Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

staroświeckie imiona

Polecane posty

Gość gość

moi znajomi nazwali córeczkę teresa. inna kolezanka dala krysię. a wam ktore sie podobaja i niepodobaja. zlot marysi i zosi to wiem.

Gość bouli
Nie lubię imion typu: Stanisław, Wiesław, Tadeusz, Janusz, Władysław, Zygmunt, Zbigniew, Mieczysław, itp

Gość gość
Ja chciałam nazwać córkę Sabina, po babci, ale cała rodzina na mnie wsiadła. Podobają mi się takie dawniejsze imiona typu: Tereska, Zosia, Hanna, Łucja, Helena. Są ładne, nie okupowane, więc czemu nie.

Gość gość
sabina? odwaga. mi sie podoba celinka cecylia i rozalia.

są gusta i guściki. ja osobiście nie przepadam za imionami męskimi, które po zdrobnieniu mają końcówkę -siek, Grzesiek, Stasiek, Rysiek, A nie wydaje mi się by Krystyna, Bożena czy Teresa były imionami staroświeckimi, bo to raczej typowe PRL-owskie imiona, staroświecką nazwałabym Delfinę, Apolonię, Kazimierę, Wacławę, Cecylię. Każda epoka ma swoje typy, również jeśli chodzi o imiona. Niektóre wracają np. Franciszek, Antonina, a niektóre nie np. Wiesław, Danuta.

Gość bouli
Najbardziej typowe, oklepane, wszędobylskie imiona to Maria oraz Anna. Ale mimo to uważam, że są bezpretensjonalne i nie przeszkadza mi pięćdziesiąta Ania czy Marysia. Imiona z tradycjami są ok, gorzej z falami które co kilka lat napływają i nastaje moda na jakieś imiona z zachodu, wtedy co drugie dziecko je nosi, po czym odchodzi do lamusa. Marysia czy Ania zawsze będą w cenie. Wyjątkiem u mnie są imiona męskie zakończone na -sław, jak już pisałam wcześniej. Tradycyjne, polskie, o ładnym rodowodzie, ale nic nie poradzę, że nie znoszę: Jarosław, Bronisław, itp.

Gość gość
Bardzo lubię takie "starsze" imiona, z tej listy wszystkie mi się mniej lub więcej podobają i kilka poważnie będę brać pod uwagę dla dziecka: Aniela Rozalia Joachim Idzi Teofil Regina Lucjan Antonina Teodor Felicja Teodor Salomea Ludwika Łucja Klemens Benedykt Roch Marianna Leonard Apolonia Sabina Ksawery Ignacy Idalia Maurycy Dionizy Joachim Konstancja Julian Kajetan Eleonora