Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jaką działkę pod dom byście wybrali?

Polecane posty

Gość gość

jedna działka jest ok 2500m2 ok 5 km za miastem, przy lasach, dostęp do dużego jeziora, piękna okolica, ale bez mediów czyli brak kanalizy, gazu, jest tylko prąd.... druga 1500m2 w mieście, wszystkie media, w spokojnej okolicy domków. Tą pierwszą mielibyśmy za DARMO ale jest leśna i pewnie na samo przekształcenie w budowlaną byśmy wydali kupę kasy no i czasu. I tam jest WSZYSTKO DO ZROBIENIA... Druga kosztuje nas całe nasze oszczędności i musielibyśmy poczekać ze 4 lata z budową. Mamy malutkie dziecko i mieszkać na takim zad*piu też ciężko, ale okolica jest cudowna :o co byście wybrali???

Gość gość
tylko z mediami, samo przyłączenie mediów może kosztowac tyle co działka już z nimi

Gość gość
Ja bym wybrała pewnie tą pod lasem ale są plusy i minusy.Mając małe dziecko musisz brać pod uwagę czy daleko jest do przychodni,apteki czy chociaż do sklepu.Jeśli się coś stanie czego oczywiście nie życzę trzeba pomyśleć jaki dojazd będzie miała straż,policja czy pogotowie,w zimę to różnie bywa.A co z sąsiedztwem,mieszkają w okolicy jacyś ludzie?bo to też ważne.W mieście to wszystko jest praktycznie na miejscu ,brakuje za to spokoju i intymności.

Ja już wybrałam :) taką żeby można było wykupić jeszcze teren wkoło żeby nie mieć sąsiadów za płotem, ładny widok z okien itd, ale tez żeby było wszędzie blisko :) położoną w małej miejscowości w pobliżu dużego miasta :) jak dla mnie to idealna działeczka :) ale co kto lubi oczywiście

A z tych dwóch wybrałabym tą pod lasem, bo na osiedlu w miescie już mieszkałam i uważam że to najgorsza opcja, nawet gorsza niż mieszkanie w bloku :o bo tak samo masz sąsiada zaraz obok, a do tego różne obowiązki wiążące się z posiadaniem domu i zero prywatności

Gość gość
ta pod lasem, to tam nie ma żadnych sąsiadów, nic, po tej działce biegają sarny itp. w sumie to wygląda jak łąki i lasy wokół... ona dochodzi do dużego jeziora... wszystko co piszecie - przychodnie, sklepy sa w mieście ok 4 km od tej działki, ok 500m jest wioska gdzie jest jakiś sklepik. no i z małym dzieckiem to zawsze trzeba wszędzie wozić itp. sama nie wiem :(

Gość gość
ta co ma 1500 to nie mało, można ogrodzić, choinek nasadzić i też bedzie intymniej... ja bym się chyba bała w lesie... myślę że ta droga działka w mieście + dom, może wyjść TANIEJ niż budowa przy lesie na odludziu - musicie postawić porządne ogrodzenie itp.

Gość gość
Prąd to prawie rok czekania-załatwiania.Koszt 4000zł Woda-studnia głębinowa.Koszt 8500zł+koszt pompy Kanalizacja (oczyszczlnia przydomowa).Koszt to min 6000zł Czasami warto zapłacić troszkę drożej za działkę i mieć całe to "uzbrajanie" z głowy.

Gość gość
Ja bym brała w mieście, dodatkowo jeśli myślicie o leśnej , idźcie do urzędu i sprawdzi czy w ogóle możliwe jest przekształcenie, bo nie kazda lesną możńa przekształcić.dodatkowo sprawdzicie WZ odległosci domu od ściany lasu, czy jest mpzg, no wszystkie formalności.Przy okazji pomyśł o odśnieżaniu, takie działki na odludziu za wsią, zazwyczaj są ostatniej kategorii do odśnieżania,czyli rano dymasz śnieg, bo chcesz wyjechać z garażu. Czy to działka gminna? JEśłi tak to posprawdzaj czy mozesz robić biologiczną oczyszczalnie ścieków, własne ujecie wody, no wszystkie kwestie dozbrojenia. O gazie zapomnij, nierealna kwestia. Jeśli gaz to z butli i ze zbiornika, czyli wysokie koszty ogrzewania zimą. Lato w naszym klimacie nie trwa cały rok, letnie uroki działki nie powinny być decydujące.Dodatkowo kwestia podstawowa dla mnie szkół, przedszkole, sklepy.Gdzie dziecko miaby pójść do szkoły. Działka i dom ma ułatwiać i umilać życie, a nie piętrzyć problemy.2 5oom to sporo, samo koszenie trawy będzie wyzwaniem, zależy jak to wszystko rozplanujesz. 1500 w mieście spokojnie wystarczy. Patrzyłabym gdzie będę miała łatwiejsze do zorganizowanie życie.

