Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wziąć kredyt Co byście zrobili w naszej sytuacji

Polecane posty

Gość gość

Ja nie pracuję,wychowuję synka (mam zamiar w przyszłm roku isc do pracy) mąż zarabia ok 3000/4000 wybudowaliśmy dom ,w ktorym brakuje wlasnie gdzieś +- 50000 zeby sie wprowadzić.... co byście zrobili na naszym miejscu? wzieli kredyt i wprowadzali sie ,czy (jak my) mieszkali dalej u rodziców (gdzie mamy swoją kuchnie/salonik i sypialnie) i odkładali pieniądze ?? Mąż mówi tylko o kredycie,bo chce juz sam mieszkać a ja hmmm boję sie tych kredytów :/

Gość gość
ja bym przeczekala jeszcze trochę i uzbierala gotówkę, na kredycie jesteś o 1/3 jego wartości do tylu:)

Gość gość
Poczekać, dopóki nie będziesz mieć pewności , że masz pracę.Wtedy możecie sobie pozwolić.

Gość gość
zdecydowanie nie bralabym kredytu kiedy tylko jedna osoba zarabia - ryzykowne znajdz prace, i wtedy pewnie, kredyty nie sa az takie straszne :/ jezeli jest sie w stanie je spacac ;) ja na bank stawialabym na wygode osobista - czyli mieszkanie tylko z mezem i dziecmi - niz z rodzicami oczywiscie zalezy wszystko od stosunkow rodzinnych :) ja wiem, ze swoimi rodzicami nie wytrzymalabym dluzej jak tydzien :P choc bardzo ich kocham:) wzielismy kredyt na dom kiedy bylismy pewni sytuacji finansowej

Gość gość
A ja bym wziela -przeciez 50tys to nie 200 tys :) spłacisz szybko :)

Gość gość
Lepiej poczekać, 50 tyś w porównaniu z resztą wydatków,które macie za sobą to pikuś, odkładajcie po trochu,aż się uzbiera. No chyba,że mąż ma pewną i stałą pracę to wtedy można wziąć kredyt,ale spłacisz prawie 2 x tyle. Ja mam taką samą sytuację ja ty, we wrześniu ruszam z budową, kilka lat oszczędzaliśmy, co prawda oboje pracujemy i mamy małą dziaąłlność gosp. ale uzbieraliśmy własnymi siłami jakieś 120 tys,obje weźmiemy nisko oprocentowane kredyty w pracy i na początek przeznaczymy jakieś 170 tyś na budowę,a potem będziemy robić wszystko na bieżąco.

Gość gość
ja bym nie wziela kretydu przy jednej pensji. W dodatku te 3 - 4 tys na trzy osoby nie ejst jakas rewelacja a jeszcze splata kretydu w tym? :O Ile wynioslaby was rata? Co zrobicie, jezeli maz straci prace?

Gość mojpomyslna
Ja kredytu bym nie brala.ale wiem ze mieszkanie z rodzicami jest bardzo meczace nawet jak sie jest w dobrych stosunkach. Na twoim miejscu,jezeli dom ma juz okna i hydraulike i prad to bym:wykonczyla jeden pokoj tak aby dalo sie w nim mieszkac,by z lazienki dalo sie korzystac i zamieszkalabym w domu a jednoczesnie konczyla reszte. Tak robili moi rodzice,znajomi i kuzyni. Jestem przeciwniczka kredytow,mozna sobie zimi namieszac w zyciu. Bo nigdy nie wiadomo czy sie nie straci pracy.

Gość gość
Tak mamy już okna,wylewki i centralne musimy dokupić tylko 3 grzejniki:) Zostało nam kupić drzwi,panele,meble w kuchni , pomalować itp. tylko albo AŻ wykończyć

Gość gość
Watpięm by 50 tys wystarczyło...wiem bo niedawno sie przeprowadzilismy

Gość gość
hm, remont 48m mieszkania pochłonął nam z podstaowymi meblami ponad 30 tys. i wszyscy nam zazdrościli, że tak tanio wszystko wyszukane, przeczesane i promocyjnie tanie

Gość gość
Odkladac kase i powoli robic.Moja ciotka tak robila ze 1 zrobila pokoj, potem kuchnie i sie wprowadzila i powoli robila reszte domu, zostala jej teraz tylko toaleta a maja 2.

Gość gość
Tak,wystarczy nam ok 50tys. -mamy przekalkulowane :P łazienki mamy dwie na parterze (jedna juz zrobiona) meble do sypialni przenosimy z domu rodziców ,tak samo wypoczynek , dziecko jej małe więc póki co ma swoje łóżeczko:P Brakuje nam mebli kuchennych (tu mamy aneks,ale chcemy całe na wymiar-koszt ok.10 000) pralki i do salonu jakiegoś mebelka tyle.. Rata kredytu hmm ... myślę,że coś ko 1000 na nie więcej niz 8lat

A ja bym wzięła kredyt. Wykończyła i przeprowadziła się. I spłacała kredyt - ale tylko pod warunkiem, że raty będą rozsądne. Odkładając pieniądze wyprowadzka może się przeciągnąć nawet o parę lat bo zawsze znajdą się inne wydatki a mając kredyt nie bedziecie mieć wyjścia i trzeba będzie spłacać.

Gość nieeenjieeeniee
Dlatego lepiej robic na biezaco. Znajomi mieli kredyt,na 50 tys. Ojciec zginal w wypadku. Matka zostala z dziecmi i dlugami z pensja 1600zl. Komornik im siedzi na karku,ledwo starcza na cokolwiek. Nikomu nic zlego nie wroze,ale w.takiej.sytuacji lepiej zyc skromnie bez kredytu niz miec super dom na juz i nie miec za co zyc. Dom nie zajac nie ucieknie. BTW nam na remont 50m2 z burzeniem scianek,wykonczeniem w bardzo wysokim standarcie,wszedzie zabudowa poszlo 30 tys.wiec im na pewno 50 starczy.

