Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

makaron z kotletem mielonym

Polecane posty

Gość gość

zostały mi kotlety mielone z obiadu z wczoraj nie chce mi sie ziemiakow gotowac znowu czy pasuje do kotletow mielonych makaron ?? Jakies rurki ?

Gość gość
pewnie, często gotuję makaron do mielonych, przeważnie jeszcze sos robię i mam pyszny obiad ;-)

Gość Alibabeczka
"Pasuje" ,co kto lubi ,a nie co pasuje

Gość gość
ja bym wolala z ziemniakami, ale jak tak lubisz to smacznego :)

Gość gość
nigdy nie robilam wiec zaczynam gotowac wode na makaron :) ciekawe czy na sucho bedzie smakowac. a jak sos zrobic ?

Gość gość
keczupem polej :classic_cool:

Gość gość
ble nie ketchup

Gość MyślicielXXIwieku
Ja właśnie zjadłem dwa mielone przykryte serową roztopioną kołderką, do tego piórka cebuli, kosteczki czerwonej papryki, ogórkowe talarki i wszystko oprószone przeróżnymi przyprawami, w tym czosnkiem niedźwiedzim oraz dla finezji polane olejem lnianym.

Gość gość
sos: Daj do garnczka łyżkę masła, jak się rozpuści, wrzuć łyżkę mąki. Ja się mąka "podpali", czyli zazłoci, wlej szklankę rozpuszczonej kostki rosołowej. Jak się zagotuje - odstaw. To jest sos podstawowy. Ja go tylko trochę zabielam djąc pół łyżki śmietany. Można dodać cokolwiek i będzie "smakowy".

Gość gość
Ja sosy robię bez podpalania - rozprowadzam zimną wodą łyżkę mąki, dodaję do tego łyżkę koncentratu pomidorowego albo musztardy, przyprawiam solą, cukrem, pieprzem. Później dopełniam do większej ilości wodą i podgrzewam w garnku, po zagotowaniu gotuję na małym ogniu kilka minut. Na koniec jeżeli to sos pomidorowy to wgniatam czosnek i sypię zioła. Można kombinować dowolnie. Taki sos też nadaje się do zalania np. surowych mięsnych pulpetów na blasze/w naczyniu i upieczenia w piekarniku.

Gość gość
Zrób do tego sos pieczarkowy na śmietanie lub np. podsmażone z boczkiem krążki cebuli :)