Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małajadzia

kto jest z krakowa

Polecane posty

Gość małajadzia

czy ktoś jest z krakowa lub był tam, jaki jest kraków chcę tam przenieść sie na stałe mam pewne wyobrażenie, nie wiem czy jest trafne. Mimo to chciałabym jeszcze posłuchać co inni mówią na temat pracy w krakowie, uczelni..Czy to naprawdę takie miejsce z duszą?

Gość gość
Jak dal mnie Kraków jest dobry na weekend/max tydzień. Mieszkałem 2 lata, klimat owszem jest, imprezy dobre, ale ludzie dośc dziwni, powietrze fatalne, szczególnie zima/lato oddychasz spalinami. Nie mógłbym tam żyć na stałe, juz wolę tą Warszawę

Gość małajadzia
Wawa jest taka duża, zatłoczona, zakorkowana, troche przerażająca, chociaż podobno w porównaniu z NY wygląda na opustoszałą. Wolę takie miejsca w których ludzie poznają się na ulicy, lubie jak jest bardziej swojsko:), Nierozumiem co to znaczy ludzie dośc dziwni, pod jakim względem myslałam że własnie w warszafce pod tym wzgledem jest gorzej...

Gość gość
Hm, jak lubisz studenckie życie i imprezy to owszem, poczujesz klimat. Jeśli będziesz wracała nad ranem to nawalona i nie zauważysz brudu na ulicach, a kamienicy nie będzie ci odrapana klatka przeszkadzała... Z minusów- poza centrum czujesz się jak... no, poza centrum, jednak kawałek wszędzie trzeba dojechać. Własny samochód? Korki, korki i coraz większe płatne strefy parkingowe, a miejsc w centrum i tak brak. Komunikacja miejska- coraz droższa, bardzo zatłoczona i ciulowe połączenia. Praca- dla studentów zawsze się coś znajdzie, a że tych studentów jest masa i przeważnie chcą dorobić cokolwiek do kasy od rodziców, to biorą wszystko i za każde pieniądze. Brud, brud i jeszcze raz brud, masa psich kup (tu znowu o centrum piszę), mało zieleni, szkło, pety, a Stare Miasto i Kazimierz o świcie w weekendy wyglądają jak krajobraz po bitwie. Mieszkania drogie, jeśli chodzi o wynajem, w centrum normalna cena to 500 zł za miejsce w pokoju, kawalerka za 1500 zł to dobra cena. Poza centrum też kawalerka poniżej 1000 to cud. Zresztą, popatrz na gumtree. Powietrze najgorsze w Polsce! Momentami to po prostu czuć. Duży ruch na ulicach, pieszy na marginesie, gdzieś tam za samochodami i rowerami (ci ostatni i na chodnikach). Średnio ładne, jednak- zaniedbane kamienice, potworki w stylu hotelu forum, zieleni i parków tyle co kot napłakał. Plusy: - dużo bibliotek, szkół, uczelni - mimo wszystko niezła opieka medyczna, a przynajmniej duży wybór - zawsze coś się dzieje i możesz sobie na czas wolny znaleźć koncert, spektakl, wieczorek poetycki czy co tam lubisz, często imprezy plenerowe, festiwale itd. Czy miejsce z duszą? Dla mnie z duszą jest mała wiocha nad morzem, na mazurach, albo chorwackie miasteczko, alpejska wioska a nie Kraków. I to pisze Krakowianka z urodzenia. Czekam na wyprowadzkę, zwłaszcza ze względu na małe dziecko.

Gość małajadzia
dzięki najceniejsze są właśnie wpisy osób które od urodzenia mieszkają w krakowie i znaja go jak własna kieszeń, a gdzie się chcesz wyprowadzić bo ja jestem z Lublina i zdecydowanie odradzam

Gość znowu_10_osob_ukradlo_spacje
nie przepadam za krakowem bo jest za drogi jak na swój standard i strasnzie konserwatywny ale w porownaniu do warszawy to nawet nie ma sie nad czym zastanawiac. tu wychodzisz o tej porze co teraz i robisz co chcesz ludzi pelno w warszawie nawet mcdonalda na al. krakowskiej zamykaja o polnocy, nowy swiat pusty chyba ze jest jakies wydarzenie to sie tam ludzie pojawiaja. warszawa to syf i pustka, wszystko rozproszone i najwieksze korki w polsce. w polsce wszedzie jest beznadziejnie ale krakow to jedyne miasto no moze poza nadmorskimi kurortami w sezonie w ktorym cos sie dzieje niezaleznie od pory. ta komunikacja miejska na ktora narzeka poprzedniczka i tak jest jedna z lepszych w polsce. brak metra ale to male miasto po co tu metro.z rynku do huty mozna pieszo dojsc w 40 minut to tyle ile w warszawie jedzie metro od pierwszej do ostatniej stacji. swoja droga co to za metro skoro jego mapa zmiesci sie na dlugopisie. moze jeszcz egdansk jest ok ale za bardzo go nie znam, wroclaw ujdzie ale nocami tez jest dosc pusto no i wicgle cos zalewa i komarow pewnie pelno bo gdzie by sie nie ruszyc to jakas woda :D opieka medyczna tez sie nie zgodze z poprzedniczka wg wszelkich rankingow jest mega gowniania. kiedys mieszkalem w woj. slaskim i tam jest dwa razy lepszy standard pod tym wzgledem o wystroju nie wspomne kto byl choc raz w szpitalu na skarbowej albo na wroclawskiej to wie ze przypomina bardziej szpitale w afryce niz cywilizowanym kraju.nie wiem jak mozna napisac ze tu jest dobra opieka medyczna chyba w porownaniu do okolicznych wiosek i to tez nie bylbym taki przekonany. syf kila i mogila. jedynie z tych ktore widzialem to szpital jp2 wyglada normalnie ale za to czlwoiek sie nie zdarzy przewrocic z boku na bok a juz jakis klecha nawiedza i chce nowego wiernego pozyskac :D to wlasnie ten chory konserwatyzm pelno tu dewotek ktorym sie nudzi wszystkim sie interesuja modla nawet w autobusach :D jak autobus przejezdza obok kapliczki to polowa pasazerow sie zegna, nie mam nic przeciw temu ale smieszne to jest jak na jakiejs wsi na podlasiu.

