysokim libido? Mam nadzieję że nie decydują się na małżeństwo po kilku miesiącach znajomości żeby móc jak najszybciej wylądować w łóżku?

Gość gość
a myślisz, że wysokie libido powoduje taką frustrację i chęć wyżycia się, że ludzie po prostu MUSZĄ ? Ogarnijcie się trochę, bo przemawia przez Was jakaś zawiść, czy coś ?:P

Gość gość
Szanuje że są ludzie którzy zachowują"czystość" ale nie znam takich w swoim środowisku .

Gość PRO_KURA_TOR
ja zapytam inaczej... czy istnieje czystosc PRZED SLUBEM :classic_cool:

Gość gość
za dwa miesiace wychodze za maz, mieszkam z narzeczonym od roku. kochamy sie,wspolzyjemy. gdybym mogla cofnac lata zrobilabym wszystko dokladnie tak jak bylo :) kocham go i pragne bliskosci, to nie grzech - to milosc :)