Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Panna PP

pytanie do ludzi z wyczulonym uchem na nietakt

Polecane posty

Gość Panna PP

Witam, robie własnie liste gości jakich zaprosimy na nasz ślub i mam maly problem z odmianą nazwiaka. Musze wyłać nazwiska gosci z odpowiegnią odmiana np. Annę Kłopotak lub Pawła Nowaka Problem mam z nazwiskiem Gomułka. Poradźcie prosze czy napisać: 1. Annę Gomułka czy Annę Gomółkę 2. Katarzynę i Adama Gomułka czy Katarzynę i Adama Gomółków jak to lepiej brzmi?

Gość gość
Annę Gomułka panstwa Gomułków

Gość gość
przede wszystkim nie walnij orta bo raz piszesz przez u otwarte raz przez ó a to największy nietakt będzie gdy zrobisz błąd ortograficzny w nazwisku.

Gość gość
najlepiej nie odmieniaj, napisz katarzyne adama gomó/ułka nie wiem przez jakie u. ja jak miałam problem z odmianą nazwisk na swój ślub to nie odmieniałam tak jest najbezpieczniej niż zrobić jakiś błąd

Gość studentkaprawa
Rażącym błędem jest pozostawienie nazwiska nieodmienionego. Świadczy to o braku wykształcenia zapraszającego, o braku jego elementarnej wiedzy o języku ojczystym! Polecam http://www.ewakolodziejek.pl/polszczyznawpraktyce.htm . Za pomocą ww. linku można przenieść się na stronę pani profesor Kołodziejek, gdzie można nieodpłatnie zapoznać się z fragmentem jej książki dotyczącym odmiany nazwisk. Ten fragment został napisany niezwykle prostym językiem, czyta się go przyjemnie, a powinien wyjaśnić wszelkie wątpliwości i pozwolić na uniknięcie nietaktu :)

Gość gość
Annę Gomułkę Państwa Gomułków Czasami może brzmieć dziwnie, ale zasadą jest, że odmieniamy.

Gość JLoo
Zastanawia mnie skąd to przekonanie, że lepiej zostawić nieodmienione nazwisko. Nazwiska w języku polskim odmieniamy! Wyżej koleżanka zastosowała poprawną odmianę. I jeszcze raz powtarzam to nieodmienienie nazwiska jest nietaktem!

Gość gość
" nie odmieniałam tak jest najbezpieczniej niż zrobić jakiś błąd" Nie. To jest właśnie największym błędem, błędem przeciwko podstawom gramatyki język polskiego.

Gość gość
nazwiska w języku polskim można odmieniać ale to nie znaczy że każdy musi odmieniać,wiele razy dostałam zaproszenie bez odmiany mojego nazwiska.Moje nazwiosko brzmi Ścibak i często niektórzy wymieniaja n arodzina Ścibakowskich

Gość gość
Zapraszamy Sz. Państwa Annę i Łukasza Ścibaków Zapraszamy Sz. Pana Łukasza Ścibaka Zapraszamy Sz. Panią Annę Ścibak To, że ktoś stosuje niepoprawną odmianę nie oznacza, że powinno się jej zaniechać. Świadczy to tylko o ignorancji i lenistwie. Ok nie każdy posiadł umiejętność poprawnego posługiwania się językiem. Bywa. Ale są narzędzia, które mogą pomóc w bezbłędnej odmianie. Np. http://www.odmiana-nazwisk.waw.pl/ i już żadnego babola nikt nie strzeli.

Gość gość
Nazwiska w języku polskim należy OBOWIĄZKOWO odmieniać (z nielicznymi wyjątkami), a jeśli ktoś tego nie robi to posługuje. I nie pojmuję, jak ktokolwiek może pomylić dwa tak kompletnie różne nazwiska jak Ścibak i Ścibakowski... To tak, jakby pomylić cukier z cukierniczką :D

Gość gość
* to posługuje się językiem polskawym a nie polskim - miało być