Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie dokumenty potrzebujemy aby dziecko otrzymało nazwisko po ojcu?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Pare dni temu urodzil nam sie synek. Jutro chce isc do Urzedu Stanu Cywilnego zglosic urodzenie dziecka i wziasc odpis aktu urodzenia. Z tym ze zastanawiam sie jakie dokumenty musze ze soba zabrac. Znalazlam w internecie ze potrzebuje swoj akt urodzenia i dowod osobisty. A co z ojcem dziecka? Chce aby mial jego nazwisko lecz nie jestesmy malzenstwem. Czy musi wstawic sie ze mna w USC i jakie dokumenty musi wziasc ze soba? Z gory dziekuje za odpowiedz.

Gość gość
on musi byc osobiscie ze swoim dowodem.to tyle

Gość gość
On ze swoim dowodem, tak jak i Ty, nazwisko wybieracie dowolne tylko ojciec dziecka jest potrzebny żeby je uznać w ogóle. Więc jeśli nie chcesz ojca nn to i tak musisz chłopaka zabrać. O akcie pierwsze słyszę, chyba najlepiej do urzędu zadzwonić?

Gość gość
hmmm... nie pamietam żebym musiała miec swój akt urodzenia... chyba nie... ale głowy sobie uciąc nie dam. Za to napewno musieliśmy być oboje, wspólnie i z dowodami oczywiscie. W ogóle to taka troszke szopka była bo musiala przyjsc do nas sama pani naczelnik urzedu, przeczytała nam oświadczenie i przy niej mój facet musial powtórzyc treśc oświadczenia i potwierdzic, ze jest ojcem. Jak dla mnie zwykłe podpisanie papierku przy urzedniku tez by było wiarygodne...

Gość gość
Jeżeli to jest urząd w którym znajduje się twój akt urrodzenia tzn. z tego urzędu byś musiała wybrać to nie potrzeba. Ją zgłaszałam w "swoim" urzędzie i tylko dowód. No i ojciec z dowodem by uznać dziecko jeżeli nie jesteście małżeństwem.

Gość gość
jeżeli nie jesteście małżeństwem to akt urodzenia matki jest potrzebny. Też jestem w związku nieformalnym i sprawdzałam to. Ojciec dziecka musi być obecny w urzędzie

Gość gość
u nas pary bez slubu musza sie umawiac ze wzgledu na obecnosc pani naczelnik. i tak jak ktos napisal jesli twoj akt ur jest w urzedzie to nie musisz brac. i dowody obydwojga.

Gość gość
U nas mąż wszystko sam załatwił. Ja byłam jeszcze z dzidzią w szpitalu.

Gość gość
haslo kluczowe maż..;)

Gość gość
Mąż to co innego. W temacie jest mowa o osobach bez ślubu.

Gość gość
a czym to się różni? czy mąż, czy nie? jak dla mnie tylko jednym-nazwą. musicie być w takiej syt. oboje, on ma 14 dni na uznanie dziecka, i jeśli chcesz aby było zameldowane nawet u ojca a jest twoim mężem-musisz podpisać papierek...

Gość gość
Dzieki za odpowiedzi. Wiec bylam dzis w USC i rzeczywiscie musielismy byc oboje. Moj akt urodzenia nie byl potrzebny. Wystarczyly nasze dowody i on musial podpisac dokument ze uznaje dziecko. To tyle. A co do meldunku to u nas w Legnicy jest z automatu. USC przekazuje informacje do meldunkow i oni melduja tam gdzie matka ma pobyt staly i za 2 tygodnie kazali sie zglosic po pesel malucha. To tyle dzis zalatwilam. Dzieki za odpowiedzi.