Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosx

bardzo prosze o porade

Polecane posty

Gość gosx

sprawa wygląda tak:jestem po 1kl liceum na biolchemie, przepisałam się i od września mam chodzić na humana, nienawidzę chemii, nie rozumiem fizyki, biologię trzeba zrozumieć, a nie wykuć na pamięć, przez cały rok czułam, że to nie dla mnie. złożyłam podanie tylko dlatego, że wszyscy powtarzali 'co będziesz robić po humanie'... teraz się waham, nie wiem czy dobrze zrobiłam, nie wiem co robić

Gość gość
Bez przesady, to dopiero liceum. I tak po liceum nie będziesz miała zadnego zawodu. KLuczowe jest raczej to jakie wybierzesz studia.

heheh i tak wylądujesz w Irlandii, Holandii, Anglii... po cholerę się uczysz dalej. Idź do zawodówki, przynajmniej zawód wyuczysz..

Gość gość
Jaka rónica jaki kierunek liceum, jeśli planujesz studia? Jeśli chodzi o studia, to kierunek liceum nie ma znaczenia, a po liceum czy to biolchem czy humanie żadnej kariery w zawodzie nie zrobisz i po prostu skończysz jako sekretarka (przy łucie szczęścia) albo jako kasjerka w markecie. Tyle znaczenia ma liceum i jego kierunek. Masz wątpliwości, przepisz się na humana, po humanie możesz sobie nawet matematykę studiować jak ci się co odwidzi.

Gość gość
No jasne, po zawodówce zrobi za to karierę aż się patrzy......

Gość gosx
chodzi mi o to, że nie dałabym rady przy 4godzinach bioli chemii tygodniowo itp matury dobrze nie napiszę z tego, nie chce sie meczyc z tym dalej

Dobrze zrobilas. zaoszczedzilas sobie niepotrzebnego stresu, skoro nie lubisz przedmiotow wiodacych na Twoim starym profilu :) Tak naprawde profil klasy nie determinuje jednoznacznie tego, jakie przedmioty bedziesz zdawac na maturze i na jakie pojdziesz studia. A skoro zrezygnowalas z biol-chem, bo tego nie czujesz, to raczej nie ciagnie Cie na medycyne czy polibude, wiec nic nie tracisz. Nawiasem mowiac, ja - zdeklarowana humanistka - skonczylam klase mat-fiz (z roznych powodow, to za dluga historia, by nia zanudzac). I wcale nie wszyscy od nas poszli na politechnike. z 32 osob w klasie 8 poszlo na SGH (ktore mialo tych pare lat temu takie wymogi, ze nie ladowalo sie tam z przypadku), kilka na medycyne, moze 10 skonczylo takie z prawdziwego zdarzenia studia techniczne. A bylo tez kilka osob, ktore wybraly np. filologie polska :) Zreszta sama skonczylam kierunek humanistyczny, podobno hermetyczny i zamkniety, i pracuje w zawodzie, robie dokladnie to co chcialam - z tym ze za granica.

Gość gość
A co to za hermetyczny i zamknięty kierunek humanistyczny?

Gość gość
Zmień kierunek na humanistyczny i tyle, co się będziesz męczyć. Jak nie pójdziesz na studia, to i tak wielkiej różnicy nie ma jaki kierunek liceum wybierzesz, a jak pójdziesz na studia, to tym bardziej różnicy nie będzie i nie będzie miało to znaczenia, obyś maturę zdała. Nie panikuj i nie słuchaj rad innych, tylko wybierz to, co ci odpowiada najbardziej.

Prawo :) Na ktore poszlam bez "plecow", z czystej ciekawosci.

Gość gość
Ja skończyłam liceum społeczno prawne, a wystudiowałam mikrobiologię :D więc jak widać kierunek liceum żadnego znaczenia nie ma :D

Gość gość
Czy ja wiem, czy to taki humanistyczny kierunek??? POza tym obecnie sam kierunek w ogóle nie jest hermetyczny ani zamknięty, mnóstwo ludzi studiuje prawo. Co innego potem z pracą, ale o prace trudno w wielu zawodach.

Gość gosx
inżynier czy lekarz żaden byłby ze mnie, nie czuję tego, jak pomyślę o pisaniu matury z chemii biologii to stres od razu mode on, czasu na naukę poświęciłam dużo, zero zapału przy tym miałam, z przymusu nauka nie idzie wcale ;)

Gość gość
Spokojnie, masz jeszcze trochę czasu na decyzję. A profil klasy licealnej nie ma zadnego znaczenia.

Sam kierunek nie. O prace tez (chyba) nie jest trudniej niz w innych zawodach, chociaz opinia o nepotyzmie itp. przy przyjmowaniu aplikantow chyba nadal pokutuje. Ja od zawsze mialam zapedy do pracy na uczelni, a nie do sali sadowej (marzenia o byciu "rycerzem w sluzbie sprawiedliwosci" skonczyly sie po pierwszym semestrze, kiedy wciagnela mnie historia prawa ;) ), i mialam tyle szczescia, ze jestem w stanie powoli (bo dopiero koncze doktorat) realizowac sie w tym kierunku.

I do Autorki - skoro piszesz, ze tego (w sensie, przedmiotow scislych) nie czujesz, to chyba najlepsze potwierdzenie slusznosci Twojej decyzji :)

Gość gosx
dziekuje za odpowiedzi, ludzie z klasy ciagle mi odradzaja przeniesienie, ale czuje, ze to najlepsza decyzja, w koncu zaczne robic co lubie, a nie to co musze

Gość gość
Jak nie dajesz rady to dobrze zrobiłaś.Po co masz zawalać przez takie przedmioty skoro i tak matury z nich nie zdajesz?