Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co zrobić żeby się przestać bać:(

Polecane posty

Gość gość

Mam 19 lat, za tydzień idę na swoją pierwszą wizytę u ginekologa, aby się zbadać. Bardzo się tym stresuję, nie mogę przestać o tym myśleć, nie mogę nawet zasnąć:( ciągle chodzę poddenerwowana a teraz rozbolał mnie nawet brzuch z nerwów, jak sobie wyobrażam, że muszę rozebrać się przed kimś obcym i usiąść na fotelu z szeroko rozstawionymi nogami... Przeraża mnie to. W dodatku nie wiem czy iść wydepilowana czy nie, wiem że to chyba bez różnicy ale słyszałam od koleżanki jak ginekolog głośno skomentował to że jest wydepilowana. Miał ktoś podobnie? Jak sobie z tym radzić?:( Gdzieś na innym forum czytałam że nie ma się czego bać bo dla ginekologa to codzienność i widział wiele, jednak dla mnie to nie codzienność rozebrać się przed obcym;(((( chyba skończy się na tym że zrezygnuję z tej cholernej wizyty..

Gość gość
wyluzuj,strzel sobie setke,z depilacja to jak wolisz, jesli gin cos skomentuje to mu odpyskuj

Gość gość
Nie masz się czego bać.W dzisiejszych czasach kobiety chodzą po ulicach bez biustonoszy i pokazują cycki.Imprezy odbywają się w rozdekoltowanych sukienkach i bez majtek.Plaze wyglądają podobnie.Czym się wstydzic.Lekarz widział nie jedną gołą.Trzeba tylko lekka włosy przyciąć na c*pce.Powodzenia

Gość gość
"Trzeba tylko lekka włosy przyciąć na c*pce." Nie trzeba.

Ja Ci się akurat nie dziwię, że się boisz, bo wizyta u ginekologa do najprzyjemniejszych nie należy, zwłaszcza pierwsza w życiu. Nie mówię, że badanie jest bolesne czy coś (bo generanie nie jest), tylko o to poczucie "odarcia z intymności". Postaraj się wyluzować. Rada ode mnie - załóż na siebie coś, co sięga poniżej pośladków - tunikę, sukienkę, coś w tym stylu, mnie to pomaga czuć się mniej 'obnażona".

Gość gość
skoro tak sie denerwujesz to moze powinnas pojsc do kobiety, zawsze to mniej stresujace.

Tego akurat nie sposób przesądzić. Ja o wiele bardziej komfortowo czułam się u ginekologa-mężczyzny (proszę nie dorabiać do tego ideologii :P). Kwestia indywidualnych preferencji.

Gość gość
Autorko,a co ci dolega,ze idziesz do gina? Do kardiologa, proktologa i pulmonologa tez chodzisz ot tak,zeby sie zbadac?

Gość gość
do gina sie chodzi na przeglad co jakis czas, nie musi nic dolegac cioto zwlaszcza jqak dziewczyna niemloda

Gość gość
Dziewczyna pisze,ze ma 19 lat, to stara czy mloda? Do kardiologa i pulmonologa tez chodzisz co jakis czas? Ryzyko raka jelita grubego i raka pluc jest wyzsze niz ryzyko raka jajnika. Tylko rak piersi przebija pozostale,ale ostatnie doniesienia pokazuja,ze samobadanie piersi jest skuteczniejsze niz USG czy mammografia.

Gość gość
jak tu ktoś doradziła załóż jakąś tunikę albo lepiej spódniczkę i bluzkę. po pierwsze unikniesz biegania z gołym tyłkiem po gabinecie i nie będziesz się musiała całkiem rozbierać jak będzie chciał ci zbadać piersi.

Gość assertywna00
Ej! Glowa do gory. Masz pewnie jakis powod ze chcesz do niego isc... Poza tym to lekarz. Faktycznie on juz jest przyzwyczajony. Co do depilacji.. jesli bedziesz sie z tym lepiej czula to jak najbardziej tak! I polecam dluzsza bluzke/sukienke/spodniczke. ;) Ja mam lekarza, nie lekarke. Balam sie isc do babki, ze krytyka itd. A pan doktor bardzo milo mnie przyjal. hehe;)

Gość gość
Jedne chodzą goło po publicznych imprezach ,a drugie się pozornie wstydzą i piszą.Z ogolonymi piczkami opalają się na plażach,tatułują sie cyce rozpuszczone a u lekarza wstyd.Popatrzcie na wybory mis jak wygladają dziewczyny.

Gość gość
"Dziewczyna pisze,ze ma 19 lat, to stara czy mloda? Do kardiologa i pulmonologa tez chodzisz co jakis czas? Ryzyko raka jelita grubego i raka pluc jest wyzsze niz ryzyko raka jajnika. Tylko rak piersi przebija pozostale,ale ostatnie doniesienia pokazuja,ze samobadanie piersi jest skuteczniejsze niz USG czy mammografia. " Nie chodzę do kardiologa czy pulmonologa profilaktycznie, bo trzeba skierowanie, ale robię profilaktyczne badania.

Gość Cleo1976
Ginekolog to nie facet-to lekarz.Dla niego to jakby zaglądać do gardła.Ja to traktuję jak wizytę u dentysty.Od czasu do czasu po prostu trzeba.

Gość gość
To normalne aby lekarz zaglądał do cip/ki i ją badał.