Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko, które bije

Polecane posty

Gość gość

mój 2-letni siostrzeniec lubi bić. Czasem go naleci i podbiegnie do siostry, czy swojej babci i trach, uderzy. Nie ze złości, tak po prostu. Chociaż w złości też mu się zdarza. Jak oduczyć tego dziecka? Tłumaczenie nic nie daje, niezwracanie uwagi też nie.

Gość gość
chwytasz go za rękę gdy chce Cie uderzyc i pytasz " dlaczego chciałes mnie uderzyć? tak nie wolno bo mnie to boli, nie wolno nikogo bić"

Gość gość
Łapać zdecydowanie za rękę zanim uderzy, a jak się nie zdąży to oddać :P

Gość gość
tak też próbowaliśmy ale i tak się wyrwie i uderzy. Tyle razy się tłumaczy, że nie wolno nikogo bić ale mały pokiwa głową, że rozumie a za parę minut wstanie, powie: "bije ciocia", podchodzi do mnie i mnie uderza.

Gość gość
a nie widzi gdzieś przemocy? Np nie ogląda filmów lub gier?

Gość gość
nie, telewizji prawie wcale nie ogląda, nie wiem skąd te bicie się wzięło. Kiedyś było gorzej, teraz trochę się uspokoił ale jeszcze dużo brakuje do tego, żeby było dobrze.

Gość gość
To jak on "bije ciocia" to Ty wtedy "bije np.Tomuś" i go tak samo strzel, no może trochę lżej, ale tak, żeby poczuł. Może on nie wie, że to sprawia ból, a tłumaczenia to czasem można o kant tyłka obić.

Gość gość
to też było "przerabiane". Kiedyś odwiedzila go babcia i ją uderzył, ona mu oddała, myślicie że to coś dało? A gdzie tam, on jej oddał, i tak w kółko.

Gość gość
powie: "bije ciocia", podchodzi do mnie i mnie uderza. xxx Chyba by mnie szlag trafił! Po łapach bym mu dała i zapytała "fajnie tak?"

Gość gość
i powiedziała mu wtedy: widzisz, mnie to boli, tak jak ciebie, nie wolno bić. Ale nic to nie dało.

Gość gość
To chyba właśnie pozostaje tylko danie po łapach. Nie można dopuszczać do tego, że dziecko bije dorosłego. Się rozryczy, popłacze, ale tak kilka dobrych razy i załapie o co chodzi. I sukcesywnie ukrócać takie zachowanie, bo pojedyncza reakcja nic nie da.