Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akinom1

ssanie kciuka w nocy

Polecane posty

Gość akinom1

Chciałabym znać wasze zdanie czy jak niemowlę (3m) ssie kciuka w nocy (nie płacze, trochę stęka, ale oczka zamknięte, wygląda na to że śpi) to brać na karmienie? Tzn biorę ale wygląda na to że mała się budzi wtedy. Więc nie wiem.. Smoczka nie toleruje specjalnie,bardzo rzadko, woli kciuk.

Gość gość
ssanie kciuka jest dużo gorsze niż smoczek lepiej nauczyć smoka

Gość gość
Przepraszam, ale wiekszej bzdury nie slyszalam. Ssanie kciuka u dziecka w wieku 3 miesiecy, jest najbardziej fizjologicznym I jak najbardziej prawidlowym objawem. Dziecko mniej wiecej w wieku 8 tygodni odkrywa, ze ma raczki I na pewien czas paluszki, piastki jest ich najlepsza zabawka. Zdarza sie to rowniez przez sen. W nocy faktycznie, jesli maluszek ssie coraz g***towniej I glosniej, to moze oznaczac to, ze jest glodny. Moj potrafi tak nawet godzine mlaskac, zaobserwowalam, kiedy jest juz moment, ze zaraz zacznie sie budzic I wtedy go biore do przewijania I karmienia. Jesli jednak ssie spokojnie, to go nie ruszam. Nastepnym etapem bedzie wkladanie stop do buzi (oczywiscie nie przez sen). Jesli smoka nie chce, to nie dawaj. Najpierw bedziesz sie meczyc z uczeniem smoka, a potem z odzwyczajaniem. Smok jest sztucznym substytutem bliskosci.

Gość mamar
moj synek ssał zawsze prawą rączke (kciuka) no i teraz widać różnicę.. nie jestem pewna czy to się wyrówna kiedyś.. Oduczenie kciuka było straaaasznie trudne, ma teraz 5 lat i nadal potrafi zbłądzić palcem do buzi. Wg mnie dawaj smoka

Gość pisatki tak
Kciuka nie powinien i mniejszym zlem jest smoczek. Tez slyszalam ,ze trzeba obserwowac i jak ssanie piesci przeobradza sie w ssanie kcihka to trzeba interweniowac.

Gość gość
Co innego wkladanie raczek do buzi a co innego ssanie kciuka! Jeśli nie chcesz miec problemow pozniej to stan na uszach żeby kciuka wymienic na smoczek! Są dzieci które maja wyjatkowo silny odruch ssania i nie ma to nic wspolnego z glodem czy brakiem bliskosci :o poczytaj w necie jakie są problemy z oduczaniem ssania kciuka i do jakiego wieku dzieci potem maja problem! Zdarzaja się nastolatki które przez sen laduja kciuki do buzi!!! Smoczka ktoregos dnia zabierzesz i tyle! Kciuka nie utniesz!

Gość gość
Jak nie płacze to nie bierz na karmienie

Gość nie karm
Ja karmiłam 2razy i młody Miał 10kilo w 6mc

Gość gość
panikujecie... moja mała possała kciuka przez jakiś miesiąc czy dwa i jej przeszło.... po co dziecko przyzwyczajać do smoka od razu.... poczekaj trochę i zacznij z tym walczyć dopiero jak się sytuacja pogorszy...

Gość gość
Pytanie było o karmienie a nie o kciuka. Karmić na żądanie-nawet w nocy

Gość akinom1
Wygląda na to że młoda `zapomniała` że ma kciuka! bez większych starań ze strony rodziców chyba jej się odechciało.. ALBO: przyznam że utrudniona była pielęgnacja paznokci, bo podczas snu kciuk był w buźce a próby (najdelikatniejsze! ) wyciągnięcia kończyły się pobudką. Być może się podrapała/nie było to tak przyjemne i jak jej obciełam dwa dni temu paznokietki to i tak już nie wkłada.