Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZmartwionaMatka

Mój nastoletni syn ma fobię społeczną

Polecane posty

Gość ZmartwionaMatka
Myślałam o tym, ale za każdym razem jak mu coś proponuję to on mówi, że nie lubi hałasu itp. Zamknął się w sobie.

Gość gość
Może to gej.

Gość ZmartwionaMatka
On nie interesuje się chłopcami... ani dziewczynami. Lubi być sam.

Gość ZmartwionaMatka
Żadnych rad?

Gość gość
Twój syn jest dziwny, niektórzy tak mają i z wiekiem tak im zostaje. Możesz próbować cos z tym robić, ale wątpię czy to coś pomoże.

Gość gość
Podnoszę.

Gość gość
moze ma Zespól Aspergera? Poczytaj o tym w necie. Jesli tak, to sie a bardzo nie przejmuj, w zyciu da rade ( mam syna z ZA.Ten okres ( 15 lat ) jest trudny, bo na ogol młodzież w tym wieku lubi glownie swoje towarzystwo, wiec on opdstaje. Jesli siedzi w ksiazkach, to ok - pojdzie na dobre studia i tam sie moze rozwinac, robiąc to, co go interesuje. Moze w tym odniesc rzeczywisty sukces, co mu da satysfakcję. Raczej go nie zmienisz, tym bardziej na siłe. Nie krytykuj a na pewno nie pchaj do psychiatry. Pozwol byc indywidualistą.

Gość ZmartwionaMatka
Może masz rację, ale ja się martwię. Chcę jakoś dotrzeć do mojego dziecka.

Gość gość
Dobre prowo stara

Gość ZmartwionaMatka
To nie jest prowo.

Gość gość
no ale co ? nie ma żadnych znajomych? żadnych zainteresowań? nie chodzi na żadne koncerty? nic???????? zero??

Gość gość
Moj kolega z podobnymi problemami chodzil do jakiejs dominy na sesje. Tam ponoc zwierzal sie, a ona wybijala mu z glowy pewne rzeczy przy pomocy bata i ksztaltowala go na nowo. Jakies zadania ktorych sie bal musial wykonywac na miescie itp. No ale mial kase i byl pelnoletni.

Gość gość
dla kolegi wyżej - o k***a!!! :) czad!

Gość ZmartwionaMatka
Tylko w książkach by siedział.

Gość ZmartwionaMatka
Mój ma dopiero 15 lat, na dominy ma czas ;) nie ma innego sposobu dla nastolatka?

Gość KochamSmiercBoOnaNaMnieCzeka
Psa niech mu pani kupi najlepiej obronnego, bedzie sie czul bezpiecznie na spacerkach. I ja bym jeszcze przyczyny poszukal jego fobii. W zakamarkach dziecinstwa.

Gość gość
Dziwny

Gość ZmartwionaMatka
Wybiorę się z nim do psychologa, żeby poszukać tych przyczyn.

Lub natychmiast na zasadzie, robi to czego sie boi najbardziej i strach wszelki mija. Tylko musialby ktos go poprowadzic. Ktos madry, po to aby przelamac bariere psychiczna, ktora zbudowal przez zlych ludzi.

Naprawde wierzy pani w tych psychologow ? Ich obowiazkiem jest stwarzac nastepny pRoblem, po to aby klient wrocil i ponownie sie w nich wysral. Syn musi otworzyc sie komus komu zaufa i zwierzyc sie z tych rzeczy ktore spowodowaly wlasnie takie zachowanie. On to gowno nabyl.

Gość gość
może jest po prostu introwertykiem? uszanuj to

Gość gość
syn 15 lat i już głupiej mamuśce randki w głowie :O to jego życie i jego sprawa, jak ja nie znoszę takich durnych dzid wtrącających się w życie dzieci 🖐️

Gość ZmartwionaMatka
Przyczyna może być w dzieciństwie taka, że ojciec tyran go źle traktował gdy ja byłam w pracy. Rozwiodłam się z mężem, myślałam, że mały się ogarnie, ale nie ma poprawy po wyprowadzce byłego. Do tego jest nieśmiały, więc nie wszyscy rówieśnicy darzą go sympatią.

Gość Olisss
Sam fakt, że ktoś proponuje 15-latkowi alko, albo papierosy, jest dla mnie nie do pojęcia. A co On robi w tym pokoju? Bo zakładam, że gra w gry, albo czyta fantasty. Oczywiście - czytanie rozwija wyobraźnie, jak najbardziej... Jednak uważam,że za mało ingerencji rodziców w Jego rozwój. Mamy wakacje - jeździcie nad wodę? Do lasu? Może wspólny biwak? Może wysłać Chłopaka na obóz? Może od razu na głęboką wodę rzucić? Mialam chwilowy problem z Córką (co prawda ma 8 lat), że nie widziała świata poza bajkami i komputerem. Obejrzałyśmy wspólnie "Dzieci z Bullerbyn", "Podróż za jeden uśmiech", "Wakacje z duchami"...Mała złapała bakcyla i szybko elektronika poszła w odstawkę. Później, faktycznie, zainteresowała się hip-hopem i zaczęła (jako najmłodsza w grupie), uczęszczać do szkoły tańca. Teraz mam dziecko nie do poznania... Czasami warto zadać sobie troche trudu i poświęcić trochę więcej czasu... Pozdrawiam i sukcesów życzę.

Gość gość
No tak, jak dziecko siedzi spokojnie w domu i lubi dużo czytać to przecież straszne! Lepiej żeby się szlałaj z podejrzanym towarzystwem, pił, palił, ćpał i wracał nachlany w trzy d**y o 3 nad ranem...

Gość gość
mam 16 latka i własnie tez takie sie zrobił rok temu, zaprowadziłam go do psychologa a ta wariatka po 2 wizytach trwajacych 15 minut stwierdziła zespół Aspergera :/ wkurzyłam sie i przestałam z nim chodzic, no i samo mu mineło top głupie zachowanie, ale nie ukrywam ze wypychałam go z domu do kolegów i mysle ze to miało dobry wpływ bo on by sie zaszył w domu przed kompem na całe dnie. A i duzo z nim rozmawiam, zeby czuł sie wazny i zeby mi sygnalizował kazdy problem

Gość gość
Jeśli dziecko cały czas siedzi w domu to chyba nie jest normalne???

Gość gość
Bffbbbd

Gość gość
może niektórym jest najlepiej w domu? nie każdego jarają imprezki czy spotkania ze znajomymi aby łazić bez celu... znam sporo osób, które rzadko kiedy wychodzą i mają mało (lub wcale) znajomych i to ich wybór, a nie żaden lęk czy nieśmiałość, więc psycholog gówno zrobi bo to już taki typ osobowości,

Gość ZmartwionaMatka
Co ja mam z nim zrobić? Bażant tylko by w tibie grał