nie wiem dlaczego przedstawiasz, że masz tylko taki wybór. może poszukajcie jeszcze czegoś, jakiegoś kompromisowego rozwiązania. mnie by żadna z tych działek nie przekonała w 100%, choć skłaniałabym się ku tej drugiej. kocham przyrodę, ale nie wyobrażam sobie życia na odludziu. niedawno kupowaliśmy z mężem dom z działką. on najchętniej kupiłby właśnie taki na odludziu, ale jego tak często nie ma w domu, że ja sama, z dzieckiem, które pojawi się lada chwila, bym się tam wściekła. na szczęście udało nam się znaleźć inne rozwiązanie: działka na obrzeżach miasta, do lasu 5 min spacerem, do miasta dojazd samochodem 10-15 min, cicha spokojna okolica. poszukajcie, może i Wam się uda.

Gość gość
Dokładnie, warto szukać 3. Takiej która będzie ładna i w spokojnej okolicy, ale nie na odludziu za wsią. My mamy działkę i dom w mieście, fakt małym około 70 000 tys mieszkańców, ale w takiej okolicy,że jest jak na wsi, a z okien piętra widzę bloki osiedla.Do centrum 15 minut jazdy samochodem, do przedszkola 2,5 km , widać też z okna, do szkoły około 2 km, sklep pod nosem, apteka 800 m. Przystanek 5 minut pieszo. Dla mnie jest idealnie.

Gość gość
15 arow to jest nic nie bedziesz miala ogrodu - 25 to juz nieco lepiej, choc tez mala. ja bym sie ani chwili nie zastanawiala i brala pierwsza. PS mieszkam 20km od miasta i jest super a dzialke mam polhektarowa, wielki ogrod i sad

Gość gość
"a z okien piętra widzę bloki osiedla." no właśnie tego nie chcę, nie chcę widzieć żadnych bloków, nawet w oddali :o

Gość gość
ale przecież nie każdy musi mieć ogród i sad..?mnie np. to nie kręci. A na 1500m kw. można malutki warzywnik zrobić i kwiaty tez jest gdzie posiać. Duża ziemia = dużo roboty. Kto to będzie kosił np.? czy grabił liście jesienią? 1500 m kw. to nie jest wcale mało- to jest idealnie moim zdaniem. I plusy są takie,że faktycznie będzie wszędzie blisko. Z kim się to Wasze dziecko będzie bawiło w tym lesie? Ja mieszkam na takim odludziu że na plac zabaw jedziemy 3 km. a moje dziecko bawi się głównie ze mną, tatą i opiekunką bo wyprawa na plac to jak wyprawa nad morze...Sklep 2 km..Chleb kupuję w sobotę i mrożę bo inaczej się nie da...Jestem za tą drugą, z kasa może być różnie ale może jakoś się uda ;-)

Gość gość
1500 m2 to chyba sporo jednak, ludzie budują domy na działkach 600m2 to co dopiero 2 razy tyle?

