Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Spirytus vs octanisept

Polecane posty

Gość gość

Przy pierwszym dziecku używalam do higieny kikuta octaniseptu ale nie dłuuugo goiło. Nie wiem czy to za sprawą grubego kikuta (pediatra nawet sie dziwiła że az taki wielki) czy przez sam srodek. W końcu po 3 tyg znajoma namówiła mnie na spiryt rozcieńczony z wodą - odpadł po niecałych 3dniach używania. ... Jak to było z waszymi dziećmi? Zastanawiam sie czy jest sens kupowac spirytus, bo widziałam dostepny w butelkach 250ml do rozcienczenia a w koncu troszke tego trzeba, reszta sie zmarnuje. Sprzedaja to w jeszcze mniejszych pojemnościach? Jakie tego proporcje mają być? Octanisept mam dalej bo nieraz uzywam do odkażania, wiec nie wiem.

Gość gość
ja samrowalam takim czyms fioletowym. niepamietam jak to sie nazywalo.

Gość gość
To fioletowe - nadmanganian potasu/ gencjana

Gość gość
kiedys używało sie spirytus 70% teraz cześciej octanicept. Pewnie dlatego że użycie jets wygodniejsze niz spirytusu. Ale ja sadze, że to co starsze to lepsze

Gość ElenaElena
Nic. Nie używaj niczego. Kikut odpadnie tak prędko, że sama się zdziwisz. Wiem, co piszę. :)

Gość qlaki
Ja smarowalam octaniseptem

Gość gość
Ja też niczego nie używałam. Odpadł po spirytusie nie dlatego, że go zastosowałaś tylko dlatego, że kiedyś w końcu odpaść musiał.

Gość gość
ja też octaniseptem, kikut odpadł już w 9 dobie. Miałam też tragicznie poranione brodawki od karmienia i nic, nic, nic!!! nie pomagało. Z desperacji psiknęłam kilka razy i o dziwo w 3 dni się wygoiły.

Gość gość
octanisept jest bardzo dobry na różnego rodzaju rany, zadrapania itp itd bardzo szybko wszystko sie po tym goi.

Gość gość
Czyli wynika że u nas tak dlugo to trwało przez tą grubość kikuta a nie octanisept...hmm...moze jednak przy nim zostane