To cudowne miasto.Amsterdam,Paryz sie nie umywaja,bo....ma klimat.Po polnocy wszyscy mowia po angielksu.Ma przestrzen do odychania,blisko na narty.UJ ma dobra biblioteke,nie umiem opisac,musisz tam byc.Najlepsze mieszkania do wynajecia to Krowodrza i Podgorze.najlepszy dojazd.

Krakowa nie oklamiesz,musisz tam byc.Zakochasz sie jak w najlepszym kochanku. To miasto kultury,realizmy,rozrywki.To miasto Tatr,bialego pylu,milosci i super muzyki live.

no jakich tatr nie przesadzaj w tatry to sie tam jedzie czesto gesto 6h to tyle ile do gdanska :D

Jak by ci Ferdek powiedzial.W do.pie bylas go.wno widzialas. Bo ja z tych Veni, vidi, vici tak od urodzenia.Czy mi sie podoba czy nie,to na te cholerne gory musze patrzec.I te francowate sareki w ogrodzie ktore jedza jablka i te fracowate lisy wyzerajace z miski psa.Kwa jaki ten krak jest paskudny,jak ja go nienawidze.A Tatry to chyba zakopie zeby nie zabieraly swiatla dzienego w zimie :P

Gość gość
We Wrocławiu w nocy jest pusto? chyba tylko na ulicach, bo ludzie się bawią w klubach. Komarów nie ma, bo jest odkomarzany systematycznie.

Gość gość
kochanka, w której dzielnicy mieszkasz?

tak pusto skoro na ulicach pusto to ogolnie pusto moze wszyscy weszli do tych kilku klubow nie kwestionuje tego to nie zmienia ze pusto. w kazdym miescie jest jakis klub w ktorym sa ludzie nie o to chodzi. nie wiem czy jest czy nie mnie uzarl komar kilka razy tydzien temu w weekend wiec malo skuteczne to odkomarzanie :D a i to jedyne miasto jakie widzialem gdzie jeden z ogrodkow w rynku wynajeli pijalni wodki :D i syf sie przez to robi bo wiadomo ze jak wodka jest po 4 czy 5 zl to kto sie tam zbiera. wydzieraja sie goscie tego ogrodka ze uszy bola.

chociaz z drugiej strony w krakowie w sukiennicach tez byl przez chwile carrefour :D

Gość gość
Jedyne miasto? Rozumiem, ze byłeś we wszystkich. Co to "pijalni wodki"?

napisalem jedyne w jakim widzialem wiec nie bylem we wszystkich ale tylko tam widzialem takie cos a w sumie to bylem w wiekszosci duzych polskich miast poza lublinem to moze i w kazdym duzym :D ale jestem gamon wiec moglem nie zauwazyc. co to jest czr tesciowej ?

pijalnia wodki to taki supermarket z wodka gdzie kupujesz banie za 3,4,5zl wiec caly element tam sciaga i przed wejsciem jest kolejka na 200 metrow. te pierwsze byly fajne i schludne i stylizowane na prl ale teraz wiekszosc z napisem pijalnia wodki i piwa to speluny gorsze od calodobowego monopolowego.

to sa te fajniejsze ta we wroclawskim rynku znacznie odbiega wygladem i klimatem od tego http://www.google.pl/search?q=pijalnia+w%C3%B3dki+i+piwa&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=yJYJUvXQFYO2PbDCgKAN&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=641

Gość gość
Nie wiem co to bania, ale duza musi byc jeśli takie kolejki.

pojdziesz to ci wyjasnia co to bania :D i duza i przede wszystkim tania. kilkkakrotnie tansza niz w innych knajpach w takich lokalizacjach stad kolejki. idzie delikwent walnie z 7 i wychodzi na czworaka :D

Gość gość
Coś trudno mi uwierzyć. że pół litra wódki kosztuje 3 zeta. Ktoś tu chyba nieżle zmyśla.

Gość gość
a 7 bań i na czworaka? No to też to nie kieliszek. Głupoty jakies z ta banią.

Gość bania to duzy kieliszek
0.04-0.05l

Gość gość
zmysla zmysla, tylko czasem traci kontrolę nad fantazjowaniem. Taka choroba.

Gość strychalski123
Ja jestem z Krakowa prowadzę firmę www.strychalski.com.pl i jak pije to nie prowadzę następnego dnia wcale.