Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wakacjee

kto był w TROPIKACH

Polecane posty

Gość wakacjee

niedługo urlop, pierwszy tak daleko a ja nie mam kompletnie żadnego pojęcia, co ze sobą zabrać, żeby nie przesadzać z bagażem a jednak mieć wszytsko, co niezbędne... pierwszy raz w swoim dorosłym życiu mam wakacje ..wcześniej pakowała mnie mama, nie byłam na wyjazdach jakieś 15 lat

Gość gość
gdzie sie wybierasz?? bo to zależy ...

Gość Cebulka Dymka
ja- przed chwila wrocilam z Biedronki :classic_cool:

Gość gość
minimum ciuchow, bedzisz chodzic w szortach i Tshircie a na pewno bedzisz chciala sobie cos kupic ( w tropikach tych rzeczy wielki wybor i tanio). Prawde mowiac, mozesz jechac, jak stoisz (chodzi tylko o to,zeby nie bylo ci zimno po powrocie no i w samolocie,bo klima.). jak tak jezdzilam.

Gość wakacjee
będziemy dużo się przemieszczać i raczej na miejscu decyzować, ale wstępnie zawitamy do Indii, Tajlandii, kambodży, malezji i Indonezji najpewniej na wyspę Bali.

Gość gość
ha ha ha jedziecie na taka wyprawę i Ty nie jesteś przygotowywana i nie wiesz co zabrać?? nie wierzę.. :>

Gość wakacjee
no ale tych koszulek to trzeba trochę wziąć, prawda... codziennie się spocę przecież, będę chciała sie przebrac czy coś, no kurde włąśnei nei mam pojęcia jak to wszystko zebrac do kupy codziennie prałaś wieczorem koszulkę i spodenki/

Gość gość
poczytaj tez trochę i religiach i zwyczajach tych ludzi.. polecam też jak masz czas pooglądac filmiki jakieś.. jeśli chodzi o Indie to Martyna Wojciechowska a reszta to Cejrowski ;) mam nadzieje, że wiesz chociaż jakie leki masz zabrać czego sie spodziewać odnośnie chorób..tego co jeść itp.. ubrania to musisz mieć lekkie, ale długie spodnie i koszula z zakrytymi ramionami obowiązek.

Gość wakacjee
a co cie tak dziwi hahaha pierwszy raz jadę to skąd mam wiedzieć, jakaś dziwna jesteś w końcu się pzreciez dowiem, jestem przed wyjazdem a nie po, po to pytam, by ludzie z doświadczeniem podzielili sie swoimi spostrzeżeniami i dziwię się, ze jesteś tak opgraniczna ż etego nie kumasz

Gość gość
zależy tez co to za wyprawa.. czy tylko objazd czy dżungla trochę..jakieś łodzi itp.. ale ktoś kto się wybiera na taką podróż chyba by tu nie pytał..

Gość wakacjee
no ale wystarczy jak wezmę 1 parę długich spodni ile koszulek itp. o szczepieniach wiem, o lekach nie programy zawsze oglądałam, ale to nie to samo co osobisty wyjazd, nie mówią przecież jak sie spakować

Gość gość
ograniczona to możesz być Ty, bo plujesz jadem o nic. poleciłam Ci kilka rzeczy, a Ty mnie jedziesz od ograniczonych... mylisz się w tropikach byłam setki razy. od wycieczek po dżunglach po stare plemiona indiańskie,ale cześć mądry człowieku. radź się innych :D

Gość wakacjee
by nie pytał bo? żenada idę na inne forum , bo widać, ze tutaj same głupki

Gość gość
akurat znam te miejsca i potwierdzam - nie bierz prawie NIC, tym bardziej, jak sie bedzisz premieszczac. Wszedzie tam kupisz ciuchy za grosze, takze kapelusz, pareo, sandały, co tam jeszcze chcesz.Tym bardziej,ze bedzie cie kusilo,zeby sobie cos kupic. Mozesz 2 tshirty na zmianę. KOniec. Tam sie nikt nie stroi, kazdy tylko marzy o chlodzie. Jak najmniejszy plecak, bo goraco nosic .Wez kasę i szczoteczke do zebow ( choc tez mozes kupic )

Gość gość
sama jesteś głupia i widać że brak Ci wiedzy o świecie.. lepiej pojedź nad Bałtyk :D

Gość wakacjee
jedna koszulkę i nic więcej nie wyobrażam sobie jak to ma wygladać nie ma opcji by sie zmieścić w 1 małym plecaku na miesięczny wyjazd... nigdy się nie stroję, więc to nie ejst priorytet, ale jak zebrałam już kilka rzeczy na wyjazd i juz teraz widzę ile to miejsca zajmie a pzrecież jeszcze nawet nie mam pojecia co zabrać sama apteczka dużo zajmuje- woda utleniona w zelu, plastry, bandaż wg zaleceń,panthenol, filtry, repelenty, środki na biegunkę, na gardło, aspiryne... końca nie ma do tego minimum kosmetyków w małych pojemnikach, bielizna, ciuchy, stroje kąpielowe, buty- nie dam rady zasuwać w japonkach całymi dniami, aparat fotograficzny, telefon, dokumenty, kopie dokumentów, okulary swoje i słoneczne... ciągle mam wrażenie, z ejednak o czymś nie pomyślałam, że coś zapomnę lub pzreoczę

Gość wakacjee
w dżungli nie będziemy, ale na łodziach tak, w wioskach itp.

