Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ruchy dziecka

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 14 tygodniu ciąży. To jest moja pierwsza ciąża, tym bardziej mnie to dziwi ale czy jest szansa, żebym już czuła ruchy mojego dziecka? Na wszystkich USG wychodzi, że moje dziecko jest niezwykle r***liwe. Od początku ze względu na liczne problemy muszę leżeć plackiem i wczoraj, przed wczoraj kilka razy zdarzyło się, że delikatnie w środku czułam takie subtelne ruchy jakby jakieś bąbelki. Uczucie to jest ukierunkowane na lewą stronę, dokładnie w tym miejscu, gdzie lekarz robił USG, więc gdzieś mniej więcej tutaj maluszek się umiejscowił. Co o tym myślicie?

Gość gość
nie ma takiej opcji :) a od momentu zrobienia usg Twój maluszek zdążył już co najmniej kilkanaście razy zmienić położenie :) siła sugestii i tyle, taki a'la efekt placebo po usg :)

Gość gość
nie ma takiej opcji :) a od momentu zrobienia usg Twój maluszek zdążył już co najmniej kilkanaście razy zmienić położenie :) siła sugestii i tyle, taki a'la efekt placebo po usg :)

Gość gość
Hmm... no sama nie wiem. Od soboty (czyli od początku 14 tygodnia) czuję od czasu do czasu coś takiego dziwnego. No może to jest to, tylko trudno to określić, bo to że pęcherzyki w jelitach czuję to swoją drogą ale to trochę inaczej odczuwam. Jestem szczupła więc może przy tej r***liwości coś tam czuć. A tam, można sobie tak tłumaczyć a zawsze miło pomyśleć, że z dzidzią jest już taki kontakt, nie? ;)

Gość gość
W pierwszej ciąży pierwsze ruchy czułam około 20-tego tygodnia a w drugiej czułam wlasnie w okolicach 14-tego. Jestem szczupła i bardzo wrażliwa na wszelkie zmiany w organizmie i odczuwałam te ruchy bardzo wczesnie az sama byłam w szoku.

Gość gość
Ale to, że w 2 ciąży wcześniej czuje się ruchy to spowodowane jest większą wrażliwością organizmu czy np porozciąganymi mięśniami? Może w tych początkowych tygodniach można wyczuć ruchy tylko nie można jednoznacznie określić czy to są one?

Gość gość
Ja jestem tez w pierwszej ciazy, jestem szczupla, i tez pierwsze ruchy czulam kolo 15 tygodnia, od 17 juz czulam lekkie kopniaczki, teraz w 20 juz sa mocne. Wiec mozliwe jest. Kazda kobieta ma inaczej i zdarzaja sie wyjatki. Jakie bylo moje zdziwienie gdy poczulam to tak szybko, w kazdej ksiazce o ciazy, lekarz czy inne kobiety mowily ze w pierwszej ciazy ruchy sa miedzy 18 a 22 tygodniem. Pozdrawiam

Gość gość
w pierwszej ciąży czułam ruchy w20 tc, a w drugiej w 16 tc :) w 14 tc i do tego w pierwszej ciąży nie ma szans...

Gość gość
Jak widac sa.

Gość gość
Mam znajome, które w pierwszej ciąży czuły ruchy już w 14tc (jedna znajoma nawet w 12tc ale to jej druga ciąża). Ale taka uwaga: to, że na USG dziecko było r***liwe nie znaczy, ze czuje się te ruchy. Moja córeczka na genetycznym USG, skakała, prężyła się itp a ja kompletnie nic nie czułam i musiałam czekać do 18tc.

Gość gość
Na tym etapie możliwe, że nie każdy ruch się czuje, czasem gdzieś się tak ułoży i może to co czuje to kopniak. No bo co innego? Jelita? Trochę inne odczucie dają. A już niedługo i ruchy na pewno mocniej poczuję :)