Gość gość
15 arow to jest nic nie bedziesz miala ogrodu --------------------------------------------------------------- Ile tego warzywniaka potrzeba dla rodziny 1 ar, góra dwa i jest masa pracy przy tym.My mamy 13 arów i jest idealnie, tylko my nie mamy same trawy i kilku iglaków, a "ogród" z różnorodnymi rabatami, nasadzeniami, z wyznaczonymi miejscami pod rośliny kwasolubne, itp, tematycznie. Na drzewach owocowych zupełnie mi nie zależeało, ja nie mam czasu bawić się w sadowniczkę , warzywniczkę, wystarczy mi obrobić ten ogród co mam, przyciąć 80 róż i jestem wybitnie zrealizowana.Nie chciałabym mieć działki wiekszej nawet o metr, taka wielkość mnie bawi, a nie meczy nadmiernie, no i mam określone założenia ogrodowe, raczej odbiegające od wyglądu większości działek powyzej 25 arów. Też widzę bloki w oddali, ale ja jestem człowiek miasta, nie lubię wszelkich zad*pi, odludzi i wiejskich klimatów, musze mieć wszędzie blisko i wszystko pod ręką.

Gość gość
"a z okien piętra widzę bloki osiedla" To ja pisałam, odległość tych bloków ponad 2, 5 km , dla mnie idealnie. Zastanó się najpierw czego chcesz, czy głuszy i izolacji, czy bardziej cywilizacji, gdzie się lepiej czujesz, to podstawa.

Gość gość
Jeżeli chodzi o działkę to warto pomyśleć właśnie, czego się chce. Mi zależało na działce pod Warszawą, ale nie w Warszawie. Szukałem działki tak maksymalnie 15 km od stolicy. W końcu kupiłem dzięki http://www.krupa.pl/ w Nowych Babicach. Tak, jak mówię, warto przemyśleć sprawę, bo to decyzja praktycznie na całe życie.

Gość gość
Rzeczywiście czasem pod miastem albo w samym mieście można trafić osiedle domków, gdzie jest cicho i spokojnie. Mogę polecić geodetę, który mi pomagał załatwić wszystkie formalności - http://www.mgeo.com.pl/ - pomocni dla wszystkich, którzy zamierzają się budować.

Gość gość_bruklin
ja bym chyba też szukała trzeciej opcji :) działka do przekształcenia z leśnej na budowlaną, na wsi i jeszcze bez mediów to bardzo dużo utrudnień. a z drugiej strony w centrum miasta to też nie jest zbyt przyjemnie mieszkać zwłaszcza jak wspominałaś o dziecku. mi udało się kupić taką, która jest bezpośrednio pod szczecinem (http://dzialki-szczecin.com/), więc blisko do miasta, a jednocześnie przyroda, jeziorko i wszystko wygląda cudnie :)

Gość gość
Ja szukam teraz jakiejś taniej działki w warmińsko-mazurskim

Gość gość
Jeżeli chodzi o tanie działki to trzeba bardzo uważać. Często na pozór oferta wygląda świetnie a potem wychodzi swoje jak na przykład u moich znajomych gdzie teren okazał się podmokły. Właśnie dlatego na samym początku trzeba przede wszystkim wynająć pracownię geologiczną jak na przykład ja Geoxx www.geoxx.pl. Inaczej jak w ich przypadku można utopić wszystkie oszczędności życia.

Gość gość
To co na pozór wydaje się być atrakcyjne, w praktyce wcale takie nie będzie – szczególnie jeśli cena jest zadziwiająco niska. Sprzedający nie poda wam wszystkich szczegółów związanych z działką i jej parametrami. Jeśli sami się tym nie zainteresujcie to kupicie kota w worku. A przecież można np. ściągnąć raport OnGeo i tam wszystko zweryfikować. Będziecie mieli podane pełne info na tacy – ze wskazanymi zagrożeniami, tym co znajduje się w pobliżu. Pamiętajcie, że w nieruchomościach nie ma okazji. Kto sprzedaje tanio, bo działka nie jest więcej warta – po prostu. W wielu przypadkach niska cena wynika z tego, że obok ma powstać *****iwa droga. To też można sprawdzić. Patrzcie na www.ongeo.pl/raporty

Wybierając działkę należy zwrócić uwagę na kilka czynników. Większość opisano tutaj: http://www.agbprojekt.pl/blog/wybrac-dzialke-budowe-domu-wybrac-dzialke-budowlana/ Istotne jest też nasłonecznienie oraz media, które przebiegają przez działkę (mogą ograniczyć możliwość zabudowy) oraz zapisy miejscowego planu zagospodarowania lub warunków zabudowy. Dobry Architekt oraz Geodeta powinni pomóc.