Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosc123xx

Niezdecydowany

Polecane posty

Gość gosc123xx

A ja wyjechalem do Niemiec rok temu. I chyba dlugo tu nie posiedze. Zarabiam tu chyba calkiem dobrze ponad 3k Euro netto, ale..... Nie potrafie sie tu odnalesc, przeraza mnie ta mentalnosc ludzi, to ze na wszystko trzeba czekac i nic sie nie da zalatwic szybciej,wszedzie te ich przepisy , prawa itd... brakuje mi rodziny ,znajomych, polskiego powietrza, zapachu. Bardzo duzo rozumiem juz po niemiecku ale mam ciagle problemy z mowieniem mimo ze znam b.d slowek, zwrotow to ciagle mam blokade przed mowieniem i wrazenie, ze nie zrobilem zadnych postepow. Pracuje w korporacji i w pracy mamy tylko niemiecki. Z drugiej strony jak pomysle o minusach Polski to sam nie wiem czy chcem wracac czy nie. Dodam tylko ze w Polsce tez b.d zarabialem i chyba dlatego nie moglem narzekac. Wyjechalem tylko zeby nauczyc sie jezyka, zdobyc troche doswiadczenia i wrocic. A co do Polskiej gospodarki, rzadu , urzedow, drog i glodowych pensji to nawet nie chcem sie wypowiadac. W niemczech jeden wielki plus jest taki, ze robie 10 razy mniej i spokojniej za te same pieniadze. W Polsce pracowalem od 8 do 19-20 i po powrocie do domu padalem na twarz. Tutaj wracam do domu i wogole nie czuje ze pracowalem. W Polsce stac mie na budowe domu, tutaj nie wiem czy bedzie mnie na to stac. Nie wiem co robic - co lepsze ?

Gość gość
Siedz tam, gdzie siedzisz