Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

cesarka ratująca życie szybka cesarka

Polecane posty

Gość gość

witajcie już minęło ponad 6,5 mca i tak się zastanawiam, czy dziewczyny, które przeszły to samo, mają takie same odczucia miałam stan przedrzucawkowy i w 35tc ciąża została rozwiązana poprzez cc. I nie wiem co to są skurcze, jakiekolwiek bóle przed/podczas porodu i odchodzące wody. i mam takie wrażenie, że nie rodziłam tylko mi go wyjęli, a wy? PYTANIE DO DZIEWCZYN, KTÓRE TAKIE COŚ PRZESZŁY!!!

Gość gość
cc z powodu zanikającego tętna, też dziwnie mi się mówi - "urodziłam" ... raczej mi go wyjęli...

Gość gość
no ok, wyjęli, ale masz z tym jakiś problem?

Gość gość
Nie mam problemu zastanawiam sie czy ktos podziela moje odczucia :)

Gość gość
tak podzielam, zwłaszcza jak rozmawiam z mamami które rodziły sn

Gość gość
no to ja podzielam. raczej nie mówię "jak urodziłam to coś tam...", bardziej "po cesarce to...", albo "jak się urodziła to..." też nie czuję, że RODZIŁAM. więcej nawet - bardzo się cieszę, że zostało mi to oszczędzone ;)

Gość gość
Dla mnie cc to nie jest poród i też nie mogę powiedzieć że urodziłam moje drugie dziecko ,miałam operację z znieczuleniem ogólnym ,ale wiem co bóle porodowe i poród bo pierwsze rodziłam SN . Moja ciotka zawsze mówiła że kobieta co miała cc nie wie co to znaczy rodzić w bólach ,troszkę prawdy w tym jest ale są kobiety co znają ból porodowy bo męczą się parę godzin zanim zrobią im cc ,ale tak jak w moim przypadku ,gdzie nie było bóli , nic tylko uśpili mnie i wyjęli dziecko to faktycznie nie mogę powiedzieć że urodziłam ,ale mam to w d***e bo ratowali życie mojego dziecka.

Gość gość
"Moja ciotka zawsze mówiła że kobieta co miała cc nie wie co to znaczy rodzić w bólach" - ale to chyba dobrze, że nie wie...?

Gość gość
fajnie że macie takie odczucie,prawdziwe,bo ja rodziłam sn 2 razy i wiem jak to jest wyć z bólu czego wy nie wiecie.nie piszę złośliwie tylko zawsze mnie irytuje jak kobieta po cc mówi rodziłam....

Gość gość
Ciotka była stara i wredna miała 5 dzieci i wszystkie urodziła SN i była złośliwa względem swojej siostry która miała 3 dzieci z cc ,więc tak gadała ,gadała też że prawdziwy facet powinien mieć syna a dziadkiem prawdziwym się zostaje mając wnuka a nie wnuczkę ,i co zrobisz z taką starą ciotką ,umarła już dawno i nie pitoli głupot.

Gość gość
ja miałam 2x cc i mówię: RODZIŁAM. Przy porodzie sn meczysz się w trakacie a po cc po ... więc jaka różnica? rodzisz sn 12h czy więcej boli Cię tylko w tym momencie po 3 dniach spadasz do domu, po cc lezysz wszystko cie boli chodzic nie mozesz kilka tyg dochodzisz do siebie... porod jak porod, czy sn czy cc - RODZIŁAM I WIEM CO TO BÓL.

Gość exdebill_po_wakacjach
nie wiem, czemu Cię to irytuje - tak się mówi bezwiednie, przecież nie będę się zastanawiać nad jakimś wyszukanym słownictwem, żeby nie urazić kogoś, kto wył z bólu przy porodzie, a jak się zacznę zastanawiać i faktycznie powiem, że mi dziecko wyjęli to się jeszcze gorzej możesz poczuć przecież, bo miałam za dobrze;) a te co rodziły ze znieczuleniem i nie wyły to co? też nie rodziły i też Cię irytują?

Gość gość
A w szpitalu po cesarskim cięciu piszą wydobycie i godzinę,datę ,a po porodzie naturalnym poród siłami natury itd ,wiem bo sama te karty przepisywałam swego czasu .

