Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile kosztuje ślub w kościele ? Ile płaciliscie ?

Polecane posty

Gość gość
tak tak katole, kosciola to nie widzialem dobre 20 lat slugusem popieprzonej instytucji nie jestem

Gość gość
Maciuś, chłopcze :) Na świecie jest coraz więcej wyznawców KK, ale w Europie coraz mniej. Kolej rzeczy. Na prowincję świadomość dociera później. Jako dowód masz fakt, że dzisiaj wyznawcy Allaha chcą krwawo nawracać 'niewiernych", zasś KK już tego nie robi od kilkuset lat. Przyjdzie czas, że i wyznawcy Allaha się ucywilizują. A wracając do sedna: Europa przejrzała na oczy i już się jej nie da "chrystianizować" starymi sposobami. Ale Amerykę południową jeszcze dłuuuuugo, dłuuuugo można. Zaśpiewaj: "Boskie Buenos", potem "Nie przenoście Watykanu nam do Buenos". a potem weź kolegów i jedźcie na wspaniałe, wieloletnie rekolekcje. Niech was Bóg prowadzi w drodze.

@Rudzielec: to trzeba bedzie dac dodatkowe pieniadze od podatnikow. Albo - albo. Wszystko kosztuje, prad, naglosnienie, remonty kosciola, czas ksiesza, organisty itp. To jest po prostu praca, a ksiadz tez ma swoje potrzeby, lubi pojsc do kina, pojechac sobie nad morze czy w gory. Taki ma zawod i tak zarabia na zycie. Myslisz, ze ksiasz nie lubi sie ladnie ubierac albo jezdzic fajnym autem? To taki sam czlowiek jak Ty:) I jescze raz: nie ma obowiazku slubu koscielnego jak komus takie warunki nie pasuja.

@gosc: swiat, to nie tylko kilka zlaizycowanych chwilowo krajow europejskich, ale kilka kontynentow i caly glob:)

Gość gość
ksiadz to nie zawod p********y komuchu 🖐️ widac jak twa stara cie wychowala na p**********o ignoranta

Ksiadz to posluga i zawod. Najpierw Ty zacznij pracowac za darmo, a wtedy pogadamy:)

ale ty nie rozumiesz Maciej, że ksiądz powinien żyć skromnie? sam kościół to tak napisał. księża którzy są zamożni oddalają się od wiernych, patrz na tych wszystkich królewskich kardynałów, papieży itd którzy tylko knuli i spiskowali. jak chce zarabiać to niech kasę zarabia nie jako ksiądz, niech założy firmę czy cokolwiek. ale na duszpasterstwie nie powinno się zarabiać więcej niż jest potrzebne do życia.

@Rudzielec: skromnie, ale nie w nedzy. Ksiadz tez ma swoje potrzeby, chce zjesc bulke nie tylko z serem, ale czasami tez z wedlina. Ja uwazam, ze silny kosciol, to bogaty kosciol. Zeby hierarcha mogl dobrze spelniac swoje obowiazki to musi miec na to srodki, zyjemy w XXI w. Wszystko kosztuje, auta, ubrania, benzyna. Trudno zeby biskup pociagiem jezdzil na rozne wyjazdy itp. Dlaczego ma nie zarabiac kasy jako ksiadz, skoro to jego zawod i dlaczego chcesz mu mowic w jaki sposob ma zarabiac pieniadze? On uznal, ze bedzie zarabial na zycie jako ksiadz. Poza tym wielu ksiezy prowadzi dzialalnosc gospodarcza i regularne firmy. Pralat Jankowski produkowal wlasne wina, a o. Tadeusz Rydzyk ma swoja wyzsza uczelnie, radio, telewizje, bedzie mial termy i prowadzi wiele innych biznesow.

