Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

prawo jazdy bez zameldowania

Polecane posty

Gość gość

Chce sie zapisac na kurs prawa jazdy jedak nie mam zadnego zameldowania . ani stalego ani na czas okreslony . Dzis bylam w starostwie gdyz od niedawna jest obowiazek otrzymania z tamtad numer kandydata z ktorym udaje sie do szkoly jazdy L. Poszlam z dowodem na ktorym widnieje moj stary adres zamieszkania z nadzieja ze Pani urzedniczka sie nie spostrzeze .. Jednak wklepala w komputer cos i mowi ze nie jestem juz tam zameldowana z zwiazku z czym mam sie zameldowac i dopiero sie udac do starostwa . jednak to nie jest takie proste z roznych przyczyn . Co mam teraz zrobic? Czy bez zameldowania nie mam co liczyc na prawo jazdy ?? Czy jest jakies wyjscie z tej sytuacji ? Z gory dzieki .

Gość gość
nie możesz nie mieć zameldowania w ogóle

Gość gość
Owszem można nie mieć żadnego adresu zameldowania. Sam obowiązek meldunku to zaszłość z czasów komuny i o ile dobrze pamiętam to zniknie bodajże od 2015r. Już teraz dla np. Urzędu Skarbowego liczy się adres zamieszkania a nie zameldowania.

Gość gość
bo to by oznaczało, że jesteś bezdomnym menelem

Gość gość
to że możesz podawać adres zamieszkania jako korespondencyjny nie oznacza, że możesz nie mieć meldunku W OGÓLE. Możesz mieszkać bez meldunku gdziekolwiek i nie masz obowiązku mieszkać tam gdzie jesteś zameldowana, ale jakikolwiek MUSISZ mieć

Gość gość
A to ciekawe bo ustawa o ewidencji ludności co do adresu zameldowania brzmi tak: "Art. 37. (56) 1. W dowodzie osobistym zamieszcza się następujące dane: 1) nazwisko, nazwisko rodowe i imię (imiona); 2) imiona rodziców; 3) datę i miejsce urodzenia; 4) adres miejsca zameldowania na pobyt stały, a w razie jego braku zameldowania na pobyt czasowy trwający ponad 3 miesiące na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej; w przypadku braku zameldowania na pobyt stały albo pobyt czasowy trwający ponad 3 miesiące danych o adresie nie zamieszcza się;" Więc jak widać można nie mieć żadnego adresu zamieszkania w dowodzie osobistym.

Gość gość
ale czy trzeba podac adres zamieszkania gdzie wynajmuje musze bo wlasciciel mnie nie chce zameldowac??

Gość diabolo1
podajesz adres kontaktowy tam gdzie mieszkasz obecnie ja mam w taki sposób zrobione prawo jazdy