Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magdziak812

Druga ciąża zaraz po pierwszym porodzie

Polecane posty

Gość magdziak812

Witajcie. Miesiąc temu urodziła się moja córeczka. Z mężem zastanawiamy się nad 2-gim dzieckiem. Zawsze chciałam mieć dwójkę do tego z małym odstępie czasu. Nie wiem czy to dobry pomyśl po połogu starać się o następnego malucha? Mi latka lecą, wiem że za rok lub dwa nie będzie nam się chciało znowu przezywać tego samego. Fajnie by było gdyby rodzeństwo było w podobnym wieku, ale boje się czy sobie poradzę i czy mój organizm wytrzyma taki maraton. Wiem, że w przyszłości dzieci miały by lepszą więź niż rodzeństwo np. z 5 letnią różnicą wieku, ale nie chcę też zaniedbywać któregoś z maluchów. Może ktoś ma doświadczenie z taką sytuacją?

Gość gość
a nie wytrzymasz tych pare miesiecy po porodzie? np 4-5? najlepiej zapytaj swojego ginekologa.

Gość gość
i nie rozumiem waszego myslenia. Daj sie zregenerowac organizmowi kobieto

Gość gość
Latka lecą tzn ile teraz masz? 35? 37? 40?

Gość gość
Moja mama zaszła w ciążę trzy miesiące po moim urodzeniu, brat jest równo rok odemnie młodszy:-) Nawet jak się zdecydujesz to nie jest powiedziane, ze zaraz z ciążę zajdzuesz. Ja staram się 4 cykl i żałuję, że tak późno zaczęliśmy bo starszy właśnie skończył 3,5 roku:-( a planowalam 4 lata różnicy, boję się żeby do 5 nie doszło:-(

Gość gość
tez tego nie rozumiem, dziecko dopiero co sie urodzilo, nie zaczęłas jeszcze na dobre macierzynstwa a juz myslisz o drugim dziecku. Zastanow sie jak bedziesz zajmowac sie maluchem bedac w ciazy, dziecko bedzie coraz ciezsze, bardziej wymagajace, a ciaze tez bywaja różne, mozesz źle sie czuć, wyladowac w szpitalu itd. A juz druga sprawa, ze musialabys sie rozdwoic, żeby poswiecic tyle uwagi dwojce malenkich dzieci ile bys poswiecila majac jedno. Masakra jak dla mnie.

Gość gość
no ok,ale jak zajdziesz tak szybko po urodzeniu pierwszego dziecka to skad wiesz ze nie bedzie np problemow z szyjka macicy? ze nie bedziesz musiala lezec cala ciaze/od polowy ciazy itp. i co wtedy? 2 latka miedzy dziecmi to zadna tragedia

Gość gość
Najlepiej dać odpocząć organizmowi ok. roku. Tyle potrzebuje by odbudować zapasy mineralne, inaczej twoje zęby mogą tego nie przetrzymać. A mała przerwa miądzy rodzeństwem, nie jest gwarancją dobrych stosunków i bliskości.

Gość gość
A juz druga sprawa, ze musialabys sie rozdwoic, żeby poswiecic tyle uwagi dwojce malenkich dzieci ile bys poswiecila majac jedno. Masakra jak dla mnie. xxx To akurat nie uważam żeby był problem - kiedyś większośc kobiet rodziła dzieci w odstępach 2-3 letnich i to była norma. Teraz przy modzie na jedynaki po jakims czasie, zazwyczaj gdy jedno juz idzie do szkoły, rodzice myśla "a może drugie?" (o ile wcześniej nie wpadną). To jest do zrobienia, raczej regeneracja organizmu ma tu znaczenie. dlatego ponawiam pytanie o wiek - bo jak młoda, to szybko się zregeneruje ale jak pisze że latka leca, to bym jednak odczekała minimum rok przed zachodzeniem.

Gość mamadwóchdziewczynek
Jeżeli tak się zdarzy, że druga ciąża pojawi się zaraz po porodzie to na pewno trzeba się z tym zmierzyć a może i jakieś dobre strony znaleźć, ale ja jestem przeciwna planowaniu dzieci w tak krótkich odstępach czasowych. Uważam, że każdemu dziecku z osobna trzeba dać jak najwięcej miłości, troski, spokoju, zrozumienia, ciepła... nie wyobrażam sobie chodzić w ciąży i opiekować się swobodnie niemowlakiem, noszenia na rękach, w chuście itp. Wydaje mi się, że te dzieci zanim docenią wspólne zabawy i złapią kontakt ucierpią na braku mamy tylko dla siebie. Może moje myślenie wynika z doświadczeń - leżałam plackiem całą drugą ciążę i gdybym wtedy miała niemowlaka to kto zająłby się? a nie powiedziane, że będziesz się dobrze czuła w ciąży. A co w razie trafisz do szpitala? Co z małą? Jak się drugie urodzi to nawet wyjść samej z nimi nie bardzo jest jak... to trudna różnica wieku, ja chcąc mieć dzieci z małą różnicą poczekałabym chociaż 2-3 lata. Z tym kontaktem nie masz racji - mój mąż ma brata rok starszego i kontakt zerowy, a ja mam brata 9 lat starszego i dogadujemy się idealnie. Nie ma reguły, nie od wieku relacje między ludźmi zależą...

na Twoim miejscu jednak poczekalabym trochę, ja mam 20 mc syna i do niedawna chciałam drugie dziecko ale od kilku dni daje popalić i na chwile obecna mi przeszlo, u Ciebie może być podobnie, a poza tym kazda ciaza inna, przemysl to dokładnie i obgadaj z mezem bo to tez zależy od tego jaka macie relacje i czy w rzaie cos to czy możesz liczyc na jego pomoc

Gość gość
Nie zawsze płodność tak szybko wraca po porodzie. Szczególnie jeśli się karmi piersią. Dobrze by było poczekać z pół roku po porodzie żeby się organizm zregenerował.

Gość gość
up