Gość gość
Maciek B. Ksiadz to posluga i zawod. Najpierw Ty zacznij pracowac za darmo, a wtedy pogadamy--- ------ za darmo????????????:D:D:D to trzeba urzad skarbowy powiadomic bo skoro za darmo pracuje to za co go stac na luksusowe samochody i inne uciechy,jakies dobre przekrety w tych kosciolkach leca, ale wedlug nich --wola boska---bog tak chcial:D:D:D BANDA SKORWYSYNOW ZAPRZANCOW ZLODZIEI MAFIA NIE NA DARMO NOSZA TE CZERWONE KIECE-DIABELSKO PODOBNE

i powiedz mi, co dobrego dla tego kraju robi ojciec rydzyk? poza tym nikt nie mówi o nędzy, ale na księdza nie idzie się żeby zarabiać kasę, ale z powołania, a niestety coraz więcej idzie do seminarium bo to intratny zawód! W TYM tkwi PROBLEM, nie w tym, że księża dostają kasę. W tym, że oni są chciwi i nie znają umiaru, w tym, że biednemu człowiekowi ślubu, chrztu nie udzielą, bo im się nie opłaca. Ksiądz jak lekarz - przysięgał bogu pełnić posługę duszpasterską i ma obowiązek to robić niezależnie od zarobków, tak jak lekarz ma obowiązek leczyć, zgodnie z przysięgą hipokratesa lekarz biednego chorego człowieka nie ma prawa zostawić bez opieki. I jedni i drudzy tę przysięgę łamią a wszystkiemu winna kasa. księża powinni się utrzymywać wyłącznie z datków parafian (czemu niewierzący podatnicy mają ich niby utrzymywać?), jeśli będą dobrze wykonywać swoją pracę, będą zarabiać, jeśli źle to sorry winetou. Inaczej kościół za kilka lat upadnie, bo ludzie już go szczerze nienawidzą za chciwość.

@gosc: no wlasnie piszemy o tym, ze ksiadz nie pracuje za darmo, bo niby dlaczego mialby pracowac za darmo.

Gość gość
tadeusz rydzyk po stanie wojennym handlowal samochodami i narkotykami mieszkal kolo monachium z ksiedzem nie mial za wiele wspolnego do dzisiaj wioska go pamieta............... dorobil sie majatku na kantach byl powiazany z mafia pruszkowska za te pieniadze zdobyte na ludzkiej krzywdzie stworzyl swoje imperium. bo otumaniony lud przedewszystkim mochery oplacaja tego d*pka zeby jego wygodna dopa majbachem jezdzila: burdelem tez sie zajmowal wywozem panienek do niemiec a teraz wielki wielebny:tfuuuuuuuuuuu

@Rudzielec: ojciec doktor Tadeusz Rydzyk stworzyl dla nas radio, telewizje, wyzsza uczelnie i robi wiele innych waznch rzeczy dla nas wiernych. To chyba wystarczy za 1000 osob, tyle co on dobrego dla nas katolikow uczynil, ten wielki duchowny, zakonnik torunski.

Zostaje sie ksiedzem z powolania, ale zyc tez z czegos trzeba. Takie jest zycie. Nawet misjonarze cos z tego maja, nawet siostra Tadeusza Helena Frackiewicz, ktora pracuje w Kamerunie z malymi murzynkami i uczy je zycia, czytac i pisac, uczy je jak byc chrzescijaninem. Zeby robic dobra posluge, to potrzeba na to pieniedzy.

I po raz kolejny: kto dal Ci prawo do mowienie z czego ma sie utrzymywac ksiadz? To jest instytucja, ktora sama sobie ustala z czego sie bedzie utrzymywac. Nie ma obowiazku bycia katolikiem i chodzenia do kosciola:)

Co do podatnikow, to utrzymujemy wiele innych rzeczy, ktore mi sie nie podobaja, takie jest zycie. Mi sie nie podoba na przyklad architektura barokowa i to, ze brzydkie rondo zbudowali. Nigdy kazdemu nie dogodzisz:) Ps. kosciol "upada" juz od ponad 1000 lat, jak sobie zycza jego przeciwnicy;) A w rzeczywistosci kosciol ma sie bardzo dobrze i na narzeka w skali ogolnej.

1. mylisz katolików z moherami 2. nie jestem przeciwnikiem kościoła, właściwie jestem - ale instytucji, nie wiary 3. mam prawo mówić, bo przez księży materialistów odsunęłam się od kościoła, bo utrzymywanie setek tysięcy ludzi wierzących i napędzających wiarę w coś, w co bardzo wielu ludzi w tym kraju nie wierzy, to nie jest zbudowanie dróg (z których wszyscy korzystamy) czy utrzymywanie dziedzictwa narodowego, które zostało zbudowane setki lat temu.

