Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czemu nie wierzycie w Boga

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie. No czemu. Przeciez on jest.

Bo Boga wymyślono by tłumaczyć sobie zjawiska, których się nie rozumie. Pierwszym "bogiem" było Słońce i idąc "za nim" ludzie rozpierzchli się po świecie. Potem czczono zjawiska przyrody, potem zaczęto bogów personalizować, a potem ktoś zrobił na tym świetny interes i robi do dziś ;) Już nie mówiąc o tym, że wiara ludzi ogłupia ;)

Gość gość
Mylicie sie.

Gość gość
Po smierci kazdy z was sie przekona ze Bog istnieje i bedzie wam glupio. A skoro nie wierzycei w Boga to sie z kosciola wypiszcie hipokryci

Gość herrIvanGogh
nie wierzę po przeczytaniu Biblii

Gość gość
widocznie nie zrozumiales Biblii. Ja przeczytalem Biblie kilka razy i sie nawrocilem.

A kto Ci powiedział,że wszyscy należą do Kościoła.Ja nie wierzę i nie należę.Żadna z osób chcących mnie "przekabacić"nie potrafiła odpowiedzieć na proste pytania dotyczące wiary.

Gość gość
taaa po śmierci się przekonamy....na dwoje babka wróżyła....albo my się przekonamy i będzie nam głupio.....albo się okaże że Ci co wierzyli całe życie wierzyli w głupoty.....

Gość gość
to bedzie mega zawod te stare moherki umra a potem pustka i WTF :classic_cool:

Gość herrIvanGogh
gość widocznie nie zrozumiales Biblii. Ja przeczytalem Biblie kilka razy i sie nawrocilem x y z bo ja czytałem ze zrozumieniem, a nie na kolach, jak ty

Gość herrIvanGogh
sorki na kolanach

Może ktoś się przkona, może nie. Na razie jednak to kwestia wiary, czy jest , czy go nie ma, a pozorne uzasadnienia wiary bądź niewiary to subiektywna racjonalizacja swojego stanowiska, by usprawiedliwić się w swoich oczach.

a ja Biblii całej nie czytałam, podobnie jak Koranu i wielu innych religijnych książek. I co w związku z tym?

Gość gość
zadaj sobie pytanie, czemu Ci najbliżej Kościoła, kapłani nie boją się Boga i popełniają grzech pedofilii ? gdyby faktycznie Bóg istniał to przede wszystkim Kapłani powinni się go bać, popełniają wszelkie możliwe grzechy: pychę, lenistwo, zazdrość, chciwość, nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu Kościół to kariera taka sama jak w polityce, dorwać się do żłoba i nachapać, żreć, pić, dymać i jeździć luksusowymi samochodami jak to się ma do tego co opisywali apostołowie: oni mieli wyzbyć się wszelkich dóbr materialnych i żyć skromnie, a Kościół tylko patrzy jak zagarniać majątki i kraść

Gość gość
No widzisz czytales ze zrozumieniem i jej nie zrozumiales. LOL

Gość herrIvanGogh
nic Moorland, po prostu niedouczony jesteś, a to wstyd

Gość gość
Jestem chrzescijaninem, wierze w Boga a kosciol , ksieza i to co wyprawiaja to juz calkiem inna sprawa. tak ciezko pojac.

Gość gość
no to jeszcze napiszę straszą nas czyśćcem i piekłem, czym one są ? mękami wiecznymi na czym polegają ? na tym że nie można być blisko Boga a czym jest nasze doczesne życie ? masz w nim Boga, czujesz jego bliskość ? widzisz go ? nie !!!! więc w takim razie jakoś jego domniemany brak w przyszłości, nawet przez cała wieczność jest mi jakoś niestraszny, bo nie wiedzę żadnej różnicy czy go nie ma teraz czy go nie będzie potem

Gość herrIvanGogh
aby zapoznać się jak działa wiara i jak można stworzyć nową religię, polecam zapoznać się z kościołem scencjologicznym

Gość gość
Biblia potrafi odpowiedziec na wszystkie nasze pytania w bardzo latwy sposob. Wystarczy poczytac. Ale jak ktos nie kumaty to Bibli nie zrozumie.