Gość wiśnióweczka
Trudno powiedzieć, co bym zrobiła, ale kredytów generalnie boję się i nie spieszyłabym się z zadłużeniem. Prawda jest taka, że przy jednej pensji 3-4 tyś. z kredytem 1 tyś. będzie Wam baardzo ciężko na swoim. Same opłaty, opał czy gaz zimą itp. to potężny wydatek, a do tego przecież bieżące życie będzie Was kosztowało nie mniej niż teraz a może i więcej, bo dziecko rośnie. Ciężko będzie. Może lepiej byłoby troszkę odczekać aż podejmiesz pracę, albo pomału robić to co niezbędne i wejść do 1-2 pokoi i kończyć mieszkając. Jednak kredyt to duże obciążenie, dużo stracicie spłacając o 1/3 więcej i stres przy jednej pensji też, bo różnie w życiu bywa.

Gość gość
my wzieliśmy kredyt i mąż stracił prace bo zamknęli zakład w którym pracował od kilku lat. Kredytu nie moglismy spłacać bo ja zarabiałam 1400 zl. I jeszcze komornik wszedł mi na konto. Ogolnie z tym komornikiem to jakas masakra była bo nie chciał mi go odblokować i nawet z bankomatu pieniędzy nie mogłam wyciągnąć tlyko do banku musiałam iść. Z pracą w naszym miescie jest cięzko. Niedawno dopiero mąż znalazł pracę i spłacamy tne niby mały kredy, który przez odsetki nam urósł. w sumie to komornikowi płacimy. Trzeba sie porządnie zastanowić zanim sie weźmie kredyt bo róznie to może być

Gość gość
a czego wam brakuje, ze nie mozecie sie wprowadzic??

Gość gość
skoro w przyszlym roku zamierzasz pojsc do pracy,to nie bierz kredytu. tyle jeszcze odczekacie.co dwie pensje to nie jedna-a jak ci nie wypali!!!!!! z jednen wyplatki bedzie ciezko,dom wykonczyc, rate splacic,zjesc,ubrac sie a i inne platnosci dojda. a skoro na szybko chcecie sie wprowadzic to jak juz ktos pisal,zrobic jeden pokoj i pomalu reszte,ale pewnie.

Gość gość
Może jeszcze ktoś się wypowie:) ?

Gość gość
Jak dla mnie na remont wystarczyłoby spokojnie 10 tys. Z tym że sama bym wszystko zrobiła.

Gość gość
Super ,tylko jeśli umiesz czytać ze zrozumieniem my nie robimy remontu....

Gość MamaCóreczki
Ja bym nie ładowała się w kredyt, bo weźmiecie na 50 tys, a oddacie z 70. Jesli macie możliwość, to odkładajcie i mieszkajcie dalej u rodziców. A nie macie możliwości pożyczki od kogoś z rodziny? Ja się boję kredytu, jak nie wiem, co... Powoli pryzmierzamy się z mężem, ale on pracuje w banku i mówi, że woli do końca życia wynajmować niż ładować się w kredyt. Robił symulację kredytu na 300 tysięcy i dopiero po 5 czy 10 latach zaczyna się spłacać kapitał, a tak ładujesz...odsetki!

Gość gość
ja bym uzbieral . policz ze dojdzie ogrzewnie nowego domu a dom niewygrzany to spalisz duzo opalu . to odejdzie 1000 zl skromnie liczac na grzanie

Gość gość
50tys to nieduży kredyt. Zależy czy macie cierpliwość do mieszkania z rodzicami. Wtedy możecie dużo odłożyć i koło 40stki wprowadzicie się do siebie. Albo kredyt, mieszkać u siebie i np nadpłacać go, jak zostaną wam na koniec miesiąca pieniądze. Powinnaś to z mężem przegadać a nie na forum.

Gość gość
Z tym opałem to nieprawda. My palimy tyle samo węgla cały czas. Dom musi być tylko dobrze ocieplony.

Gość gość
jednak z tym opalem to prawda co pisalem wyzej ten dom jest nowy mury sa niewygrzane po roku grzanie bedzie dobrze . dom osoby wyzej jest stary lub kilka lat grzane to jest inaczej . to nie jest wymysl ale tak jest spytaj sie hydrulika fachowac to potwirdzi moje zdanie

Gość gość
jestem bankowcem- dobra rada, nie bierz kredytu, koszty okołokredytowe (ubezpieczenia etc.)+ odsetki to minimum dodatkowy rok splacania (raczej dwa lata). Przy odkładaniu miesięcznie 1000zł przez 4 lata zrobicie całość, a tak będziecie się 7 lat kisić z kredytem.

Gość gość
Opał mamy już na następne 2/3 lata:D -takze z tym nie ma problemu.. Ile zdołamy odłożyc teraz? hmm coś ok 1.500 do 2000zł - zależy czy wypadnie jakaś impreza rodzinna/prezenty albo teraz ubrania na jesień itp. ja jestem dość rozrzutna :P Na Kaffe pytam tylko "co byście zrobili w naszej syt" co nie oznacza,że ostatnie zdanie należy do kafe :D Wiem,że kredyt to kredyt ale bez niego nie jesteśmy w stanie przeprowadzić sie w przyszłym roku (a musimy ,znaczy powinnyśmy) Podsumowaliśmy i Nie damy rady kupić mebli kuchennych,drzwi i zrobić elewacji bez kredytu - na resztę typu podłogi salon i pokój dla dziecka jakoś powino nam sie udać..