Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziecko na przednim siedzeniu samochodu a poduszka powietrzna

Polecane posty

Gość gość

Sposób przewożenia dzieci w pojeździe samochodowym uregulowane zostało w Ustawie z dnia 20.06.1997r. prawo o ruchu drogowym: Art. 39. ust. 3. w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym. Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się: przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1; przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera; przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego. Z powyższego wynika, ze jesli samochód jest wyposazony w poduszke to dziecko moze tam jezdzic wylacznie przodem. Ale jesli dziecko jedzie przodem a mam możliwosc wyłaczenia poduszki to bezpieczniej jest ja wyłaczyc czy zostawic właczona? Wiem że najbezpieczniej jest z tyłu ale mam uzasadniony przypadek gdzie musze przewiezć dziecko na przednim siedzeniu... no i nie wiem co zrobic z poduszką. Jak myslicie?

Gość gość
Wylaczyc!!!!!

Gość gość
losie, poduszke powietrzna w samochodzie zawsze sie wylacza jak sadzasz dziecko z przodu. Otworzenie poduszki powietrznej podczas zderzenia moze dziecko zabic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sa jeszcze idiotki co tego nie wiedza??????

Gość ggtyt
poduszka MUSI zostac wyłączona gdy przewozi się niemowlę tyłem do kierunku jazdy...starsze dzieci (które nie mieszczą się już w nosidełku) przewozi się na tylnym siedzeniu przodem do kierunku jazdy..

Gość gość
malutkie dziecko-tylem fotelik. Starsze z tylu w foteliku.

Gość gość
moze dzieco zabic jesli jedzie tyłem - dlatego jest to zakazane. Ale przepisy dopuszczają jazde dziecka przodem z właczona poduszką, jedynie w tym przypadku jest mowa koniecznosci fotelika. Skoro przepisy sa ine dla dziecka jezdzacego tyłem i przodem to i niebezpieczenstwo jest inne... stad moje pytanie. WIEM ŻE POWINNAM PRZEWOZIC Z TYŁU ALE WŁASNIE NIE MAM WYBORU DLATEGO CZYTAM PRZEPISY I SZUKAM PORADY!!!

Gość gość
bez znaczenia czy dziecko bedzie tylem czy przodem, dla malego dziecko sila wyrzutu poduszki jest zbyt duza, zeby dziecko nie doznalo obrazen.

Gość gość
Mqsz fotelik do zamontowania przodem?

Gość gość
na tym filmiku pierwszy przypadek to dziecko nie zapiete pasami i bez fotelika, przewożone przodem - a pozostałe przypadki to dzieci przewożone tyłem... nie bede przewozic dziecka w żaden z tych sposobów.

Gość gość
dzieci ponizej 12 roku zycia albo osoby, ktore maja ponizej 140 cm wzrostu nie powinny, nie wiem jakie jest prawo w Polsce, ale ze wzgledow bezpieczenstwa, jezdzic z przodu, gdy wlaczona jest poduszka powietrzna, sila odrzutu otwarcia poduszki jest tak duza, ze zamiast zabezpieczyc cale cialo, moze nawet takiej osobie zlamac kark. Ale to twoj wybor i twoje dziecko, zebys potem nie plakala...

Gość gość
ja sie nie upieram przy właczonej poduszce, miałam wątpliwosci co zrobic. Zajrzalam do przepisów ale nie rozjaśniły mi ostatecznie sytuacji. Dowiedziałm sie tylko ze prawo tego nie reguluje. Zapytałam na forum. Dziekuje za odpowiedzi - poduszke wylaczę :) pozdrawiam

Gość gość
jak dzieci sie w domu nudzą - fajny serwis z grami i zabawami dla maluchów :) dladzieci.pl/

Gość gość
Czyli można czy nie bo jadę dość daleko a mój mały ma 20 mc to jak bym mogła go wieść z przodu to było by mi lepiej tylko jak wyłączyć poduszki proszę odpisać