a czemu wstyd? Ty znasz wszystkie religie, czytałeś wszystkie religijne teksty? Podejrzewam, że nie. Nigdy mnie temat nie interesował, więc nie czytałam. Poza tym śmiem wątpić w Twoją zdolność czytania ze zrozumieniem, skoro stwierdziłeś, że jestem "niedouczony" pomimo, że wyraźnie użyłam formy żeńskiej mówiąc o sobie :)

Gość gość
Nie widzisz roznicy bo slepy jestes i tak sobie tlumaczysz wszystko. Nie masz racji. Bog jest wszedzie rozejrzyj sie ciemniaku

Gość herrIvanGogh
nie rozśmieszaj mnie gościu, idź lepiej jehowito głosić dobra nowinę

Gość gość
w UE w Nato w 21 wieku i takie zabobony?

Gość oswiecony gosc
co wyroznia ludzi od zwierzat?, czy maja wolna wole?, Nie.. do konca. co jescze maja? maja sumienie umieja rozrozniac miedzy dobrem a zlem, wtedy dopiero zyskuja wolna wole o ile sluchaja sie wrodzonego systemu. dlaczego czlowiek rodzi sie z sumieniem....? no bo..

Gość gość
Prawda jest taka ze kazdy ma szanse na zbawienie, nawet takie ateistyczne łajzy jak wy. W godzine smierci kazdy z was sie modlil bedzie hipokryci.

Gość gość
Boga wymyśliliśmy sobie sami by nadać naszej nędznej i bezsensownej egzystencji cel wymyśliliśmy go sobie by odróżnić siebie od innego prokreującego i kierującego się instynktami bydła, skoro uważamy się za mądrzejszych od zwierząt to nasze życie MUSI mieć jakiś głębszy cel i sens poza jedzeniem ,wydaleniem i prokreowaniem i w końcu śmiercią na logikę, niby czemu człowiek miałby startować jako istota cielesna a potem żyć jako duchowa ? czemu miałoby to wszystko służyć ? w samym założeniu i Ci spełniający kryteria i Ci nie spełniający będą żyć wiecznie, więc o co kaman ?

Gość herrIvanGogh
Scencjologia. Scencjologia została prawdopodobnie wymyślona przez Hubbarda w ramach testowania technik prania mózgu. Tworzenie fanatycznych kultów religijnych i eksperymenty prania mózgów posługują się bliskimi technikami działania. Na czym polega scencjologia? To religia pozbawiona bóstwa. Scencjolodzy wierzą, że jesteśmy duchowymi istotami zwanymi tetenami. Jako ten duch masz życie wieczne. Tetany mają moc tworzenia lub niszczenia wszechświatów. Ich problem polega na tym,że wpadli w pułapkę fizycznego świata, są uwięzione w naszych słabych ciałach. Dzięki scencjologii masz dojść do momentu,w którym wyzwolisz się od fizycznego świata i powrócisz do pierwotnego stanu, porzucając ciało. Tom Cruise próbował raz wyjaśnić o co chodzi scencjologom i zaczął tak bredzić, że zrobił się z tego komediowy hit internetu. Wtajeniczenie ma uczynić scencjiloga nie tylko mniej podatnym na złe rzeczy, ale także zdolnym do stwa- -rzania wszechświatów, kontroli czasu i przestrzeni. Taki cel oczywiście wyznaczasz sobie na talekich stopniach wtajemniczania w religię. Na początku może się to przypominać grupę terapeutyczną, obiecującą dzięki rozwoju duchowego rozwiązania wszystkich swoich problemów. Co zatem przygąda celebrytów takich jak Tom Cruise czy John Travolta. Otóż ich Kościół, a Kościół zwykłego scencjologa to dwie różne sprawy. Dla nich są budowane specjalne luksusowe Celebrities Centers. Religia ma im pomóc w karierach. x y z tak powstała scencjologia, inne pewno tak samo

Gość gość
Bog istnieje ale waira jest dla silnych ludzi a nie dla slabych. Najprosciej jest odrzucic Boga i zyc w grzechu niz isc jego droga ktora czego od czlowieka wymaga.