@rudzielec: mohery to takze katolicy. Ja jestem moherem i jestem z tego dumny:) To bys chciala ustalac kto jest katolikiem, a kto jest moherem (stygmatyzacja), ale nie ma tak latwo:) To my wierni decydujemy o ksztalcie naszego kosciola i jak bedziemy chcieli to bedziemy dawac nawet po 1000 zl na tace i nic Tobie do tego:) A jak bedziemy chcieli kupic naszemu proboszczowi mercedesa to mu kupimy mercedesa.

Gość porypaaanaaaa
Maciek wspolczuje takiego myslenia , az rece opadaja , ksiadz tez czlowiek i ma prawo do bledu. Ale widze ze wiezysz w ksiedza i cala to otoczke a nie w Boga. Rozumiem wszystko tez ponosza koszty , ale niech kurrrwa w koncu zaczna placic podatki . Chyba juz przez tyle lat my platnicy podatkow splacilismy to co zabarala kosciolowi komuna? Szlag mnie trafaia jak pomysle ze musze charowac i placic od kazdej zlotowki podatki ,a takiemu latwo reka przyjdzie i pojdzie do kieszeni . Gdzie tu sprawiedliwosc ?

Gość porypaaanaaaa
dzis wiele mlodych rezygnuje ze slubu ze wzgledu na koszta , albo zadluzaja sie zeby tylko rodzina i ksiadz bylby zadowolony. Zastaw sie a postaw. Przykre ze przez stulecia tak kosciol sie rozwinal , nie sluzyc a zarabiac. Co łaska ale nie mniej niz ....

Gość gość
dlaczego na zachodzie wikary mieszka w m2 a w polsce w palacyku:(

Gość gość
wczoraj bylismy u ksiedza i musielismy zapłacic 300 zł + sprawy urzedowe 150 zł

@porypana: ksieza placa podatek dochodowy. To kolejny mit, ze nie placa, taki jak z tym maybachem o. Rydzyka. Ludziom sie wydaje, ze kazdy ksiadz to krezus, a to bajki. Na wsiach czesto wikariusze w dziurawych butach chodza i zyja z tego, ze rolnicy swiniaki i kury na plebanie znosza.

Gość gość
A JA BYM NAGRALA taka rozmowe z ksiedzem ,,,co laska najmniej 800zl i do gazety do telewizji zachodniej,niech sie wezma za te tluste dopy ktore juz w fotelach sie nie mieszcza

Gość gość
Na wsiach czesto wikariusze w dziurawych butach chodza i zyja z tego, ze rolnicy swiniaki i kury na plebanie znosza.-- ----- ciebie to juz dokladnie porypalo,ale trzeba ci wybaczyc bo jestes psychicznie chory,wiec pros boga o zdrowie bo na rozum za pozno.

@porypana: ludzie sie zadluzaja nie na sluby tylko na wesela. Smieszne jest, ze stac kogos na wesele dla 100 osob, ze sie stoly od jedzenia uginaja, a zaluje paru groszy na ladna ceremonie i pamiatke zdjeciowa.

Gość gość
zapłać tyle żeby ci Pedał dobrze zawył na uroczystości

Gość gość
Maciek B. - nie kłam psie ! W jakich dziurawych butach ? Moja rodzinna parafii św Doroty, miejscowość Potworów, wojewodztwo mazowieckie, obok Radomia, znana z Ogolnopolskiego Swięta Papryki, proboszcz stary dziad przez całe zycie doił z ludzi mamone, był i nadal jest nieoficjalny cennik ile co kosztuje (jak w wiekszosci parafii). Wybudowal sobie OGROMNY luksusowy dom (mozna obejrzec w Google Street View zadna tajemnica kundlu), teraz nowy proboszcz, ktory wczesniej byl wikarym robi dokladnie to sami. Tam wszyscy sie znają, proboszcz, księza, wójt, sołtysi, lokalni ''byznesmeni'', wszyscy rządzą, zupelnie jak w serialu Plebania. Myslalam, ze to normalny do moemntu az stamtąd nie wyjechałam. 3/4 ksiezy w Polsce to własnie takie pieprzone zakłamańce, z wiara nie mają wiele wspolnego. Młody ksiądz moze i czuje powołanie, chce coś zmienić, nauczać ble ble ble ale potem posiedzi między starymi cwelami i staje sie jak on, taki ksiądzk tory chce zmian jest szybko usuwany bo to tylko problem :O🖐️