Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

umowa zlecenie a zwolnienie lekarskie

Polecane posty

Gość nieznajomoscprawaszkodzi
Matko z corka, czy ktos tu w ogole wie co to jest umowa zlecenie. Na um zlec dostajesz kase za godziny ktore przepracowales, jak Cie nie ma to Ci nie placa, zycie. A jesli w umowie masz austalolny grafik pracujesz wvwyznaczonym przez pracodawce miejscu itp no to sorry ale twoja smiecuowka ma znamiona umowy o prace. Idziesz z tym do pipu i poskladane :) tak wiec na zlecenie bez problemu chociazbys od lekarza paragon przyniosla to pracodawca musi Ci go uznac

Gość gość
Mam pytanie? Podjąłam umowe zlecenie od 5.01 w kwocie 13 zł za godz. brutto, niestety od dnia 15.02 zachorowałam czy moje L4 będzie w ogóle respektowane przez pracodawcę. Nadmienię że poddałam się dobrowolnemu ubezpieczeniu zdrowotnemu w owym zakładzie. Poprzednio pracowałem na umowę o pracę w innym zakładzie pracy. nie miałam przerwy miedzy zatrudnieniu w obu zakladach pracy. Proszę o odpowiedź czy moje L4 będzie chonowowane i jeżeli tak to na jakiego rodzaju wynagrodzenie (kwotę ubezpieczenia zdrowotnego) z tego tytułu mogę liczyc. Proszę o pomoc sprawa dosyc pilna.

Gość gość
Nie ma czegoś takiego, jak dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne w jakimś zakładzie. Po drugie ubezpieczenie zdrowotne, nie ma nic wspólnego z ubezpieczeniem chorobowym. Dobrowolne (dla zleceniobiorcy) ubezpieczenie chorobowe, jest częścią ubezpieczeń społecznych i o ile pamiętam, nie może być opłacane bez pozostałych. Jeżeli opłacasz dobrowolne ubezpieczenie chorobowe, to ważne jest, czy opłacałaś je także w poprzednim zakładzie. Dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ma bowiem karencję (chyb 3 m-ce), przed pierwszą wypłatą. Przy normalnej umowie-zlecenia, pracodawcy nie interesuje twoje zwolnienie lekarskie. Zgodnie z zasadami zlecenia, może nawet wymagać, byś na czas nieobecności przysłała zastępstwo.

Gość gość
Poprzednio zatrudniona była na umowę o pracę (chorobowe obowiązkowe). Z tytułu umowy zlecenie ubezpieczona dobrowolnie składką chorobową. Ciągłość ubezp. chorobowego zachowana - po pierwszej umowie o pracę rozpoczęła umowę zlecenie. Nie wiemy jak długo pracowała na umowę o pracę. Wg mnie należy przedstawić zleceniodawcy zaświadczenie L4. Jeżeli ciągły okres ubezpieczenia chorobowego wynosi przynajmniej 90 dni (praca +zlecenie), otrzyma zasiłek chorobowy z ZUS. Pani otrzyma 80% wynagrodzenia średniego z ostatnich 12 miesięcy, ZUS sprawdzi od jakiej podstawy były odprowadzane składki chorobowe i przeliczy wysokość chorobowego.