Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość manamanamama

język holednerski

Polecane posty

Gość manamanamama

Uważacie, że jest to język, który warto studiować, który warto znać i który posiada perspektywy ?

Gość krisssq11
tak

Gość lolaolalola
Tak! Zakochalam sie... a nie znam jezyka wiec lepiej sie ucz!:D

Gość manamanamama
W kraju czy w języku :D ? bo holandii to coś pięknego, jeśli o język chodzi to są różne opinie, ja ten język lubię bo jest on podobny do niemieckiego, a niemiecki uwliebiam :D

Gość kamilaakaa
zdecydownie z perspektywami

Gość gość
niderlandzki jeżeli już

Gość manamanamama
bezpodstawne zwrócenie uwagi. kilka określeń jest do tego języka, chociażby flamandzki

Gość gość
owszem, podstawne, zresztą poszukaj jakiejkolwiek książki do nauki j. holenderskiego- gwarantuje, że nie znajdziesz, więc nie oburzaj się na stwierdzenie faktu

Gość gość
poza tym flamandzki to nie to samo co niderlandzki- poczytaj

Gość manamanamama
ja raczyłbym tobie poczytać: 'Język niderlandzki (nid. Nederlandse taal, Nederlands, niekiedy również określany jako język holenderski, język flamandzk" To, że coś ma inny akcent nie znaczy, że jest kompletnie czym innym. Idelanym tego przykładem może być chcoiażby "hochdeutsch", który jest używany w Szwajcarii, a tak na prawdę jest to w 100% język niemiecki, ale z innym akcentem, z którego zrozuemieniem problem mają nawet sami Niemcy.

Gość gość
od 16 lat Holandia jest moim drugim domem i gwarantuję Ci, ze po flamandzku nie dogadasz się w większości prowincji i niederlandzki nie jest określany tym mianem, co najwyżej może to działać w drugą stronę

Gość manamanamama
A jaka jest twoja opinia o Holandii ? Lubisz tam jezdzic ? Fajny kraj ? Mili ludzi ? Tanio, drogo ? Dobre zarobki ? Ze znajomością holednerskiego mam szanse na dobra prace?

Gość gość
flamandzki to jest odlam jezykowy,i nie mozna mowic ze to jedno i to samo,bo po flamandzku,jak ktos to dobrze zauwazyl,nie dogadasz sie z holendrem

Gość manamanamama
Nie przesadzajcie. Mam przyjaciółkę, która mówi po flamandzku i dogaduje się z Holednrami. Dodatkowo poniekąd ten cytat w jakieś tam częsci też to potwierdza. Z flamandzkiego robice kompletnie inny język. "Pomimo że standardowy język niderlandzki używany w obu krajach jest identyczny pod względem ortografii, oprócz odmienności fonetycznych istnieją również pewne różnice leksykalne wynikające z regionalnych preferencji dotyczących doboru słownictwa"

Gość gość
zależy jakie masz wykształcenie i w jakim sektorze chcesz pracowac, w ogrodnictwie pracuje mnóstwo Polaków nawet bez języka, niestety od jakiegoś czasu Holendrzy mają nienajlepszą opinię na nasz temat i można to zauważyć w zyciu codziennym, jeśli chodzi o zarobki, to zalezy od tego w jakiej branży pracujesz- z tego, co wiem najniższa stawka w tym momencie to około 8e/godz

Gość gość
to proponuję Ci nauczyć sie flamandzkiego i jechac do Holandii- sama się przekonasz, skoro nie wierzysz tym, ktorzy się z tym stykają codziennie

Gość manamanamama
W holandii nie chce pracować fizycznie. Znam 4 języki : anigelski, niemiecki, polski i holednerski będzie, więc licze na dobrą pracę, może w jakieś firmie.

Gość manamanamama
I celowo wlasnie poszedlem studiowac ten jezyk, aby wlasnie w Holadnii juz zostac, tam zyc i pracowac.

Gość gość
ale co poza znajomoscią języków?

Gość mamamamammama
nie pasjonuje sie niczym innym, za tataka znajomosc jezykow placa mi wystarczajco sporo, a czy mnie przyjma do jakies firmy, to czas pokaze

Gość gość
w Holandii sama znajomosc języków Ci nie wystarczy, jeśli chcesz robić coś w miarę ambitnego, dlatego że tu większośc zna min. 3 języki

Gość mamamamammama
no mi wsytarczy- 40 tysieczy euro rocznie to calkiem niezla suma. czy zatrudnia mnie do fimry i dadza wiecej to zoabczymy

Gość mamamamammama
dodatkowo ludzi ze znajomoscia tylu jezykow co ja potrzebuja praktycznie w calej europie, wiec na bezrobocie i na niskie zarobki nie mam co liczyc, chwala Bogu

Gość gość
zeby tyle zarobić, to jednak trzeba umieć coś robić, bo na chwilę obecna z tego co napisałes o sobie, to jedynie pracę w sklepie z telefonami mógłbyś znalezc, pod warunkiem że nauczysz się holenderskiego

Gość mamamamammama
Juz nie wspomne o tym, że w UK, czy w Szwajcarii zarobki ligniswistow sa jeszcze wieksze niz w Holandii

Gość maUUs
dobry idea

Gość gość
tylko, ze wiesz, za sama znajomosc ang, niem i holenderskiego cie tu nikt nie zatrudni. kazdy mowi tu po holendersku, a jesli maja wybierac miedzy holendrem a polakiem to biora holendra. tak jak ktos wyżej wspomniał, warto być dobrym w czymś jeszcze

Gość maUUs
no mam jeszcze wykształcenie wyzsze, magistrata wlasnie z niderlandystki i licecnjat z germnaistyki. jescze mam cos studiowac0_o ?

Gość gość
dokładnie jw Twoja znajomosć ang i poskiego nie będzie tu miała żadnego znaczenia, niemiecki ewentualnie, no i holenderski, ale jak juz wcześniej pisałam albo musisz mieć fach w rękach albo wykształcenie kierunkowe w konkretnej dziedzinie, bo inaczej niczego nie zwojujesz, zwłaszcza że w Holandii zaczyna panowac coraz większe bezrobocie i nikt tu nie czeka na Ciebie z otwarymi ramionami- taka prawda niestety

Gość gość
ale co chcesz osiągnąć w Nl magistrem z takiego kierunku? chyba że w szkle się zatrudnisz