Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość naomiclark

CO WYBRAC?!

Polecane posty

Gość naomiclark

jestem tegoroczną maturzystką, wybieram się na studia do końca lipca obiecałam sobie, że w końcu wybiorę kierunek i uczelnie i złożę co trzeba. Mam problem co wybrac.. myślałam nad rekreacją i turystyką, od wczoraj po głowie mi chodzi kulturoznawstwo W CZYM PROBLEM? Bardzo rajcuję i interesuję mnie psychologia!! czuję, że jestem do tego stworzona :) nie no uwielbiam to.. jest to bardzo ciekawy kierunek, głęboki, uwielbiam wszystko co związane z tą tematyką, bardzo mnie to interesuję, ale z zewnątrz słyszę komentarze w stylu: wybierz coś, po czym pracę łatwiej Ci będzie znaleźć.. Każdy mnie zgasza.. Kurde, w Polsce to jakich by się nie skończyło studiów to z pracą i tak lipa!! Co o tym wszystkim sądzicie? Nie chcę żałować kiedyś tam, że nie poszłam tą drogą, którą chciałam i żałować..

wybaczcie za te literówki, powtórzenia, ale piszę dosyć szybko i bez zastanowienia w tym momencie :]

Gość gość
no jeśli chcesz zrezygnować z psychologii na rzecz turystyki lub kulturoznawstwa, to chyba nie z powodu wolnych etatów :D Myślisz, że łatwiej znajdziesz pracę po kulturoznawstwie?

Gość gościówa1234
turystyka to też nie są szczególnie pożądane na rynku pracy kierunki, więc lepiej idź drogą, która Cię pasjonuje, jeśli będziesz dobra to pracę znajdziesz, a jeśli nawet nie to nie zmarnujesz 5 lat na coś co Cię nie interesuje a po czym też nie masz gwarancji zatrudnienia. ja bym poszła za pasją

a co myślicie o konkretnym fachu? wiadomo, że psychologia ma mnóstwo rozgałęzień.. mnie najbardziej chyba między ludzka interesuje.. aha, i możecie coś polecić odnośnie uczelni? w Warszawie..

Gość gość
jeśli masz znajomości i ktoś będzie ci mógł załatwić pracę to wtedy nie będzie miało znaczenia jakie studia skończyłaś PS - jak zamierzasz dostać się na psychologię skoro jest 30 kandydatów na jedno miejsce? matka da radę to załatwić?

Gość gość
Autorko,a dlaczego szukasz porad wsrod rodakow poza Polska,zeby w kraju studiowac...?Na psychologii brak logiki,to tez mankament!

Ej ty, inteligent.. gdzie tu masz napisane, że kieruję pytanie do ludzi mieszkających poza krajem? oj oj oj... aż boli :D

Gość gość
w polsce przybywa ludzi z problemami psychologicznymi, mysle ze z praca dla psychologow bedzie lepiej.

Gość gość
autorko przeczytaj na jakim dziale piszesz..

zwracam honor.. także informuję, iż wybrany temat jest zwyczajnie błędem wynikającym z niedopatrzenia :) inaczej rozumując - wcisnęło się i tyle. Powróćmy do tematu .... ;)

Gość gość
autorko - jeśli mieszkasz w większym mieście idż na tą psychologię ale zapamiętaj moje słowa - od samego początku udzielaj się wszędzie, w kółkach, stowarzyszeniach gdziekolwiek, szukaj staży, czegokolwiek. Zapomnij że skończysz studia i praca będzie czekała na ciebie. No chyba że masz silne znajomości w tej branży. Daruj sobie absolutnie kulturoznastwo, jeśli jakikolwiek z humanistycznych kierunków ma jeszcze od biedy sens to właśnie psychologia ale to też zdecyduj się na jakąś wąską specjalizację, która będzie cię odróżniać od reszty. Pasja pasją a myśleć o przyszłości trzeba. Ja jestem parę lat starsza i z doświadczenia mówię:)

jest jeszcze opcja - filologia hiszpańska lub rosyjska co myślicie? no lub Turystyka I Rekreacja.

Gość gość
język obcy zawsze się opłaca, daruj sobie turystykę i rekreację, moja koleżanka skończyla to i siedzi bezrobotna już któryś rok, jeśli nie masz technicznych talentów to bierz tą psychologię albo filologię ( w Polsce raczej rosyjska bardziej się opłaca, inna koleżanka zrobiła tlumacza przysięgłego po tych studiach i pracuje gdzieś w ministerstwie ), tak naprawdę też kwestia farta życiowego z pracą

Gość gość
z tego co wiem, to już jest dawno po pierwszych i drugich rekrutacjach! gdzie ty chcesz się dostać, skoro już nie ma miejsc??? napisz swoje wyniki matury ps.. nie myślałaś o technicznych?

Gość gość
na twoim miejscu zastanowilabym sie na hr z jezykiem jakims

no niestety zdecydowałam się na zaoczne studia. trochę żałuję, ale już "po ptokach " :) Wie coś ktoś na temat filologii na studiach zaocznych? Wiem tyle, że jest dużo wkuwania (jak na każdym kierunku), ale jest to jednak przedmiot humanistyczny.. Myślę nad tym kierunkiem tylko ze względu na chęć nauczenia się kolejnego języka obcego, zresztą to nie przypadkiem Hiszpański, bo lubię bardzo ten język. Co myślicie????

Gość gość
kobieto wszystkie te kierunki jakie wymienilas to strata pieniedzy I czasu. Zmarnujesz tylko 5 lat swojego zycia, lepiej za ta kase co zamierzasz wydac na takie durne niz nie znaczace studia, lepiej otworz biznes, jakikolwiek, bedzie sie bardziej oplacac... Wydac 20 tys zl na kulturoznawstwo albo psychologie, albo socjologie albo inne durnoty, trzeba miec cos z glowa. A potem panna placze ze nie ma pracy, a ma WIELKIE STUDIA, tylko czego? ... Nadaja sie akurat do obslugi mopa...