Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie do właścicieli dobermanów

Polecane posty

Gość gość

zastanawiam się nad ta rasą psiaka , czytam dużo o tej rasie ale nie wiem czy to pies odpowiedni dla mnie i mojej rodziny stąd moje pytanie , posiadam już jednego psiaka rasy jack russell mieszkam w dwu pokojowym mieszkaniu wychodze z moim psiakem ok 4 razy dziennie po ok 15 min na siku kupę itp i raz dziennie na wolny wybieg na niecałą godzinę , no i dość często nad morze jeździmy gdzie psy mają wstęp na cały dzień :) chce suczkę kupić ale nie wiem czy dla tak dużego psa nie bedzie to za mało ruchu i za mała przestrzeń w domu , dodam że mój obecny pies zostaje na ok 6-7h sam w domu jak jesteśmy w pracy .

Gość dobermany sa
glupie nie bierz tego psa one sa nieprzewidywalne i ciezkie do wychowania

Gość gość
a miałeś/miałaś takiego psa że taką opinie masz ? z tego co ja się dowiedziałam to te psy są bardzo mądre ale trzeba od małego je uczyć i zapanowac nad nimi a wtedy wyrosną na wspaniałych towarzyszy

Gość dobermany sa
tak mialem musialem go uspic

Gość gość
a jaki był powód uśpienia >?

Gość dobermany sa
przede wszystkim gryz i rzucal sie na domownikow a obcych wital wesolo merdajac ogonem sikal ciagle w domu

Gość gość
przykro że musiałeś go uśpić ale może po prostu nie potrafiliście nad nim zapanować

Gość gość
a problem z sikaniem można rozwiązać kastracją tak mi mój vet powiedział

Gość dobermany sa
byc moze ale rzucal sie na nas pogryzl corke

Gość baba z Gór
Nie polecam, miałam bo chłopu się podobał. Głupi był jak but. Np. jak wrzuciłam mu kawałek selera do zupy to odwrócił się d**ą I NIE JADŁ. Nie słuchał nic. Robił co mu się podobało. Potem dał się złapać złodziejom... :( Powodzenia, pewnie dali mu spory wycisk żeby go ułożyć. Teraz mam owczarka belgijskiego to jest inteligentniejszy niż niektóre osobniki ludzkie :O

Gość baba z Gór
dał się złąpać poza posesją, bo uciekał i biegał po całej okolicy

Gość gość
kurde całkiem inne opinie czytałam na temat tej rasy od ich właścicieli

Gość dobermany sa
jak wzielismy tego psa i popytalem innych to tez mowili,ze dobermany sa malo inteligentne

Gość gość
sa falszywe.na mojego brata(swojego pana)rzcucil sie tak poprostu.sa nieprzewidywalne-uwaga na dzieci!!!!!!!

Gość gość
hmmm nikt tu nic pozytywnego na temat tej rasy nie powie heheh

Gość gość
może zdecyduje sie na boxera miałam już takiego i same pozytywy na temat tej rasy choć chciałam większego psa i ze wszystkich najbardziej doberman mi sie podobał ehhh , choc jeszcze pogadam z vet on najlepiej powinien wiedzieć

Jak kupujecie kundle z giełdy lub od pseudohodowcy to się nie dziwcie, że wyrasta co innego niż opisany pies w książce. Poza tym do psa trzeba też mieć podejście a nie każdy potrafi ułozyć bez względu na to czy ma do czynienia z jamnikiem czy dużym psem. Dobermany na tle wielu molosów i owczarków z inteligencją wypadają bardzo słabo autorko. Choć nie są jakieś bardzo ciężkie to jednak w porównaniu z choćby amstaffem jako psy rodzinne się chowają i polegają na całej linii. To rasa, która wymaga pracy, zadania i poświęcenia czasu.

a co do boksera... to wulkany energii, wieczne dzieciaki. Jeśli nie zapewnisz mu takiej dawki ruchu jaka go zadowoli i wymęczy to jego niewyładowana energia narobi Ci wiele kłopotów. Wtedy pies niszczy w domu, nie potrafi się skupić a to równa się z tym, że jest nieposłuszny - w takich sytuacjach najczęściej ludzie rozkładają ręce i mówią, że to pies głupi i nieusłuchany. A wystarczyłoby takiego psa codziennie wymęczyć.

Gość ulasla
nie znam charakteru tych psów ,jednak wiedz że to nie metraż mieszkania a ilość i jakość spaceru odgrywają główną rolę :)