Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nie umiem gotowac ratunku

Polecane posty

Gość ja od pulpetow
Ja jak gotuje np zupę to na garnek 2litry daje 1płaską łyżkę vegety wtedy Fałd wszystkie warzywa i co tam na być. Pod koniec gotowania daje trochę pieprzu i próbuje. Jak jest mało słone to daje soli, jak mdle, mało ostre to daje pieprz.

Gość ja od pulpetow
Jak chcesz to mogę Ci podać pare przepisów łatwych od których ja zacznalam. Później stopniowo przechodziłam do trudniejszych. Teraz to już zależy od czasu i chęci.

Gość gość
Dzieki za przepis. Tych pulpetow nie powinno sie podsmazy? D wydaje mi sie, ze gotowane mieso jest niedobr.

Gość gość
Tak, prosze napisz jeszcze ze dwa jakies proste. Tylko najlepiej bez vegety i kostek rosolowych bo to bardzo niezdrowe. Ale to chyba dzieki temu potrawy wychodza smaczne bo tam sa wzmaczniacze smaku. Ehhh...

Gość ja od pulpetow
Ja nie smaze, wtedy w gotowaniu robia sie takie lekkie, "puszyste". To np ziemniaki pieczone z mięsem. Proporcje i ilość dowolne. Zależy ile zjebie. Ziemniaki obierasz, myjesz i kroisz w kawalkh. Takie dość duże. Do tego mięso dowolne np łopatka lub karkowka. Tez kroisz w kawałki ale mniejsze niż ziemniaki. dajesz to do jakiejś miski i przyprawiasz ja daje: papryke proszku-troche slodkie, troche ostrej, sol, bazylie i czosnek przecisniety przez praske chyba że nie mam to granulowany. Do tego daje też cebulę pokrojona w piorka. Wrzucasz do rękawa do pieczenia, zapinasz i na 45minu do piekarnika 180stopni.

Gość ja od pulpetow
Lazanki z kapusta 30-40dag boczku Średnia główka kapusty 45dag makaronu- Lazanki Pieprz Boczek kroisz w kostkę i smazysz na dużej patelni aż tłuszcz sie wytopi a mięso będzie usmazone. Kapuste siekasz, dodajesz do gotowego boczku i smazysz na malym ogniu az bedzie mieka, mieszasz od czasu do czasu. Makaron gotujesz w osolonej wodzie. Odsacz i dodaj do miekkiej kapusty. Dopraw pieprzem do smaku..

Gość ja od pulpetow
Może być takie coś?

Gość ja od pulpetow
A do tych pulpetow nie musisz robić bulionu z kostki. Możesz zrobić wywar z warzyw. Np 1duża marchew, jedna pietruszka, kawałek selera i gotujesz aż będą Miękkie. Ja dałam kostkę bo miałam mało czasu a tak było szybciej bo warzywa dość Dlugo sie gotują.

Gość gość
Tak! Dziekuje bardzo. Tych lazanek nie zrobie, bo nie lubie ale sprobuje te ziemniaki zapiekane to moze byc smaczne, chyba tutaj kluczem do dobrego smaku sa przyprawy

Gość gość
Do wszystkiego sama dojdziesz i nauczysz się gotować.Na początku też kiepsko mi to szło.Teraz gdy posiadam rodzinę potrafie przyrządzić wszystko.Kup sobie Polską książkę kucharską, tam znajdziesz wszystko od zup do deserów.Jest tego mnóstwo.Teraz to sama wymyślam różniste dania i wszyscy zachwycają sie moimi obiadami.

Gość ja od pulpetow
Ja za tymi pieczonymi ziemniakami mało przepadam bo wolę warzywa niż mięso ale mój chłopak bardzo lubi. Fajnie sprawdza sie do tego surówka z kiszonej kapusty.

Gość ja od pulpetow
Przyprawy faktycznie dużo dają. My np lubimy na ostro więc tak robię ale to już jest kwestia upodobań. Bardzo smaczne jest też mięso z kurczaka tpgdawmmd właśnie w tym rękawie. Nie jest suche tylko takie soczyste. Dajesz przyprawy jakie lubisz i pieczesz ok 40minut w zależności jak duże jest mięso. Fajne z ziemniakami i mizeria z ogórkow. Dobrze jest jak mięso przed pieczeniem postoi ok dwoch godzin przyprawione w lodowce. Wtedy wchłania bardziej te przyprawy.

