Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jakiś Człowiek

Ogórki kiszone

Polecane posty

Gość Jakiś Człowiek

Mam pytanie, czy ogórki kiszone robi się zupełnie bez octu? Jest szansa żeby się ukisiły jeżeli w swojej mądrości dodałem do zalewy pół szklanki octu (na 4 litry wody)? Wydawało mi się że moja mama tak robiła, a teraz zacząłem się martwić, że skopałem. Może to powylewać i wlać zwykłej wody z solą? Tylko bez durnych wpisów proszę. Z góry dzięki.

Gość Jakiś Człowiek
Spadaj deklu, pisałem że kretynów sobie nie życzę. Napisze ktoś coś mądrego?

Gość zielony ogórek
a co ,chcesz przypodobac się kochance? gdybyś żył z żoną,to na pewno nie miałbyś problemu

Gość gość
I Ogóra i ogórki kisi się bez octu

Gość gość
Zapytaj mamy:)

Gość gość
tylko woda z solą

Gość gość
umyte ogórki zalewa się wodą z solą TYLKO I WYŁĄCZNIE. na sam spód glinianego najlepiej naczynia kładziesz kilka liści kopru,potem warstwa ogórków,na to chrzan,czosnek i kilka gałązek kopru. i robisz taką przekładankę---ogórki,liscie,czosnek,chrzan i znowu ogórki itd... na koniec zalewasz letnią dobrze(mocno)osolona wodą i przykrywasz talerzem z kamieniem,żeby wszystkie były zanurzone i nie wystawał żaden:P czekasz ze 3-4 dni i masz super ogóry. Pozdrawiam👄

Gość gość
To są małosolne a nie kiszone

Gość gość
po 3-4 dniach będą małosolne,a jak poleżą dłużej to będą kiszone---czyż nie?

Gość gość
ogórki kiszone ogólnie,bez proporcji - słój+ koper+czosnek+lisc lub korzeń chrzanu+ogórki,twarde i świerze-zalewamy wrzącą wodą z solą,zakręcamy słój,czekamy do listopada i jemy,smacznego

Gość gość
do gościa wyżej-no i chyba ogórki? czy nie?

Gość gość
przy tych upałach dużo szybciej się kiszą,żebyś nie przegapił

Gość gość
te z octem to sa konserwowe,trwalsze ale mniej zdrowe niz kiszone

Gość gość
za dużo tego octu - ja dodaję dwie łyżki octu na litr wody i dwie łyżki soli zalałeś już te ogórki ? to trudno - będziesz miał anegdotę rodzinną - jeśli nie to nie zalewaj

Gość gość
aaa zalałeś :) nie doczytałam to może faktycznie wylej szkoda ogórków zrób zalewę litr wody 2 łyżki soli kamiennej już bez octu :) pozdrawiam

Gość anuca
ja na litr wody ( surowej kranówy) daję 2 łyżki soli mieszam i wlewam do słoików z ogórkami( plus gałązka kopru,patyczek chrzanu, 2 ząbki czosnku, może być liść z czarnej porzeczki lub wiśni, ale nie koniecznie) tak zalane ogóreczki stoją sobie w domku aż trochę ukisną i wynoszę do piwniczki z tym octem to słyszałam że dodają, na 4 litry pół szklanki octu to nawet czuć nie będzie

Gość gość
Już zjadłem te cholerne ogórki,pa

Gość gość
może faktycznie nie będzie czuć mam inny pomysł - autorze sprawdź zalewę - jeśli tak jak pisze koleżanka ocet nie jest zbyt intensywnie wyczuwalny to zostaw jak jest mam przepuszczenie, że autor już przebolał temat i pijąc chłodne piwko delektuje się wolnym wieczorem :)

Gość gość
haha :) dobre ;) pa

Gość gość
Polecam rosyjska metode kiszenia ogorkow. Wychodza o wiele lepsze niz te tradycyjne przygotowane z woda, szybciej "sie robia" i nie trzeba sie tak z nimi babrac. 1kg umytych ogorkow wrzucamy do woreczka, dodajemy lyzke soli, kpper, czosnek i gorczyce lub pociety w plastry chrzan. Woreczek zawiazujemy po opduszczeniu powietrza, mietosimy wszystko zeby sie dobrze przemieszalo i wkladamy do lodowki na kilka godzin. Jak ogorki puszcza sok, wyjmujemy z lodowki i zostawiamy w cieplym miejscu (moze byc na parapecie czy w ogrodku na sloncu0. Malosolne beda gotowe w ciagu kiljuy godzin. Kiszone, w zaleznosci od temperatury. W kazdym razie, ogorki sa o niebo lepsze niz te z wody, bo kisza sie w swoim wlasnym sosie i nabieraja wody.

Gość gość
...i nie nabieraja wody mialo byc.

Gość gość
ja kupuje ogorki kiszone tu www.slonecznepole.com.pl naprawde sa przepysznie sporządzone i tanie :)

Gość gość
Ja też kupuję ogórki kiszone z tej firmy :)