Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy zdecydowałyście się na drugie dziecko

Polecane posty

Gość gość

jak wyżej

Gość llooopp
po 15 latach :) Czas naglił i wiedzieliśmy, że albo teraz albo nigdy ..i jest drugi synek - ma 5 m-cy :)

Gość gość
o to spora różnica. Moje ma 3 lata i się zastnawiam, mąz juz by chcial bardzo ;)

Gość gość
po 6ciu latach od pierwszego (czyli różnica 7 lat). Lepszej różnicy nie mogłam sobie wymarzyć :)))

Gość gość
u mnie też chyba będzie 6-7 lat różnicy, bo dziecko ma 5 lat a my zaczynami starania :)

Gość gość
u mnie niecałe 2 lata róznicy i taka róznica jest super

Gość ale szkola tego nie narzuca
moja ma 13 lat i dopiero zaczynam myslec o drugim:)

Gość gość
Miedzy córkami jest 3,5 roku i mysle ze to dobra różnica bo dziewczynki razem sie bawią. Myśleliśmy juz wczesniej ale raz chcieliśmy a innym razem nie.

Gość kasia _
Mój syn ma 4 lata i zastanawiamy się nad drugim dzieckiem. Mamy oboje po 35 lat, więc to już właściwie ostatni "dzwonek".

Gość gość
Moj ma 14 lat I zaczelismy starania o drugie, wczesniej nawet o tym nie pomyslalam

Gość gość
jak pierwsze miało 1,5 roku. Chciałam małej różnicy między dziećmi (wiedząc że z moim usposobieniem i podejściem później będzie mi się trudno zdecydować). Po pierwszym dziecku nie zdążyłam się jeszcze odzwyczaić od pieluch i nocnego wstawania, gdy pojawiło się drugie:) Z perspektywy czasu uważam, że było to dobre rozwiązanie;) Może jeszcze kiedyś zdecyduję się na trzecie, ale tutaj zadecydują już zupełnie inne względy niż duża/mała różnica wieku.

Gość gość
nie starcza wam 1? :O

Gość gość
nie, nie starcza nam 1. synek ma pół roku i już się nie zabezpieczamy

Gość gość
w życiu jestem maksymalistką, dlatego nie wystarcza mi 1 dziecko:) Zresztą zbyt wielu egoistycznych jedynaków spotkałam w życiu (tylko proszę bez ataków, bo nie piszę, że to reguła...). Z własnej perspektywy wiem i widzę to na co dzień, że dużo trudniej byłoby mi wychować jedynaka na fajnego człowieka niż dwójkę (zwłaszcza że starsze me dziecko egocentryzm ma chyba w genach;) ). A tak chcąc nie chcąc muszę się uczyć życia zaczynając od teamu dwuosobowego...A że jest to czasem szkoła przetrwania, pewnie późniejsze życie w stadzie nie będzie dla nich niespodzianką;).

Gość gość
Mialo byc rowno 3 lata. Tetmin mialam na dzien przed urodzinami starszej corki ale mloda sie pospieszyla I urodzila sie 2 tyg. Przed terminem :)

Gość gość
U mnie różnica to 3 lata i 10 miesięcy. Same plusy - wróciłam do pracy jak starszy miał 8 miesięcy. Pracowałam w drugiej ciąży do końca, więc nie wróciłam "na chwilę" tylko na 3 lata. Starszy był już rozumny, jak urodziła się siostra, a w wieku 1,5 - 2 lata był niesamowicie absorbujący i mówię to z miłością, ale na swój sposób dziki:) Okazało się, że się super dogadują i bardzo kochają:)

Gość gość
14 lat. szybciej nam się nie chciało-wygoda. A gdy córa zaczęła więcej być poza domem to z nudów postaraliśmy się o drugie. Dla mnie idealna różnica.

Gość gość
Moja ma 4,5 i zaczęlismy starania - nie wyobrażam sobie mniejszej różnicy. Musialam wrócić do pracy, miec czas tylko dla córki, pożyć, pozwiedzać, a teraz czas na drugie. Pierwsze i drugie będą miały czas na mamę. A tak! 1,5 roczne płacze, bubntuje się a matka karmi młode brrrrr - to nie na moje nerwy :) Ale każdy ma jak chce...

Gość gość
u nas będzie równe 6 lat różnicy syn 19 września kończy 6 a termin mam na 24.09 i będzie córeczka :D świąteczno noworoczne igraszki hehehe

Gość MaFifi
Kurcze moje dziecko ma 1.5 roku -ja tak troszkę już chciałabym dziecko ale cały czas się waham.... Zastanawiam się czy między dziecmi,gdzie różnica jest 3/4 lata mają ze sobą kontakt dobry?? Czy całkiem osobno się bawią?

Gość fiolka wiolka
co racja to racja, każdy zakłada rodzinę i planuje dzieci wg siebie, swoich wartości, planów itd. Powiem coś ze swojej perspektywy, mam dwóch synów, różnixa wieku 2 lata i 5 mies, poćzątki nie są łatwe, chwilami chciało mi się wyć, ale teraz gdy młodsze ma prawie rok jest znacznie łatwiej. Dziewczyny czas leci cholernie szybko, dzieci wyrastają z niemowlęctwa, to że są trudne chwile to przecież normalka, ale to wszystka mija, i potem jest z górki, choć nier powiem pojawiają się nowe problemy, no ale coż takie życie:)

Gość gość
syn w listopadzie bedzie miał 4 lata a my się nosimy z zamiarem powiększenia rodziny ale... no właśnie zawsze jest jakieś ale i zdecydować sie nie możemy...czasem sobie myślę że najlepsza w naszym wypadku by była wpadka;)

Gość gość
Jak sie drugie urodzi to starsze będzie miało 1,5 roku

Gość gość
Corcia ma 16 miesiecy a my od dwoch staramy sie o drugie i nie wychodzi jestem zalamana moze to dlatego ze nadal karmie piersia