Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy pozwalacie 3-latkom bawić się samym na podwórku?

Polecane posty

Gość gość

Mam dylemat. Mój syn ma prawie 3 latka. Teraz gdy jest lato chciałby od rana do wieczora siedzieć na dworze. Ale ja też potrzebuję posprzątać czy ugotować coś. Od jakiegoś czasu pozwalam mu się bawić w ogrodzie podczas gdy ja gotuję. Z okna kuchennego mam cały czas na niego widok, w ogrodzie nie ma żadnych niezabezpieczonych studzienek czy basenów. Nie ma też możliwości otworzyć furtki. Syn najczęściej jeździ sobie swoimi jeździkami, albo ustawi autka na stole, czasem bawi się w piaskownicy lub ugania za kotami. Jak mi zniknie z pola widzenia to go wołam i zaraz odpowiada. Wydawało mi się, że znalazłam rozwiązanie doskonałe - on jest na świeżym powietrzu, ja mam czas ugotować obiad. Ostatnio jednak usłyszałam od pewnej osoby, że jestem nieodpowiedzialną matką. Jak myślicie?

Gość gość
Ja nie pozwoliłabym. Moi rodzice z kolei twierdzą, że w związku z tym jestem przewrażliwiona. Cóż, każdy robi, jak uważa.

Gość gość
ja robie tak samo.staram sie miec corke na widoku kiedy jestem w domu.nie ma opcji zeby siedziec caly dzien z dzieckiem na dworzu a szkoda malucha kisic w domu kiedy ja sprzatam czy gotuje.

Gość gość
a macie dom? ja zaczelam dopiero puszzczac sama corke od tego roku gdy miala 4latka. i tak co chwile zekrakam na nia.

Gość gość
Mieszkam w domu pod lasem. Staram się cały czas zerkać na małego lub go wołać. Gdy potrzebuję zrobić coś co zajmie mi dłużej niż minutkę to go wołam do domu na chwilkę, a potem wraca do zabawy.

Gość mamuiśka 2 latki
moja ma 2 latka i czasami też ją zostawiam w piaskownicy jak muszę do toalety ale to dosłownie na chwileczkę. Jestem pod wrażeniem że 4 letnią dzewczynkę jeszcze pilnujesz i dobrze. mam sąsiadkę która puszcza swoje dziecko w samopas.. tragedia wgl nie pilnuje a ja na tym cierpię bo zawsze przychodzi do nas, nie przepraszam nie do nas tylko do zabawek.

Gość Tajemniczy mysi sprzet
Teraz gdy na dworze cieplo ciezko zagonic moja 3latk do domu a wiadomo ze ja musze ugotowac obiad troche ogarnac w domu wiec nie moge non stop siedziec z nia na dworze. Zamykam furtke na klucz i po prostu co jakis czas zagladac co ona robi. Podworko mam raczej bezpieczne wiec bez obaw zostawiam corke sama.

Gość gość
moja córeczka ma prawie 3lata i puszczam ja na podwórko sama,wie gdzie moze wejsc a gdzie nie, puszczam ja tylko dlatego bo nie ma mozliwosci zeby otworzyła furtke i nie ma niebezpiecnych narzezi, pozatym sama bawi sie najlepiej :p

Gość gość
a od jakiego wieku wg was można zostawić dziecko samo na WŁASNYM podwórku? te dzisiejsze standardy dozoru nad dzieckiem, to zakrawają lekko o paranoję.

Gość gość
Mój synek ma 2,5 roku i nawet na placu muszę chodzić za nim krok w krok. Straszna z niego niezdara.Jest bardzo nieuważny i wystarczy chwila by zrobił sobie krzywdę.Do tego ma zdaje się bardzo wysoki próg bólu.Już niejednokrotnie zrobił sobie coś poważniejszego i nawet nie płacze. Wszelkie rozcięcia,poparzenia czy uderzenia nie robią na nim wrażenia.nie boi się że stanie mu się krzywda a przez to ja muszę na niego patrzeć jak na niemowlaka.Ostatnio walnął się tak że poszła mu krew z nosa, ust i języka (przygryzł).Reakcja? Lekko się skrzywił i dalej kombinował.A ja omal nie zeszłam na zawał...

Gość gosccccc
dzieci mają różne pomysły, moje jest spokojne ale nie zostawiłabym go samego na podwórku i to nie jest kwestia przewrażliwienia ma 3,5roku i dopiero teraz wpada na różne dziwne pomysły

Gość gość
Pozwalam mojej 3,5 letniej córce samej chodzić na ogródek. Jest on przedłużeniem domu i wiem, że jest bezpiecznie. Jedyny warunek to drzwi muszą być otwarte, abym mogła kontrolować sytuację. Co chwilę tylko zerkam co robi.

Gość gość
Gdy mieszkalam w Polsce to pozwalalam swojej wowczas 3 letniej corce bawic sie przed domem na placu zabaw,mieszkalam na parterze mialam ja praktycznie caly czas na oku.Teraz mam synka niespelna 5 letniego i tylko w ogrodku moze sie sam bawic przed dom w zyciu bym go nie puscila,za duzo sie slyszy u nas o porwaniach :(