Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy na l4 pisze z jakiego powodu zwolnienie czy tylko z ciaza

Polecane posty

Gość gość

Pisze w ktorym tyg jestem?

Gość gość
Nie pisze w którym tygodniu jesteś.

Gość gość
nie jest napisany wiek ciązy. Kod choroby jest tylko B jako że w ciązy/

Gość gość
Czyli zus moze wybrac osobe do kontroli bedaca w 1 miesiacu ciazy jak i 9miesiacu?

Gość gość
z tego co pamietam, to lekarz wpisuje na l4 jakis kod, ktory mowi o tym,ze jestes w ciazy i tyle. to takie info dla kadr, zeby naliczyli 100% pensji

Gość gość
Dokładnie tak , no może pierwszy miesiąc to przesada bo zazwyczaj o ciąży dowiaduje się albo lekarz potwierdza od 6 tygodnia ciąży. A co boisz się czegoś czy co ???

Gość gość
owszem jak najbardziej mogą tak zrobić. Mój lekarz mi opowiadał jak przyszła kontrola do dziewczyny przed samym porodem i jej nie zastali w domu bo trafiła na porodówkę.

kontrole sa rzadkie i nie ma znaczenia wiek ciazy, ale zus placi ci po 30 dniach zwolnienia, wczesniej placi pracodawca, chyba ze w ciazy jest inaczej?

Gość gość
tak po 30 dniach zwolnienia płaci już ZUS.

Gość gość
Ludzie przecież mogłaś być w aptece , u lekarza itp. To , że jesteś na l4 nie znaczy , że musisz leżeć plackiem. Jak będzie kontrola i Cię nie zastaną w domu to zostawią Ci powiadomienie , że masz się zgłosić do ZUS w celu wytłumaczenia się dlaczego w tym dniu Cię nie było w domku. Mówisz , że poszłaś do sklepu po wodę , albo do apteki albo coś innego. Nie dajemy się zwariować !!

Gość gość
NIE PRAWDA , ŻE PO 30 DNIACH PŁACI ZUS - jak jest około 25 pracowników w zakładzie pracy ( nie pamiętam ile dokładnie ) to cały czas płaci ZAKŁAD PRACY. A to on rozlicza się z ZUS -em

Gość gość
Czyli w 1 miesiacu gdy placi pracodawca sa nikle szanse na kontrole? Boje sie troche bo jestem na poczatku 8 miesiaca ciazy niby nic mi nie jest ale lekarz wystawil mi l4. Pracodawca to moj znajomy i bardzo nie jest szczesliwy poniewaz mielismy konczyc wazny projekt i zaproponowal mi zebym nadal przychodzila do pracay (bedzie placil dodatkowo) dopuki sie dobrze czuje. Nie ukrywam schlebia mi to a wiadomo kazdy grosz teraz wazny wiec sie zgodzilam ale teraz obawiam sie kontroli z zusu.

Gość gość
Nic się nie bój. Ja też jestem 8 miesiącu ( 31 tydz ) od 12 tyg przebywam na l4 i przecież nie siedzę w domu zamknięta.

Gość gość
ale ty jestes na zwolnieniu i nadal pracujesz?? oo kobieto uwazaj bo jak cie ktos podpier to masz przechalapane..

Gość gość
No i co z tego , będzie sobie dorabiała u znajomego. Nie mów tego nikomu niech to zostanie między Tobą a znajomym i tyle.

Gość gość
Mam zamiar nikomu nie mowic o l4 bede chodzic do pracy normalnie. Mysle ze tylko ten 1 miesiac.

Gość gość
jak na zwolnieniu nie masz kodu ze musisz lezec to ci zus nic nie zrobi jak cie w domu nie zastanie. najwyżej zostawią wezewanie i pojdziesz i powiesz ze byłas w aptece, sklepie na spacerze itp

Gość gość
jeśli nikt z pracy nie zrobi "uprzejmie donoszę" albo komputer cię nie wylosuje to pewnie problemu nie będzie.

Gość gość
No dokładnie ktoś mądrze napisał , byłaś w aptece w sklepie na spacerze. Luzzz

Gość gość
A jaka jest szansa ze skontroluja miejsce pracy?

Gość gość
Pewnie jakieś szanse są ale jak duże tego ci nikt nie powie.

Gość gość
Pracujesz u znajomego, z ktorym mialas konczyc wazny projekt, a lekarz tak po prostu sam od siebie wystawil ci L4, ktorego wlasciwie nie chcialas bo przeciez znajomy na tobie polegal z projektem. Teraz znajomy musi ci ekstra placic za prace, za ktora i tak ci juz placi... Jak ci nie wstyd!!! Na miejscu znajomego bym cie zwolnila po skonczeniu tego projektu no i po tych wszystkich obowiazkowych miesiacach placenia za to ze TY chcialas miec dziecko!

Gość zawsze po 32 dniach płaci zus
Bez względu na wielkość pracodawcy zawsze po 32 dniach płaci zus. kwestia tylko jak to się rozlicza-może płacić pośrednio lub bezpośrednio. pośrednio wtedy kiedy pracodawca wypłaca a potem pomniejsza o tą kwotę odpis miesięczny na zus. ja miałam 3 kontrole po 30tc. Dostałam od lekarza na 4tygodnie L4 leżące a na drugi dzień trafiłam do szpitala i byłam tam do końca. w ciągu 2tygodni byli u mnie w domu 3 razy,że nikogo nie zastali a ja się nie zgłosiłam wysłali do pracodawcy pismo o wstrzymaniu wypłaty zasiłku. do mnie przysłali podobne-LISTEM ZWYKŁYM!-a dodatkowo straszyli mnie prokuraturą! mąż akurat był na wyjeździe służbowym więc poczty nikt nie odebrał. pracodawca do mnie zadzwonił i nawet się pofatygował do szpitala i wziął ode mnie zaświadczenie jakie wystawił lekarz że w okresie wszystkich kontroli byłam w szpitalu. a mimo to żądali żebym stawiła się na komisję lekarską!!! jak mąż wrócił to pojechał do nich i zrobił raban, dopiero wtedy cofnęli decyzję o wstrzymaniu wypłaty,ale nie przeprosili :(

Gość gość
"NIE PRAWDA , ŻE PO 30 DNIACH PŁACI ZUS - jak jest około 25 pracowników w zakładzie pracy ( nie pamiętam ile dokładnie ) to cały czas płaci ZAKŁAD PRACY. A to on rozlicza się z ZUS -em" Przecież to oczywiste ale i tak z tego tak sam sens że zawsze po 30 dniach płaci ZUS za chorobowe a że czasem za pośrednictwem pracodawcy to chyba w sumie mniej ważne. Nie są to koszty pracodawcy już.