Gość gość
Jak sie piecze w tym rekawie to nie trzeba dolewac wody?

Gość ja od pulpetow
Nie. Nic nie trzeba dawać. Jak pieczesz ziemniaki to one mała w sobie wodę i ja oddaja, a z mięsa wytapia sie tluszcz. Aha. Zapomniałam w rękawie należy zrobić kilka dziurek wykalaczka, tak z 8-10

Gość gość
Makaron/kasza z sosem(jaki tylko chcesz) knedle,pierogi, kopytka,pyzy,placki ziemniaczane, jaja faszerowane, to takie proste!

Gość ja od pulpetow
Fajne są też kotlety z kalafiora.

Gość gość
Dzieki. Postaram sie cos zrobic, chociaz juz sie boje...

Gość gość
Chce sie nauczyc zeby w przyszlosci moc gotowac obiady mezowi. k***a XXI wiek mamy, z chłopakiem razem możecie się uczyć gotować i wspólnie przyrządzać posiłki, spędzicie ze sobą czas i będziecie się cieszyć gotowaniem, a takie siłowa nauka gotowania "dla męża" (skąd zakładasz z góry zamążpójście lol) przyniesie tylko niepotrzebną frustrację. I ty też wymagaj od faceta spontanicznych śniadanek, kolacyjek etc nie zamieniaj się w serwis obsługowy i nie skacz wokół faceta jak piesek. Kobieta nie służy do gotowania od tego są mężczyźni, którzy w kuchni są często bardziej kreatywni, niektórzy są prawdziwymi wirtuozami sztuki kulinarnej, a kobiety nierzadko gotują jedynie z przymusu ;)

Gość gość
Poprosze o przepis na te kotlety. A kluski, kopytka itp odpadaja bo ja staram sie nie uzywac maki pszennej

Gość gość
Wiem, ze mamy xxi wiek, ale akurat fakt, ze nie umiem gotowac dobrze o mnie nie swiadczy. Mozemy razem gotowac ale jakies podstawy trzeba miec.

Gość jestem ale cie nie ma
Autorko co sie przejmujesz ja tez nie umialam, nie sleczalam z mama nad garami ani nie ogladalam programow kulinarnych ;) poznasz faceta nauczysz sie gotowac :) ... przeprowadzilam sie do swojego faceta jak mialam 19 lat - nie umialam gotowac ani PRANIA NASTAWIC dzisiaj mam 21 i jestem perfekcyjna pania domu. ;) nauczysz sie xx

Gość gość
Ale o facecie, który oprócz zaparzenia herbaty nic nie potrafi zrobić i wymaga od partnerki oporządzania jakby był upośledzony jeszcze gorzej świadczy. Ty masz już podstawy więc o co chodzi ? Gotowanie ma być przyjemnością a nie obowiązkiem, narzuconym na kogoś ze względu na jej płeć :O Nie każdy chce/lubi/musi gotować.

Gość gość
Dzieki za pocieszenie:)

Gość ja od pulpetow
Ja robie tak. Ugotowany kalafior rozgniatam widelcem dodaje jajko, troche pieprzu i łyżkę bułki tartej- lepiej sie trzymaja. Formuje kotlety, obtaczam w bulce tartej i podsmazam na zloty kolor. Pyyycha!

Gość gość
i jestem perfekcyjna pania domu o k***a zazdroszczę nie ma co :D

Gość gość
Ja chce sie nauczyc! Bez obaw - nie mam zadatkow na kure domowa, ale powinnam umiec kilkanascie potraw zrobic. Tego sie przeciez wszystkie kobiety ucza od mam tylo mi sie nie chcialo:)

Gość gość
spoko, mam męża i też nie umiem gotować, ale za to dobrze kręcę lody :classic_cool:

Gość gość
Fajne te kotlety a z czym je podowac? Podsmazyc chyba tylko chwilke bo i tak kalafior gotowany. Mam tez problem z doprawianiem. Nie wiem ile soli ile pieprzu

Gość ja od pulpetow
Ja perfekcyjna nie jestem i nigdy nie będę ale umiem wyprac, posprzątać, ugotowac czy upiec ciasto. Ale równie dobrze potrafię wbijac, gwoznie czy przykrecac sruby.;)

Gość gość
Nie wszystkie mamy gotują, nie wszystkie dziewczyny się uczą w domu gotować, dziewczyn niegotujących jest więcej niż Ci się wydaje ;) na szczęście odchodzi się od patriarchalnego modelu rodziny