Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Panna PP

problem z nazwiskiem Pomocy szukam rady

Polecane posty

Gość Panna PP

Witam, robie własnie liste gości jakich zaprosimy na nasz ślub i mam maly problem z odmianą nazwiaka. Musze wyłac nazwiska gosci z odpowiegnią odmiana np. Annę Kłopotak lub Pawła Nowaka Problem mam z nazwiskiem Gomułka. Poradźcie prosze czy napisać: 1. Annę Gomułkę czy Annę Gomółkę 2. Katarzynę i Adama Gomułka czy Katarzynę i Adama Gomółków jak to lepiej brzmi?

Gość gość
Annę Gomułkę Annę i Adama Gomułków

Gość gość
Kwestię czy przez u czu ó musisz wyjasnić indywidualnie, bo może być równie dobrze Gomółka. Z założenia pewnie będzie Gomułka, ale różnie może być. Co do odmiany, to normalne regularnie odmieniające się nazwisko, więc panią Gomułkę, pana Gomułkę, państwa (Kasię i Tadka) Gomułków. Będzie mi miło, jesli państwo Gomułkowie zaszczycą nas swoją obecnością

Gość gość
Ten problem mnie powalił, serio... jeśli mają nazwisko Gomułka, to oczywiste że odmieniasz Gomułkę, Gomułków itd, pierwszy raz widzę wymianę "ó" na "u" :D Jeśli nazwisko pisze się Gomółka, to wtedy masz Gomółkę, Gomółków...

Gość Panna PP
Ich nazwisko jest przez u ale mam tez jedna osobke przez o... Chdzi mi o czy odmieniac clnazwisko czy nie :)

Gość gość
Oczywiście że odmieniać, a z tego co podałaś w przykładach wynikało że nie wiesz przez jakie "u" napisać.