Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

FLUOR pytanie do osób które rzuciły pastę do zębów z fluorem

Polecane posty

Gość gość

Witam Moi drodzy, zęby to jeden z moich atutów, są silne, zdrowie i piękne, zasługa natury i higieny, i tutaj pojawia się mały problem, dowiedziałam się że fluor szkodzi, jest niebezpieczny dla zdrowia etc etc Że absolutnie odstawić pastę z fluorem, mamy fluoryzowaną wodę, fluor jest w pokarmach m in rybach, które jem etc No i zonk, nie śmiejcie się, ale boję się że, że po zmienieniu pasty na bez fluoru, coś się zmieni i zaczną się psuć zęby, co o tym sądzicie, są tu osoby które rzuciły fluor i nadal cieszą się pięknym uśmiechem? Myślę żeby stosować raz w ms żel z fluorem/ zapobiegawczo.

Gość gość
hej :) ja slyszalam ze fluor ponoc tez zle dziala na tarczyce. sama mysle przerzucic sie na paste bez np ajona chyba jest bez. tylko wlasnie nie wiem jak to wplynie na zeby.. choc slyszalam od dentyski tez ze zeby mozna myc sama szczoteczka tyle ze dluzej i jest ok

Gość gość
TAK TAK ja się tego boję, bo tsh mam 3, niby norma ale to są spierdziałe normy, kobieta w wieku rozrodczym powinna mieć 0,5-1,5 Jakie pasty polecacie, i może są tu takie osoby, na paście bez fluoru Podobno do 20 roku życia taka pasta może być pożyteczna, więcej tutaj: (http://motyl.wordpress.com/2008/04/19/moje-zdrowie-fluor-szkodzi-zdrowiu/) Mi na lini ust lubią wyjść syfki, lekarka sugerowała że to może być przez fluor- ja żelu używam od 1 x w tygodniu od lat, do tego elmex, filtruję wodę z kranu teraz zrobię test, bardzo mnie to ciekawi

Gość gość
na linii filtruję i piję kranówę czyli teoretycznie mogę przekraczać normy

Gość gość
spoko link. mysle ze odstawie paste z fluorem na jakis czas :)

Gość gość
piszcie piszcie, może ktoś od dłuższego czasu jest bez fluoru? mnie też przekonuej fakt, że wielu ludzi ma problemy z zębami, dziąsłami, mimo dbania o nie w sklepie dostałam tylko ziaję dla dzieci, ale będę szukać, podobno w rossmanie są bez fluoru

Gość MyślicielXXIwieku
Rok temu miałem poważne problemy z zębami. Bolały mnie wszystkie zęba od korzenia po szkliwo, jednak nie wszystkie jednocześnie. Nie raz miałem trudności z zaśnięcie. Do tego dochodziła wysoka nadwrażliwość. Ten ból trwał blisko pół roku...

Gość MyślicielXXIwieku
... ból stopniowo minął odkąd używam pasty bez fluoru. Co więcej nie mam już praktycznie nadwrażliwości. Mam wrażenie jakby, moje szkliwo odbudowało się.

Gość gość
ciekawe, dzięki!

Gość MyślicielXXIwieku
Do tego nie używam już w ogóle cukru rafinowanego. Zastąpiłem go zdrowym cukrem - ksylitolem, czyli cukrem z brzozy. Działa on antagonistycznie do cukru rafinowanego. Mianowicie chroni zęby. Jest on dostępny również w postaci gumy do żucia, a także w postaci drażetek.

Gość MyślicielXXIwieku
I oczywiście w sokach z brzozy. Jednak jest on niestety bardzo drogi. Za kilogram trzeba zapłacić ok. 50 zł. 30 pastylek gumy z xylitolem ok. 15 zł. Pudełko drażetek z xylitolem (100%) ok. 7 zł. A sok z brzozy 330 ml ok 5 zł.

Gość MyślicielXXIwieku
Pasty i szczoteczki do zębów bez fluoru, kupuję w specjalnym sklepie z produktami stomatologicznymi. Pasty i szczoteczki te są niedostępne w znanych sieciach typu Rossmann.

Gość gość
cukier może dla mnie nie istnieć (słodycze niestety uwielbiam) ksylitol miałam, może jeszcze do niego wrócę, dzięki

Gość gość
A jaka to pasta i szczoteczka, możesz polecić? Chętnie zamówię i wypróbuję. A co sądzisz o szczoteczkach elektrycznych? Ja jestem zachwycona, ciężko mi używać zwykłej odkąd spróbowałam

Gość MyślicielXXIwieku
Polecam w szczególności pasty: 1. CATTIER Dentolis 2. R.O.C.S. I szczoteczki: 1. CURAPROX ultra soft 2. R.O.C.S

Gość bezfluorowa
Od ponad trzech lat nie uzywam pasty z fluorem, i mimo ze nie moge powiedziec, ze cieszze sie pieknym uzebieniem, nie zauwazylam zadnych zmian. Przednie zeby jak byly fajne, tak sa (niezbyt regularne i nie perliscie biale, ale wygladaja dobrze, zwlaszcza ze mi sie nie podobaja holywoodzkie usmiechy), a pozostale mam zardzewiale ;)

Gość gość
glinka i propolis, fajna sprawa, propolis jest genialny

Gość MyślicielXXIwieku
Kupuję osobiście w sklepie shop-dent w Warszawie. Ale można zamawiać również przez internet. www.shop-dent.pl

Gość gość
hehehe dzięki wielkie ;-) 3 lata i bez zmian- to bardzo dobrze, jeśli zmiany to tylko na lepsze :-))) dzięki Myślicielu, czytam właśnie, mają różne rodzaje, i nie tak drogo jak się spodziewałam, nie znaczy że tanio ;-)

Gość bezfluorowa
Hm, po przeczytaniu wypowiedzi innego bezfluorowca wyzej doszlam do wniosku, ze tez mialam kiedys nadwrazliwe zeby, a teraz nie mam. Choc dopuszczam mozliwosc ze moze nieswiadomie sie do tego przyzwyczailam i juz nie narazam zebow na takie traumy. A do tego dodam, ze moj facet, ktory zarazil mnie niechecia do fluoru, a do tego tez slodzikow i glutaminianu sodu, ma zeby zdrowe i ladne mimo ze poswieca im jeszcze mniej uwagi niz ja.

Gość gość
dzięki dzięki, Ja z kolei przy moi partnerze zaczęłam mniej myć zęby, szczoteczkę zostawiam w mieszkaniu, nie szczotkuję co pięc min a jak podpalałam to tak robiłam :D I nic się na gorsze nie zmieniło, dlatego tak zależy mi teraz na tym fluorze, bo możliwe że przyczynia się do gorszego samopoczucia/ tarczycy/ syfków ktore od czasu do czasu wyskakują koło ust, głownie na ich lini, i co zabawne to właśnie po fluoryzacji! Którą robię 2-4 x w ms dzięki!