Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Imie Alexander

Polecane posty

Gość gość

Obydwoje jestesmy Polakami mieszkamy w Polsce. Chcemy nazwac syna Alexander. Czy myslicie ze bedzie problem z rejestracja imienia???

Gość gość
Ładnie to wygląda, ale jest to rozwiązanie pretensjonalne. Dlaczego nie Aleksander, poprostu?? Notabene ładne imię, ja mam córkę Aleksandrę:)

Gość gość
No to nadaj imię Alex

Gość gość
Ja mam syna o imieniu Aleksander i tak wszyscy mówimy do niego Aleks, nikt Olek nie mówi bo od razu zaznaczyłam, że tak mi się nie podoba. Nawet jak dasz Alexander to i tak będzie Olkiem i starych ciotek.

Gość gość
Albo rzadko spotykane Aleksy.

Gość biblioteka aleksandryjska
nie wiem czy ci zarejestruja przez x :classic_cool:

Gość gość
Bardziej ludzie uznaja to za twoj glupi kaprys I pogon za nowoczesnoscia niz za imie skracane aleks czy alex. W polsce funkcjonuje niestety ola I olek jakbys tego imienia nie napisala

Gość gość
Czytając zdrobnienia od imienia Aleksandra spotkałam się nawet ze zdrobnieniem Leksi..., więc wszystkie chwyty dozwolone:)

Gość gość
moj kuzyn ma Alex :)ladne

Gość jeszcze jedną mama Olka
Myślę, że nie musisz się skupiać na wersji przez x. Osobiście w nowych środowiskach (typu zajęcia dla maluchów, potem przedszkole, imprezy kulturalne) zazwyczaj pytano mnie o preferowaną formę tego imienia. A rodzinę to sami łatwo ustawicie.Dziecku będzie w polskim życiu trudniej z tym x-em. Na marginesie my właśnie dla Olka wybraliśmy Aleksandra (kwestia gustu B-) ). osobiście chciałam żeby to był Oleg ale zniecheciły mnie kwestie z odmianą tego imienia w Polsce.

Gość gość
A dlaczego mieliby nie zarejestrować, ludzie tak cudaczne imiona nadają, że to nie będzie stanowić wyzwania ;)

Gość gość
Jak będą ludzie na niego mówić to już tylko kwestia tego, jak ich przyzwyczaicie. Pracuję w szkole i znam kilku Aleksandrów. Jeden z nich jest Alkiem, na 2 lub 3 mówią Olek, a jeden to Alex.

Gość gość
Bardzo podoba mi sie Aleksy ...

Gość 0909909090
nie wiem czy wiesz, ale od jakiegos czasu jest ustawa,ze mozesz nadawac dziecku imiona jakie tylko chcesz, moga nawet nie funkcjonować z polskim kalendarzu, moja znajoma z tego tytulu skorzystala i nazwali dziecko Xawery Faraon - powaznie:)

Gość gość
W polskim alfabecie nie ma litery X, tak więc nie zarejstrują ci w takiej formie. Czytałam gdzieś na necie o tym.

Gość 0909909090
przykro mi,ze masz złe info:) znajoma ma tak zapisane imię dziecka w urzędzie wiec to pewne na 100%

Gość gość
w jednym urzędzie zarejestrują w drugim nie. zalezy jaki babsztyl bedzie siedzial

Gość gość
rodze na dniach i wlasnie chcemy syna nazwać Aleksander :)

Gość gość
Aleksy jak np. Aleksy Dawidowski, postać przedstawiona w książce "Kamienie na szaniec"