Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justys920

Slub cywilny poza urzedem

Polecane posty

Gość justys920

W ogóle jest to mozliwe? upatrzylam sobie ladny dworek, na dworze jest taka "ala" kapliczka. z moim narzeczonym bedziemy mieli tylko slub cywilny i nie podoba mi sie slub w urzedzie, chcialabym zeby urzednik stawil sie do tego dworku. ktoras tak miala jaki to koszt?

Gość gość
google nie gryzie :/ Czy ceremonia zaślubin może odbyć się poza urzędem? Tak, nietypowy ślub w pięknej leśnej scenerii, pobliskim pałacyku, hipermarkecie lub w kopalni soli w Wieliczce, jest możliwy. Regulują to dwie ustawy: Kodeks rodzinny i opiekuńczy oraz Ustawa o aktach stanu cywilnego. Według prawa, urzędnik może się zgodzić na przeprowadzanie ceremonii ślubnej poza urzędem, jeśli istnieją ku temu „uzasadnione przyczyny”. Co znaczą „uzasadnione przyczyny”? Uzasadnioną przyczyną zawarcia takiego małżeństwa, może być np. brak możliwości przybycia do urzędu jednego z małżonków spowodowany chorobą, kalectwem czy pozbawieniem wolności. Można również wskazać na brak udogodnień w urzędzie dla osób niepełnosprawnych czy bardzo liczne grono gości, nie mieszczące się w sali USC. Coraz częściej tą przyczyną jest po prostu spełnienie marzeń narzeczonych o niekonwencjonalnym ślubie, pragnienie zawarcia związku w niebanalnym otoczeniu i nadanie ceremonii jedynego i niepowtarzalnego charakteru. Jak załatwić ślub poza urzędem stanu cywilnego? Pozwolenie na przeprowadzenie ślubu poza lokalem USC udziela kierownik tego urzędu. Zgoda ta zależy od jego dobrej woli, interpretacji przez niego przepisów i szczegółowych uzgodnień miedzy narzeczonymi i kierownikiem.

Gość Irena86
Też się tym interesowałam. Podobno cholernie trudno uzyskać taką zgodę, bo urzędnicy są leniwi i nie chce im się dojeżdżać. Życzę Ci jednak, żebyś się nie poddała i uzyskała taką zgodę, bo bardzo dobrze rozumiem Twoje opory co do ślubu w urzędzie.

Gość gość
Na 100% jest możliwy, mnie urzędniczka nawet na to namawiala ze względu na to , ze nasza sala w urzędzie jest obskurna :)

Gość gość
Można, ja miałam slub cywilny w plenerze. Urzędnicy nie robili problemu, wręcz przeciwnie, kierownik był bardzo ciekawy jak to będzie wyglądać. Dodam że u nas sala ślubów jest w miarę ok, szału nie ma ale jest czysta i miesci się w niej 80 osób luźno. Ale to pewnie zalęzy od człowieka na jakiego się trafi. Zawsze można podzielić się z urzędnikami wódką weselna czy ciastem... panie w urzędzie lubią ciasta...

Gość Agusia_06
Ostatnio w radiu wypowiadali się na ten temat i cena takiej przyjemności to 600zł. Myślę, że warto. Sama będę się na takie coś decydować.

Gość justys920
juz sie nie moge doczekac, juz mam upatrzona suknie wszystko w glowie ulozone jak to bedzie wygladalo. Dziewczyny zycze wam oby tez dzien byl jednym z piekniejszych w waszym zyciu! :)

Gość Agusia_06
Może opowiesz co ciekawego wymyśliłaś na ten piękny dzień ?