Gość wakacjee
no ale po co tam jechać i laatc po sklepach po szczoteczki do zębów jak to wszytsko pzreciez można pzrewieźc z pl, przecież nie bede na plecahc niosła tego plecaka aż do indii, a jak kupie rzeczy tam to na jedno wyjdzie przecież, bo i tak musze je mieć, a wolę mieć pewnosć że je mam od dnia orzyjazdu a nie latać i szukać szczoteczki zaraz po przylocie.

Gość gość
jeszcze raz dodaję - podstawa no JAK NAJMNIEJ DO NOSZENIA. na miejscu kupisz wszystko, co potrzeba, w zaleznosci od charakteru pobytu, ciuchy najbardziej pasujace do danego regionu i sprawdzone. Wiem, bo mieszkalam w tropikach ( Azja) przez 3 lata, jezdzilam z dziecmi i tez baz bagazu (jak juz nabralam doswiadczenia i zobaczylam, ze nie warto ). Ostatecznie mozesz wziac jakis sprawdzony antybiotyk na czarna godzinę i cos na brzuch- ja wszedzie ze soba targam mala buteleczke Amolu ( przeziebienia, brzuch, ukąszenia)

Gość wakacjee
a jak z pogodą tak naprawdę upały da sie wytrzymac czy są tragiczne, jak u nas bez wiaterku itp.

Gość gość
Najważniejsze są rzeczy ,których tam nie kupisz tzn. dokumenty, leki (te które zażywasz i te na wszelki wypadek) a jak zapomnisz czegoś innego o sobie tam kupisz.

Gość wakacjee
dzięki za info o amolu, musze go kupić zatem skoro jest uniwersalny nie moge tego zrozumieć, jesli kupię wszytsko czego potzrebuję tutaj to będ e miała orientacyjne wiadomosc odnosci cieżaru mojego bagażu, a jak zacznę kupowac na miejscu to nie będ e miała wpływu np. na pojemnosć szamponu itp.

Gość gość
W Azji w kazdej najmniejszej dziurze, w dzunglii prawie. sa sklepiki i stragany ze wszystkim, co potrzeba. Kosmetyki i wyposazenie apteczki dostaniesz wszedzie Malowac sie chyba nie bedzisz, bo splynie z potem. Pamietaj,ze jest zawesz gorąco - takze w nocy. Oczywiscie, mozesz to wszystko targac na wszelki wypadek - ale prawdopodobnie przyda ci sie. No - plaster mozesz miec , jakby ci od razu otarly sie nogi Kupujesz ciuch, ktory ci potrzebny - i najwyzej wyrzucasz, zeby nie wazyl, np klapki. Nie SZUKASZ sklepow - tam się po prostu wszystko na ciebie wylewa,

Gość wakacjee
czyli jest możliwość spakowania się w jednej podręczny plecak, czy to pzresada a mozę właśnie warto wziać plecak tak na całe dnie, na wodę itp. a resztę bagażu w innym plecaku cyz torbie wy naprawdę piszecie, zeby jechać na ponad miesiac z 1 małym, podręćznym plecakiem?

Gość wakacjee
bagaż będziemy zostawiać w hotelach że gorąco jest to wiem,ale czy da się oddychać czy tak jak u nas, ze nie ma czym oddychać, zero wiatru

Gość gość
jesli sie po drodze zatrzymasz w ciut wiekszych miejscowosciach, mini kosmetyki dostaniesz,ale ok, mozesz mini szampon wziac i jakis mini krem z filtrem. Te kraje sa nastawione na turystów, wiec zaopatrzenie jest wlasnie pod nich. Na dokumenty zrob sobie torebke na szyje, na sznurku, nieprzemakalna, bo woda i ulewy. Amol ma tylko jedna wade,ze jest sprzedawany w stosunkowo ciezkich buteleczkach ( tyle ze sie nie rozbije), pros o jak najmniejszy.

Wez koszulki. Szorty. Klapki. Bikini. Leki na malarie itd. Wez tez jakas dluga sukienke. Nie wpuszcza cie do swiatyni w szortach lub leginsach. Pranie zrobisz na miejscu. Oddasz konus torbe i odbierzesz nastepnego dnia wyprasowane i czyste. To kosztuje grosze i jest wszedzie dostepne. Weztez cos na komary i zatrucia poksrmowe

Gość wakacjee
czy jak będziemy aktywni całymi dniami to myślicie, ze dam radę chodzić w klapkach czy japonkach czy lepiej wziąć jakieś materiałowe, cienkie tenisówki, zeby z nóg nie spadały przy bardziej aktywnym dniu, czy to zły pomysł

Gość gość
w hotelach bedzisz miala mydlo, recznik i szampon. Co do goraca- jesli np wysiadziesz w Bangkoku i wyjdzisz poza lotnisko, bedzisz miala wrazenie,ze ktos cie wsadzil to talerza z mocno ciepla zupą. bedzisz caly czas oblepiona potem i bedzie ci dokladnie wszystko jedno, jak wygladasz, o makijazu zapomnij. Ale w miastach sklepy , autobusy no i hotele sa klimatyzowane. Na wyspach mozesz miec tylko wiatraki pod sufitem. Na nogi najlepiej sandaly ( takie szmaciane, zeby mozna bylo wejsc do wody, najlpeiej kupc na miejscu ). Ocywiacire w hotelu nie kupuj nic, bo tam jest 3 razy drozej. Z jednym plecaczkiem spokojnie sie da ( no ale kazdy moze ma inne wymagania, wiec to juz Twoja decyzja).

Gość wakacjee
nie mam wielkich wymagań, chce wziąć jak najmniejszy bagaż stąd mój topik. o, nawet nie pomyślałam o ręczniku, sugerujesz żeby nie brać swojego?