Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamciamamcia

co najlepiej zaczac wprowadzac do diety 4miesiecznego bobasa

Polecane posty

Gość mamciamamcia

witam moje dzieciatko konczy za kilka dni 4 miesiace co wprowadzalyscie jako pierwsze do diety takiego maluszka?? w jakich ilosciach prosze o pomoc i przepisy:) pozdrawiam wszystkie szczesliwe Mamusie:)

Gość gość
Kaszki jako pierwsze. Doslownie dwie lyzeczki na poczatek

Gość mamciamamcia
modyfikowanym

ja jako pierwsze podalam kaszke kukurydziana, chwile pozniej ryzowa, marchewke, jabluszko, marchewka-ziemniak a pozniej kombinowalam z obiadkami, zupkami i deserkami po 4msc. oczywiscie kazda z rze3czy podawalam po 3-4 dni po 2-3 lyzeczki i kazdego dnia troszke wiecej i obserwowalam czy nie ma biegunki lub zatwardzenia czy wysypki :)

Gość mamciamamcia
ale kombinowalyscie cos z kaszkami Bobovita Minima?? bo lekarka wspomniala ze najlepoeij zaczac od takich... i lyzeczke do mleka modyf. czy to ma sens??

Gość gość
Ja w tym wieku dziecka podawałam wyłącznie kaszę jaglaną (płaska łyżka do butelki mleka), odrobinę gotowanego na parze jabłka, marchwii, ziemniaka i dynii. Jak córka skończyła pięć miesięcy to włączyłam inne owoce (gruszka, maliny, jagody) i kolejne warzywa (pasternak, gotowany pomidor, pietruszka). Mięso do diety włączyłam jak mała skończyła sześć miesięcy , wtedy dostała kolejno mięso z indyka, kury, cielęcinę. Nie śpieszyłam się z rozszerzaniem bo założyłam że będą to wszystko maleńkie ilości raz dziennie a dopiero od skończonego szóstego miesiąca robiłam z przetestowanych składników prawdziwy obiadek raz dziennie oraz deser raz dziennie.

Gość gość
Ja nie kombinowałam z kaszkami , podawałam jak pisałam kaszę jaglaną (trzeba ugotować, zmiksować) a potem po kolei kasza kukurydziana, gryczana niepalona. Kaszki kupnej nigdy córka nie miała w ustach więc nie powiem nic złego ani nic dobrego na ten temat jednak nie kupowałam jej celowo.

ja uzywam mleka jak i kaszek i sloiczkow z Nestle... wiec sie nie wypowiem... czasem mala jadl kaszki bobovity ale juz po 6msc jakos

Gość mamciamamcia
z tego co wiem to musze zzaczac dawac kaszki ze wzgledu na karmienie mlekiem modyfikowanym;) ale ze jaglana gotowac i miksowac hihi ble;p kurcze pierwsze slysze;) wolalabym cos smaczniejszego ale oczywiscie zdrowego dawac:D

Gość gość
Ja wprowadzilam tylko kaszki. Pierwszy obiadek jak mala miala 5,5 m-ca. Po co sie tak spieszyc?