Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

STUDIA co o nich myslicie

Polecane posty

Gość gość
czy na UWM w olsztynie mozna studiować stomatologię?

Gość saskia233
Naukli od uja. :D Ale kasa niemała. :D :D Moja dentystka ma zawsze szuflade pelna banknotow. :P Ma 3-4 pacjentow dziennie, a od kazdego bierze min 80 zl (najtansza w cenniku plomba :P), a przeciez nie kazdy ma mini dziurki w zebach. To sobie policz ile ma kasy. ;) Ale troche sie jednak trzeba napracowac nad tymi zebami. ;) Ortodonta jest duzo lepszym zawodem, bo przez wiekszosc czasu przykrecasz tylko druty na krzywych zebach i inkasujesz za to 100-150 zl od pacjenta. :P A trwa to gora z 10 minut. :D

Gość saskia233
Slyszalam, ze mozna studiowac lekarski, ale czy jest tam stoma to nie wiem. A nie chce mi sie sprawdzac na ich stronie. ;)

Gość gość
a wiesz gdzie najblizszy uniwersytet jest??Czy jest w olsztynie (stad jestem) albo w warszawie?

Gość gość
saskia233 przed chwilą sprawdzalam jest lekarski ale nie ma zadnych pododdziałów tyoko sam lekarski :( a w warszawie? nie mozna w olsztynie na innej uczelni (załózmy prywatnej) studiować na tego ortodontę?

Gość saskia233
W warszawie stomatologia na pewno jest, bo tam jest wszystko. :D

Gość saskia233
zeby byc ortodonta to musisz skonczyc stomatologie, a potem zrobic kilkuletnia specjalizacje :P

Gość saskia233
Na prywatnej nie da rady. Takie kierunki sa tylko na panstwowoych uniwersytetatch. W Białymstoku tez jest stomatologia. Studiuje tam (cos innego) i zapraszam. :D

Gość gość
dentysta zarabia nawet 50.000/m-c, mój siedzi od 8.00 do 20.00 od pon-pt ma ok 1 pacjent na godzinę kasuje nawet po 400-500 zł ale czasem i 200 zł w trakcie tej wizyty. Jest wrakiem człowieka, pracoholikiem, wypalonym zawodowo mimo że to świetny fachowiec, na pewno bierze jakieś antydepresanty, aha i raz do roku wyjeżdża na 1,5 miesiąca na wakacje o których nam się nie śniło (musi odreagować)... Ja bym nie chciała bo tez dobrze zarabiam a teraz już nie muszę siedzieć w pracy po 12 godzin a on żeby miec taki dochód to musi swoje odsiedzieć w zębach...

Gość gość
sama studiuje stomatologie w Lublinie, nauki jest sporo ale jak się chce to się da radę. A co do zarobków to się tylko wydaje wszystko takie piekne i łatwe. Praca do łatwych wcale nie należy, siedzieć kilka godzin na dobę przy fotelu to jest wysiłek dla kręgosłupa, nie raz trzeba się namęczyć. A to że ktoś ma 3-4 pacjentów którzy płacą po 80 zł to nie znaczy że ktoś zarabia 5 tys :D no ale dzieci mogą to tak pojmować :) za materiały lekarz też płaci, wyposażenie gabinetu, podatki, zusy i w cholerę tego wszystkiego a jak pracujesz u kogoś to masz może z 2,5 tys na papierku plus jakieś premię.

Gość gość
a więc warszawa :) no bo jak anrazie nie widzę sie na innym keirunku,lubię pomagać ludziom,a samo wiercenie zębów nie jest chyba aż tak straszne,lubię tą atmosferę czystości w gabinecie,inne kierunki wydają mi sie nudne i takie kucie na pamięc a tu uczysz sie prkatyki, i wmairę ciekawych rzeczy..

Gość gość
Możecie się spytać znajomych czy na UWM mozna studiować stomatologię albo coś w ten deseń :)

Gość gość
ale można zarabiac kupe kasy tylko trzeba najpierw zdobyć prestiż. Jeżeli stomatolog zarabia mniej niż 5000/mc to musi być słaby w swoim fachu... i fakt jest to bardzo bardzo cieżka praca - swoje musisz odsiedzieć, plecy bolą... np. jak ktoś ma firmę to jak się rozwija to zatrudnia ludzi żeby go zastapili i po iluś latach ma luz a taki dentysta zawsze musi swoje w zebach odsiedzieć. cięzki zawód, ale mozliwości zarobkowe bardzo dobre.

Gość gość
no to idz sobie na tę stomatologie warszawską skoro ci się to wydaje takie proste i przyjemne ale nie pier.dol tutaj że będziesz to robić bo chcesz pomagać ludziom. Chcesz poprostu mieć łatwą pracę i dużą kasę :P ps. smród rozwiercanych zepsutych zębów jest porównywalny do smrodu z otwieranych chirurgicznie jelit.

Gość gość
Chcesz poprostu mieć łatwą pracę i dużą kasę - nie wiem kto ci naopowiadał bzdur że to łątwa praca :o jedna z gorszych :o

Gość gość
ja nie pisałam że to jest łatwa praca, tylko mam wrażenie że aktorce się tak wydaje

Gość saskia233
wypraszam sobie nie jestem dzieckiem :P rozumiem ze materialy kosztuja, ale ile z tych 300 - 400 zl za zab idzie na materialy i robocizne a ile do kieszni? :P

Gość gość
400zl za zab?? o.O To mozna w tym Olstzynie tą stomatologię studiowac czy nie?Jestem pilną uczennica i lubię ciężką pracę,jęsli płąca jest dobra..pracuję co rok w wakacje

Gość gość
ta nawet 1000 za ząb, jeśli jest z porcelany :D

Gość gość
wolalabym studiowac w olsztynie....warszawa to takie wielkie miasto,ale stomatologia mnie kusiii..moglabym skończyc studia w warszawie i otworyc gabinet w olsztynie,a puki co ptez tam pracowac w państwowym gabinecie :/ hm..olsztyn jest fajnieszy od warszawy..ale trudno

Gość saskia233
najpierw to musisz sie dostac na te stomatologie, a to wcale latwe nie jest :P

Gość gość
W Olsztynie na UWM na pewno nie ma stomatologii. A jeśli się mylę to i tak twój błąd, bo jak cię coś obchodzi to idziesz do wujka google wstukujesz uczelnie, wybierasz wydział i sprawdzasz co oferują.

O ja pier... jeszcze się nie dostała a już planuje zakup gabinetu... Współczesne studentki stomatologii to mentalny dramat normalnie... Jako lekarz z doświadczeniem powiem Ci tylko, że aby otworzyć gabinet musisz mieć milion na start. No ale co to dla 25latki?

Gość gość
sprzęt drogi ale mozna na raty wziąć i pracując spłacać to raz a dwa to kto powiedzial ze kasy nie będę miala na sam gabinet?

a kredyt wezmiesz pod zastaw czego? dyplomu? prawa wykonywania zawodu?

Gość gość
moze zdobędę kasę,chyba napisalam ze będę pracowac najpierw parę lat żeby zdobyć doswiadczenie odłoże kasę i pożyczę trochę i będzie w sam raz :P

Gość gość
moze zdobędę kasę,chyba napisalam ze będę pracowac najpierw parę lat żeby zdobyć doswiadczenie odłoże kasę i pożyczę trochę i będzie w sam raz :P

nie to że chcę podcinać skrzydła, ale u kogoś pracuje się za ok 3000 za miesiąc, żeby była jasność. Około 30% wartości usługi minus koszty