Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przebojzimy

czy to zgorzel czy nie

Polecane posty

Gość przebojzimy

Czy zgorzel zęba może się zrobić w martwym,leczonym kiedyś kanałowo zębie?Czy to dotyczy tylko żywych zębów?

Gość gość
Zgorzel może zrobić się przy martwym zębie. Robi się w przestrzeni kostnej. Martwego zęba trzeba usunąć i wyczyścić zgorzel. Współczuję :O Ja miałam 2 razy zgorzel właśnie tuż przy zębach leczonych kanałowo... od tej pory, wszystko co nadaje się do kanałowego leczenia, usuwam od razu. Zęby leczone kanałowo, to zęby martwe, które już nie odżywiają się składnikami odżywczymi spożywanymi z pokarmem, a tym samym po czasie się kruszą...Mam serdecznie dość tego, bo nie dość, że leczenie kanałowe do przyjemnych nie należy, w dodatku po czasie trzeba zęba i tak usunąć, bo się kruszy :(

Gość przebojzimy
A jakie SA objawy?Mnie boli np jak ugryze skórkę od chleba.Rano jest lepiej,wieczorem gorzej.Jak nie dotykam zęba,to wcale nie boli.

Gość gość
W zasadzie wszystko zależy od stadium zgorzela. Mnie za pierwszym razem na początku bolało tylko przy właśnie jedzeniu, czy dotykaniu zęba, potem bolało mnie już non stop. A za drugim razem od początku mnie bolało, nawet jak zęba nie dotykałam, bo zgorzel się zrobił obok uzupełnionego korzenia w kości szczęki i był to chyba najgorszy przypadek jaki miałam, bo bolało non stop :O

Gość gość
Zgorze przede wszystkim cuchnie niemilosiernie i czuc ohydny posmak w ustach.

Gość przebojzimy
A bo wiecznie z tymi zębami kłopoty,ech.To może u mnie jest co innego.Może mam za dużo plomby nałożonej i to mi naciska ząb jak cos jem.Bo z drugiej strony szczęki nie mogę jej zacisnac do końca,bo opiera się to na tym zębie z przeciwnej strony,z ta nowa plombą.Chyba trzeba odwiedzić dentyste.

Gość gość
Zgorzel, którego ujcie wychodzi na zewnątrz (nisza zgorzelowa) to cuchnie, ale póki nie zrobi się nisza z ujściem, nie czuć żadnego smordu, a po prostu boli, potem puchnie, ale puchnie to już jak jest poważnie :O

Gość przebojzimy
Ale boli cały czas,w nocy tez?Czy z przerwami np po jedzeniu?

Gość gość
No pisałam, że za pierwszym razem to tylko przy ucisku jak jadłam i na początku nie wiedziałam, że mi się zgorzel robi, to po prostu starałam się jeść inną stroną i myślałam, że to nic poważnego, ale jak zaczęło mi puchnąć i boleć non stop, to poleciałam do dentysty. A drugi to mnie od początku bolał non stop.

Gość przebojzimy
A długo to trwało tj długo jadlas ta jedna strona zanim poszlas do dentysty?

Gość gość
Dokładnie nie pamiętam, ale trwało to kilka dni... 4 może 5 dni i potem zaczęło mi puchnąć i boleć cały czas :O Poszłam do dentysty jak już z bólu wytrzymać nie mogłam :O

Gość gość
W zębie leczonym kanałowo nie może być zgorzeli,Zgorzel jest to stan zapalny miazgi, w zębie,a po kanałowym miazgi w zębie nie ma z definicji.Ale wkoło martwego zęba mogą tworzyć się torbiele,one nie maja nic wspólnego z zębem tylko z dziąsłami. W skrajnych przepadkach trzeba je usuwać chirurgicznie.Zasadniczo zgorzel tworzy się tylko w żywych tkankach kostnych,ewentualnie możesz mieć zgorzel w szczęce ale uwierz mi że już o tym byś wiedział :)

Gość gość
Dodam tylko ze sam stan zapalny miazgi nie musi być jeszcze zgorzelom, zgorzel jest wtedy gdy miazga zaczyna proces gnilny.

Gość przebojzimy
Hmmm,czyli to może być wina plomby?