Gość gość
Cc to operacja więc nie trzeba być w ciąży w ogóle żeby poczuć się jak wy po cc.a żeby doświadczyć bólu porodowego to trzeba.a po sn faktycznie po 3 dniach aż w podskokach pewnie do domu laska leci no taaa,bo przecież pewnie nie ma szwów i nie będzie siadała z bólem eee no nie :D

Gość gość
hehe ja akurat leciałam w podskokach do domu na 3 dzień od porodu ,

Gość gość
Ja miałam cc po wielogodzinnym porodzie gdy małej tętno już zanikało i był totalny brak postępu porodu a ja nie dość, że darłam sie jak głupia to na końcu już siły na nic nie miałam:( Bogu dziękuję za to, że w końcu zrobili mi cc i mówię albo, że miałam cesarkę albo, że rodziłam przez cc. Ludzie to tylko nazewnictwo, ja swoje wycierpiałam i wolała bym zapłacić za cc i mieć dziecko "wyciągane" jak to mówicie.

Gość gość
pierwsze dziecko rodziłam naturalnie ale spadało tętno i lekarz podjął decyzje o cc, przy drugim miałam cc na zimno - oboje urodziłam.

Gość gość
jesteś chyba psychiczna ,poród to wydalenie a cesarka to zabieg ,operacja ,więc najpierw przeczytaj sobie a potem piernicz głupoty ,bo jedno urodziłaś tylko ,drugie chirurgicznie ci wyjęli .Jeżeli kobieta na skurcze porodowe to już jest faza porodowa ale jak zakończy się cc to nie narodzenie się dziecka naturalnie a poród zakończony wydobyciem dziecka .Już po samym nazewnictwie można pojąć poród to jest SIŁAMI NATURY a cesarka to ZABIEG CHIRURGICZNY.

Gość gość
w szpitalu w którym rodziłam pytali się kobiet tak: rodziła pani, czy cięcie?

Gość gość
ale macie problemy

Gość gość
no ale po cc też macica musi się jakoś obkurczyć, skurcze są nie przed i w trakcie porodu ale po (przynajmniej przy cc planowanym) i to bardzo bolesne, do tego ból rany także wystepuje,nie bardzo rozumiem te wywody, momentami odnosze wrażenie że tu sie odbywa jakaś licytacja która się bardziej wycierpi jest bardziej matką,to bzdura każda rodziła chyba w sposób optymalny dla siebie i dziecka, tak przynajmniej powinno być. Mój ginekolog operuje zwrotami poród siłami natury i poród poprzez cesarskie cięcie; poród czyli wydostanie sie dziecka na świat z łona matki! Nie ma, że nie boli, każdy boli tylko inaczej! Co za różnica,byle wszyscy byli zdrowi i dzieci i ich mamy!

Gość gość
ciekawe dlaczego w książeczce mojego dziecka napisali nie wydobyty tylko urodzony, dlaczego mam akt urodzenia a nie akt wydobycia i dlaczego w moim wypisie napisali poród przez cesarskie cięcie. Dla mnie możecie się chandryczyć, kłócić, wymyślać sobie, wyzywać mam to gdzieś, poród czy siłami natury, czy cc to tylko minimalny ułamek życia dziecka. Dla mnie jest ważniejsze że karmię swoje dziecko piersią ponad 1,5 roku i jeszcze pokarmie, to na co mam wpływ staram się robić jak najlepiej.

Gość gość
poród czyli wydostanie sie dziecka na świat z łona matki! Poród naturalny to nie wydostanie a Wydalenie .

Gość gość
zawsze możesz mowić, że wydaliłaś dziecko, ja tam urodziłam:D

Gość gość
Nie wiem gdzie wam wpisuja w wypisie wydobycie/wyjecie.wydobywa to sie wegiel:-)ja mam w wypisie napisane:porod operacyjny. Cc planowane,na zyczenie.mnie tam nic nie bolalo.czulam jedynie dyskomfort po podaniu oksytocyny na obkurczenie macicy.ale oklad w specjalnym woreczku z lodem a drugi z piaskiem bardzo pomogl.srodkow przeciwbolowych oprocz kroplowek po samym cc nie bralam.nie czulam takiej potrzeby.

Gość gość
chyba ktoś upadł na głowę jak uważa że osoby, które miały cc nie powinny mówić, że urodziły dziecko.