Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Spuchnieta noga

Polecane posty

Gość gość

Witam, jestem po urazie kolana. Dużo dziś chodziłam - o kulach. Noga na której nie mogę jeszcze stawać - w górze i nie staję na nią już 2 tyg. Łydka jest strasznie opuchnięta. Czy to normalne?

Gość gość
?

Gość gość
bierzesz leki przeciwzakrzepowe ? tabletki antykoncepcyjne, palisz ? i czy przez te 2 tygodnie nie chodziłaś wcale ?

Gość gość
Żadnych leków, żadnych tabletek, nie palę wcale. Nie chodzę, bo nie mogę - kolano. Zawsze noga podniesiona do góry. Dopiero 7 sierpnia rehabilitacje, a ja powoli zginam nogę. Dziś b. dużo chodziłam o kulach - po mieście, po sklepach :) Cały czas noga ''wisi''.

Gość bgggg
Być może to od upału: w takie dni wielu ludziom i bez urazu puchną nogi, stopy - to niedobrze oczywiście bo oznacza prawdopodobnie początek problemów z układem krwionośnym i limfatycznym, ale nie musi mieć związku z twoim urazem. Przyjrzyj się choćby ludziom w tramwaju: starsze osoby prawie wszystkie mają w takie upały opuchnięte stopy.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedź.. jednak to tylko jedna łydka...

Gość gość
osoby; które są unieruchomione w łóżku np po kontuzjach czy operacjach, powinny otzrymywać leki przeciwzakrzepowe...dziwne, że ich nie dostałaś i wiek tu nie ma nic do rzeczy .

Gość gość
a właśnie przy zakrzepicy póchnie zazwyczaj tylko jedna kończyna. Poczytaj sobie na ten temat w google .

Gość gość
Powiem tak... byłam już 2 razy u ortopedy w szpitalu, raz u chirurga i ogólnego. Żadnych tabletek, a nawet przeciwbólowych! Żadnej szyny, opaski stabilizującej... Długie rehabilitacje. Cholera jasna.. że tak brzydko się wyrażę i zapytam - jak ja mam chodzić? Mam 16 lat, uwielbiam jazde rowerem i chciałabym jak najszybciej do tego wrócić i dodam, że są wakacje. NIC nie wiem. Zupełnie. Początek - diagnoza: krwiak, woda i naderwane nieznane części kolana, po zejściu opuchlizny kontrola. Teraz woda powoli sama schodzi, nogi nadal nie zginam do końca - aktualnie już chociaż do połowy. Jak staję na niej to boli przód kolana pod spodem i ''lecę'' na podłogę. Mam nadzieję, że się poprawi... Poczytam o zakrzepicy.

Gość gość
Mam kupić jakiś przeciwzakrzepowy lek w aptece? Nie wiem czy ma to związek, ale rok temu miałam anemię - jest nieleczona żadnymi lekami i na chwilę obecną nie wiem czy jest nadal.

Gość gość
takie leki wypisuje tylko lekarz

Gość gość
Kurcze.. to mam problem. Mam nadzieję, że zimne okłady i trzymanie nogi u góry, pow. serca pomoże (?)

Gość gość
jedź z mamą na izbę przyjęć, tam Ci zrobią wszystkie badania i pod kątem zakrzepicy też

Gość gość
jak masz w domu kapuste biala to wez te bardzo zielone liscie,powycinaj te grube tkanki ,wez butelke....przejedz po tym lisciu zeby zmiekl i obwin ta noge...stan zapalny ci zejdzie.Mozesz zrobic to i z liscia od chrzanu! ...sciagnie tez stan zapalny!!poczytaj w necie!

Gość gość
może Ci do jutra minie, nie panikuj

Gość gość
Byłam już na izbie przyjęć. Teraz rehabilitacje i potem znów kontrola ;)

Gość gość
no to spoko i luz

Gość gość
Ojj tak. Zdecydowanie polecam liście białej kapusty. W ciągu kilku dni ''ściągnęły'' znaczną ilość wody z kolana i opuchliznę. Ominęła mnie dzięki temu punkcja! Polecam wszystkim. Ok, nie panikuję, ale jak pech to pech :) dziękuję wszystkim.

Gość gość
Spoko i luz jednak stwierdzenie zakrzepicy bardzo mnie zaniepokoiło :) a Wikipedia nie oszczędza, hehe