Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda_mameczka

BADANIE GBS

Polecane posty

Gość młoda_mameczka

Witam dziewczyny, jestem w 32 tygodniu ciąży. Dostałam właśnie zalecenie na badania GBS, które mam wykonać w 36 tygodniu ciąży. Powiedzcie mi proszę na czym polegają te badania, co dają, jak się je wykonuje w praktyce, ile kosztują itd... ?????

Gość gość
To jest wymaz z pochwy. W szpitalach/przychodniach robią bezpłatnie, ale popytaj, bo nie zawsze robią i nie zawsze bezpłatnie w przychodni. Ale nawet jak sie płaci, to niedużo.

Gość młoda_mameczka
aha, no właśnie moja Pani prowadząca ciążę ginekolog, powiedziała mi, że te badania nie są refundowane i za nie się płaci ;/ Wiem, że ceny są rozbieżne bardzo. Z tego co się też orientuję jest to wymaz z pochwy i odbytu... ehhh masakra. Ale chciałabym właśnie poznać wasze odczucia po tych badaniach.

Gość gość
u mnie było tylko z pochwy. no są szpitale gdzie to robią na NFZ, ale nie wiem dlaczego nie wszędzie...

Gość młoda_mameczka
Aha... w sumie to ciekawe..... A powiedzcie mi czy orientujecie się, co się dzieje kiedy to badanie wychodzi pozytywnie i są wykryte przeciwciała taki mogące zatruć ciąże? Wtedy się przeprowadza cesarskie cięcie ? czy co się dzieje ?

Gość gość
Wtedy podaje się antybiotyk dziecku po urodzeniu, spokojnie to nic takiego :)

Gość młoda_mameczka
aha, okey :) Dzięki, bo średnio się orientuje, a moja ginekolog wspominała, że to bardzo ważne badania ...

Gość przy dodatnim
Najpóźniej 5 h przed porodem kobieta dostaje antybiotyk, dziecko też jeśli mimo wszytko dojdzie do zakażenia. Badanie powinno być także z odbytu, ja płaciłam 60 zł.

Gość gość
Ja miałam pozytywne. Przy porodzie podawali mi antybiotyk co 4 godziny. Po porodzie badają tez dziecko i w razie co podają antybiotyk.

Gość gość
aha, rozumiem. Czyli dobrze jest zrobić te badania, aby mieć pewność, że dziecku nic nie będzie grozić. A z tego co mówicie, to po wykryciu raczej dziecku to nie zagraża, gdyż dostanie antybiotyk :) OK, troszkę się uspokoiłam :)

Gość gość
Jak nie będziesz miała ze sobą badań to podadza Ci antybiotyk tak na wszelki wypadek. A w krajach na zachód od Polski pozytywny gbs jest powodem cc.

Gość pozytywnyGBS
Miałam pozytywny wynik, przy porodzie do stałam antybiotyk ( jeszcze przed wodami, ok 5 h przed urodzeniem), niestety synek i tak złapał infekcję, przez to już 5 dobę jesteśmy w szpitalu ( a wypuszczają tu po 48 h), dzisiaj mamy powtórkę badań.

Gość pozytywnyGBS
To nie jest taki luzik z tym badaniem, pilnuj żeby podali Ci antybiotyk i jak się zacznie poród nie czekaj tylko od razu do szpitala, bo nie wiesz ile u ciebie potrwa